Induce

Hi mommies.. Anyone yg ad experience kena induce?? Berapa lama menahan sakit?? Sy kena induce esok pg sbb bby kecil n esok cukup 37weeks.. 1st bby.. Doakn urusan sy dipermudahkn.. Berdebar ?

21 Balas

Saya pun induced bulan 7 aritu 37weeks n doc ckp sbb bukaan 2cm and serviks da nipis and boleh bersalin anytime but induce.. so due to first baby xde pengalaman kita pun iyakan je.. masuk LR pkul 6am then pkul 7am nurse masukkan air (drip) from 7am smpai 11am mmg tak rasa sakit, contraction ada tp tak kuat, nurse check bukaan 4cm then nurse ckp sbb i tak rasa sakit sgt dia lajukan drip tu since that 1130am until 2.49pm sakit contraction datang every secs.. mulut tak lekang zikir.. sakit sgt2 sbb non stop contraction dtg tapi bukaan cepat tau2 dah 10cm and sakit nak teran lepastu 4 kali push baby keluar.. then tak rasa apa dah lepas tu penat je sakit perut pinggang semua hilang 😊 so dont worry awak, just zikir and tenang.. saya masa last push tu doc da ckp ni last if i tak bole push dorg nk vacuum, doc siap tolong jugak sbb nak i lahirkan normal so gunting sikit n all the nurses bagi support n 2 nurse picit2 perut 😊 that time i fikir Allah dah bagi peluang utk i merasa jadi ibu so i kena kuat and try harder to push.. Alhamdulillah semua dipermudahkan.. jgn takut just fikir biar semua settle cepat and dpt tgk baby 😍 semoga dipermudahkan urusan awak utk melahirkan baby 🤗

5y ago

Tq awk 😘

Sy Alhamdulillah skit induce x lama, msuk LR doc induce pstu doc ckp lg 4jam bru awk rse nk meneran pastu doc blah sbb kebtulan that day ade audit kt spital, lepas je doc pegi tggl sy dgn nurse pelatih sy trus skit rse nk berak..nurse tgk kepala bby da keluar skit..trus gelabah nurse sy crse sakit nk beranak sbb skit kt tgn ubt induce tu lg skit..smpai khayal la sy sedut gas nk tahan skit kt tgn tu.. masuk LR pkol 8pg, pkol 9.55pg da bby da keluar

Klu saya induce insert, ubat main masuk tu mmg xde kesan. Haha. Kenangan betol la. Liat sgt. 37w la ni gak. Due to high bp. Insert ke2 pun xde kesan. Cara terakhir gune drip. Tu diaaaaaa. Bbrp minit yg spatutnya bbrp jam, dh btukar. Kuat sgt cecair drip tu. 😂. Baby sy kecik gak, 2.06kg jer. Dh tu tak nak kluar² tak pandai teran akhirnya vacuum. Add on pulak dh. 😂. So delivery normal-vacuum. Semoga dipermudahkan nnt sis..

Induced tak sakit sbb sekali ja.. Tp tgk hsptal jga.. klu mcm sya hritu d gleneagles dorg induced 1x ja lepastu tggu 6jam.. lepas 6jam ada contractions 99% lepastu cek bukaan.. Paling trauma for me is when they saluk cek bukaan.. yg tu sakit 🤣 smpai brgegar kaki ya Allah.. contraction selama 18jam.. lgsg takda bukaan.. lepastu decide utk czer.. Dr suspect tali pusat baby bergumpal jd baby tak boleh nak turun ke pintu serviks..

Induce ni bergantung ngan bdn org.. Mcm sy 1st induce belon, masuk je belon terus rasa contraction selama 6-8jam gitu. Lps tu x dah.. Second induce amik masa 5 jam br rasa contraction lagi selama 6-8jam juga.. Last2 saya drip kt labour room, amik masa 5 jam br baby kuor.. Mcm sy, dah 4cm still xrasa contraction melainkan ada ubat yg buat sy rasa sakit.. Lain org lain bdn gitu.. Kot lah.. Hehe dia xsama..

Saya kene induce 1st baby. Dh overdue 7hari tp baby xnak keluar jugak. Sbb saya xpnh rase constraction semulajadi so xtau nak kata camne. Saya kene induce 4 kali tapi baby tetap xnak keluar😂😂. Masuk induce yg ke 5 tu doc keluarkan balik sbb baby xnak gak keluar.. last2 emergancy ceaser. Moga yg baik2 aje utk sis..

Jawapan sy pun sama macam mommies yg lain. Cuma nak tambah simit, kalau sakit sgt baring mengiring belah kiri. Ni nurse yg bagitau.. rasa sakit contraction ni mcm period pain. Sebijik macam period pain, kadang sakit sgt2 sampai kene duduk kat kerusi baru rasa lega sikit.. semoga tabah dan selamat berjuang..

sy bln lps 27 induce skit sgt , insert ubat x smpai 2 jam dh 3 cm , mmg cpt sgt bukaan , insert ubat pkl 7:15 pg , bersalin pkl 1:44 ptg . mmg skit sgt , smpai mnta ubat thn skit tp x guna jgk sbb cucuk je ubat tu buat x sedar diri tp tiap kali contraction terjaga .

5y ago

ye , sy msuk sekali je dh buka

Sy kena induce belon 2x sbb satu pecah, 12 jam buka 4 cm, induce pitocin 8 jam x buka juga.. last² emergency czer.. dua² induce sy dpt ubat tahan sakit (bkn epidural) tp mmg betul² sakit.. ubat tahan sakit tu buat sy tdo x sedar diri tp akn terjaga tiap kali contraction..

5y ago

Sbb bukaan jln hanya 4cm lepas 20jam induce & air mentuban dh pecah dlm 33jam..

Semoga dipermudah ya mommy. Saya next appt 3 hari lg kat hosp. Kalau graf baby x naik2 lagi, maybe kena bersalin dalam 36w ni juga kata doktor. Xtau la apa keputusan doktor. 😅😅 Baby kejap normal kejap kecil. Xtau nak buat apa dah. Hehe

5y ago

Alhamdulillah.. Xpa yg ptg baby sihat walafiat dan mommy pun mcmtu juga..