kencing manis 12.5

minggu lepas saya ada minum air gula. then semalam nurse call result 12.5.minggu dpn kena dtg hospital utk bsp.. apa yg patut sy buat nk turunkan result tu?

12 Balas

Kena jaga pemakanan sis, bnyakkan mkn sayur n buah2 tapi kna pilih jenis buah juga. Sy dlu doc sruh elakkan mkn sayur jenis buah, mkn yg jenis daun ja. Lepas tu sy langsung tk ambi minuman manis, sy consume air putih ja. Dlm seminggu tu sy set 1hri utk cheat day tapi mkn berpadah2 jgn la berabis pula.. 😂Nasi kena kurangkan..msa mkn kena on time, Sy gdm juga tpi still on diet😊

12.5 tu tggi....saya td tggok 5.8..bru nk kena...ari khamus dtg lg jmpa dktor pulak...emmm..twkal jelah wakkk...pmbwkkn org ckp...td misi ckp dgn saya klu awk ade kncing mnis..mybe 36 mggu awk dh kena bslin...klu x bsalin juga dorg akn msukkn ubt..tkt juga...skit tu msuk ubt..khamis ni saya kena bsp..

4y ago

Sy 5.2...sangkut sikit je..xboleh lbh dr 5 x silap nurse ckp..

Sis..try mkn myk kelapa dara..sy ambil darah puasa 4.2..lepas 2jam minum air gula ambil drah kedua 5.0..tp cara sy..lepas pkul 8.30mlm sy cmkn ape dh..hanya mkn vco lepas tu bantai minum air kosong je..smp esok pagi nye ke kk...

Sy pun tnggi hrtu sis.10.5 xpe..jgn panik.kena kurangkn makn manis je..trutama air..bykkn mnum air kosong je.sy start gdm alhmdulilah ok lg.lgla awal2 dh sngkut.moge allah mudahk n.epal hjau pun elok mkn..pmbwakn tu.

2-3 hari sebelum bsp elakkan terus minum air manis, minum air kosong banyak banyak, kurangkan portion nasi. masa bsp nanti sementara nak tunggu test seterusnya, try makan roti wholemeal untuk isi perut.😊

kalau taknak susah2 fikir, bykkan minum air kosong. itu petua sy buat. at least 3 or 4 liter shari. sebab mcm saya, sy tak de la control nasi sgt. cume mmg make sure air kosong hari2 wajib minum cukup.

hushhh tinggi sgt tu puan..bahaya baby dan puan juga tu.... seeloknya time preggy ni kawal mkn minum bukan ikut selera kita mngidam itu ini ya...minta pendapat dan nasihat doktor ya puan...

Selain dr kwl pmknn,ada hubungkait juga dgn sjrh klga .. parents klu ada diabetes, wlpn cukup jaga mkn blh juga kena..sbb org preggy ni hormon berubah tak heran klu kna.

Kalau sy minum air barli 2,3 hr sblm bsp.. Karbo pn kne kurangkan. Mnum air msak bnyk2. Emosi kne jga jugak. Skip dlu air mnis2 tu.

Sy 4.4 Sy memang elak manis2... Nasi pun suku2 je mkn buah je byk.. Tapi bulan 8 kena minum lagi..😇