Saiz kepala baby kecil dari usia kandungan

Assalamualaikum.... hari ni kandungan dh 36w,sy ada pergi buat growth scan kt klinik,doktor bg tahu kepala baby kecik dari usia..kandungan dah 36w,tp saiz kpala kecik mcm 33w..2 3 kali jgk doktor ukur..masih sama.. Alhamdulillah perkembangan baby yg lain ikut usia 36w..cuma saiz kepala baby je la. Sy tgk balik last scan kt kk masa 31w hari tu,saiz kpla baby ikut usia 31w. Ada tak ibu2 ada pengalaman mcm ni? Baby ok tak?

3 Balas

Saya pun hari tu scan dekat kk dia kata kepala kecik . Lepastu dia mintak refer ke pakar selepas 2mggu . Sy terus pergi scan dekat swasta dan swasta kata ok je takda masalah . Size ikut usia kandungan . Scan dekat pakar hospital selepas 2mggu pun ok je . Cuba try scan dekat swasta plk

9mo ago

Ni sy mmg scan kt swasta... Esok nya trus g kk,bg thu psl scan kt swasta tu.. Dktr kk scan n ukur saiz kpla dlm 34w gitu..n brt baby 2.5kg..dktr kk pun tanda saiz kpla bby kt graf yg ada dlm buku pink tu. Alhamdulillah dktr kk bg thu saiz kpla bby masih ktgri normal.. Msa scan kt swasta saiz kpla bby 33w n brt bby 2.7kg..

berat baby berapa kg?

9mo ago

lebih kurang mcm kes sy..masa 37w scan swasta katanya baby kecik mcm 35w..berat 2.53.. disuruhnya jumpa pakar..tp say just jumpa Doc n nurse dekat KK..diorang scan bgtahu Okey je xda masaalah..lgpun baby dah 2.5kg.. so bila sampai duet sennag nk push kalau baby xlebih Dari 3kg.. asalkan 2.5kg keatas..legaaa..

semoga baik2 saja

9mo ago

Alhamdulillah..esoknya tu g scan kt kk..dktr kk ckp msoh ktgri normal lg..katanya biasa dh klau hjung2 trmster mmg jauh lari dri trikh edd tu..