Makan apa ?

Mommies boleh tak share makanan masa pregnant ? Sejak masuk 6w ni tekak tak lalu nak makan nasi, rasa nak termuntah je ?

19 Balas

Sy awl preggy blh telan biskut n bijirin je..dgn milo or susu..nasi xleh,loya asyik termuntah je..bihun/mee/koetiaw ok ok je tp mual jgk kdg2..brt x naik utk3 kali check up yg awl tu..masuk 2nd trimester alhamdulillah semua lalu mkn..berselera..ayam pn dh blh telan..masuk 3rd trimester hjg2 ni mcm dh awl2 preggy plk..ayam cannot go la..nasi mkn la sket sbb perut lapa..baby dh bsr kn..tp stock biskut n roti mmg sedia ada la..mkn bila lapar.

Sy pun sama. Sibbaik sy boleh makan buah. tp buah masam xboleh jadi lagi masam n loya tekak. Kebetulan HB rendah 9.0 jadi sy makan buah jambu, kiwi gold yg manis, epal, pear, etc. Main course payah sikit mcm2 cuba try and error. Sbb makanan berminyak n pedas sikit pun xboleh jadi hearburn. Sentiasa standy sachet Gaviscon. InsyaaAllah, just go with the flow 1st trimester.. Enjoy semester ke2@3 nanti siaplah berselera.

Sy pun xleh nasi. Kalau sy masak nasi, sy makan dgn sup2. Buh kuah banjir2 hirup2 cmtu. Tp most of the time sy makan mee sup/bakso mcm tu. Lagi laju makan. Pastu cover pulak dgn buah2. Sy byk mkn epal merah/hijau. Susu dan yogurt pun sy ambik. Selain nasi la. Sbb sy x lalu nk telan nasi lagi2 kalau jenis x berkuah mcm nasi kerabu.

5y ago

Haah. Lain yg sy plan, lain pulak jadinya. Jadi lepas ni sy x perlu kawal sgt supaya berat naik stabil. Nasi kena paksa makan la jugak sebab sejak pregnant x lalu nak makan nasi. Tu agaknya turun berat tu.

Last pregy sy pn x lalu makan awl2, bru lepas kena denggi, yg lalu dengan tekak cuma buah2 n sayur, celur carrot n slice salad, buat salad mentah gaul ngn mayonnaise ltl cheese sket. Buah apple, oren, mcm tu je mkn

Try makan sup @ yang berkuah. Saya dulu makan sup daging, sup sayur, tomyam campur (sebab macam masam masam tu legakan tekak). Nasi mmg tak boleh nak masuk langsung

Sy sampai 5 bulan tak boleh makan nasik. Banyak makan roti, bihun, biskut dan buah² je. Yg pasti kena makan selalu sbb asyik lapar. Hehe

sama LA saya. sy makan nasi je muntah. .terpaksa cri Cara lain utk makan.. sy makan bihun goreng je. tgk nasi nk muntah

Makan yg berkuah sis.. Sup ke tomyam ke.. Sis boleh ganti nasi dgn sumber karbohidrat yg lain.. Roti or mee ke..

Bubur,Buah,biskut,oat,yg penting minum susu...mkn sikit2 je..tp kerap..inshaAllah..ok sis..

Makan buah..makan bubur nasi..kene banyak try and error tengok apa yang kita boleh telan.hehehe