Kenapa anak nk tidur mesti buat perangai. Sy baru anak seorang umur 3thn,, mnta kongsi pengalaman

Minta tolong kongsi ilmu

10 Balas

tak semestinya mcm tu. anak2 i semua ok je. nak tidur semua senang. tak banyak ragam. yg paling ada sorang, anak i yg no 3. bila dia bgtau ngantuk nak tidur, i bawa dia masuk bilik.. tepuk2 jap. then terus tido, xsampai 2 minit. umur dia masa tu dlm 2 tahun mcm tu sampai skg ni. diaorg cuma meragam sikit bila tak sihat je. hidung sumbat, demam.. tp still tak susah untuk tidur. anak2 i semua xde buai. semua tepuk2 je. yg penting sblm tidur tu, bg makan/minum kenyang2, pampes clear, dan dia dalam keadaan selesa. kalau berpeluh sangat tu, i akan p mandikan dulu. letak bedak, losen, parfum wangi2.. sambil tepuk2, sambil nyanyi2 sikit.. zikir ke apa. nati lena.

Saya ada tengok video dekat tiktok , doct jelaskan kenapa anak nak tidur mesti buat perangai macam menangis tu . Tu fasa dia dalam kepenatan . Biasa budak memang macam tu . Macam kita orang dewasa juga . Kalau kita terlalu penat uruskan rumahtangga anak anak lagi mesti burnout kan . Penat lepas tu menangis macam minta perhatian . Macam tu anak . ☺️ Sesetengah budak akan jadi macam tu . Dia menangis dulu . Nanti kalau dia dah reda tu maknanya penat dia hilang sedikit . Masa tu ibu boleh lah pujuk dia , tenangkan dia then tidurkan dia . ☺️

1y ago

Ok sis terima kasih kongsi.

anak saya nak masuk 3tahun .. tdur katil .. nak bg dye xnk mngamuk .. siang hari bg dye main puas 2 smpai dye penat .. dh masuk malam senang dye tdur .. cara tu x jalan masa tdur gelapkan semua lampu .. dye mmg take time lama2 dye okay .. anak saya saya train siang hari lepas makan main3 lepastu tanya nk tdur x dye cakap xnk okay xpe saya bg je dye main

mungkin dia lapar.. cuba bagi dia kenyang. anak saya lena bila dah tidur kalau dah kenyang. atau kadang kalau anak terlalu penat, urut2 sikit badan dia. mcm kita juga kalau penat sgt, apa kita buat. atau kalau kita tiba2 rasa nak marah sbb apa ya? lapar? tak selesa? gitu kalau saya buat assumption dekat anak 😅

1y ago

Anak mkn sikit2 sblm nk tdo, nnti nk tdo dia mnta lg mkn. Sy urut jgk bdn anak walaupun dia penggeli..

smpai 3 tahun ke fasa anak meragam dulu sbelum tidur ni?😂 ank sy bru 8 bulan . ingt akn hilang setahun lebih nnti. nampak gaya mcm panjang perjalanan 😂

1y ago

Tk jugak sis ada masa dia bt perangai.

Anak sy tk cukup tdo atau masa tdo trlbh pn dia menangis marah dan pukul ke baling brg. Sy tk pakai buai tdokn anak.. Terima kasih sis kongsi..

Kalau Anak saya,, saya akan cakap. Ada masa tidur ada masa tngok hp ada masa main,, sekarang masa untuk tidur.. Anak akan tidur..

kalau saya,suka bg dia penat dlu...bila dia penat dia akan cakap ngantuk nak tido

follow ig baby language sis. anak sebelum tidur, dia akan nesting dulu.

1y ago

Okay sis terima kasih.

Sy cuba ikut apa yg sis semua kongsi terima kasih. 😊