Buah tembikai ??

Hi mommies, betul ke kaum cina larang makan buah tembikai semasa mengandung kerana buah ni sejuk dan not good for baby. I makan tembikai dekat ofice pon kena tegur dengan staff2 bangsa cina..

53 Balas

Tengah makan ni sis . Hahaha tembikai elok laa . Sy sebiji tu dlm 3 hari habis dah . Leps tu must beli lagi .. Klu tk dpt buah . Dpt air tembikai pun jadi laa . Hehehe legaa tekakk ~

Saya hari-hari makan tembikai. Banyak pula tu sebab itu je yg selera nak makan. Sejak mengandung asyik berpeluh, so makan tembikai sebab sejuk. And doktor kata okay je tak ada masalah pun.

4y ago

samelaaa...sebenarnye tembikai bgus untk kandungn

🤔 sy mkn je tembikai tp xdela mkn byk sekaligus. Sejuk ni tak sure la sbb rasanya mknn masuk perut terus hadam dgn suhu badan. Yg penting kawal portion utk elak gdm.

Entah la. Tapi my father chinesse, takde masalah pon kalau saya makan tembikai. Dia yang belikan ada lah. Kalau boleh, hari² dia suruh saya habiskan sebiji tembikai 😅

Semua kita boleh makan.. Cuma ats bdn kita tahan tak tahan jea.. Tak pea.. Fikir yg baik jea masa mkn tuu.. Lagipon buah kan bagus untuk makan.. 😊

Orang tua tua kata laa sy pun ta pasti betul ke tidak mkn buat tembikai ni nanti anak gebus lembut dan lawa kulitnya. Tapi saya tak sure sahih ke tidak

4y ago

Btul tu...first baby sy kulit cntik...sbb wktu hmil sy mmg suka mkn tmbikai...kilit ank licin hlus je smpai skrg dh 5thn...

My doc ckp, tembikai sjuk kn bdn, n bole tmbh hb... So cm sy yg asek pnas mse preggy ni, mg kuat mkn tembikai, pastu hb pun cntik....

Sy baru jak makan buah tembikai sebab air ketuban kurang padahal x pernah sentuh pun buah tembikai sepanjang sy mengandung 😅

Bagus untuk banyakkan air ketuban kalau yg ada masalah air ketuban kurang ok je makan buah dari makan binatang pelik2 🤣

Saya wktu awal2 mengandung suka sgt makan tembikai..air ketuban jadi banyak.. tpi better banyak dr sikit air ketuban