kencing manis 12.5

minggu lepas saya ada minum air gula. then semalam nurse call result 12.5.minggu dpn kena dtg hospital utk bsp.. apa yg patut sy buat nk turunkan result tu?

12 Balas

Kena jaga pemakanan sis, bnyakkan mkn sayur n buah2 tapi kna pilih jenis buah juga. Sy dlu doc sruh elakkan mkn sayur jenis buah, mkn yg jenis daun ja. Lepas tu sy langsung tk ambi minuman manis, sy consume air putih ja. Dlm seminggu tu sy set 1hri utk cheat day tapi mkn berpadah2 jgn la berabis pula.. 😂Nasi kena kurangkan..msa mkn kena on time, Sy gdm juga tpi still on diet😊