Hubungan suami isteri

Melakukan hubungan seks bersama suami ketika hamil 8 week pancut dalam apa kesan Pada bayi dlm kandungan?? Blh kongsi sikit x sbb ni kandungan pertama sy.. Melakukan hubungan seks tdk rasa apa².. Cuma risau ape jadi ngn kandungan bila air mani tinggalkn dlm

38 Balas
Expert

Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda, tiada masalah untuk anda melakukan hubungan seksual bersama suami ketika mana-mana fasa kehamilan. Namun begitu, anda haruslah memastikan anda selesa untuk melakukannya. Tiada masalah untuk suami meninggalkan air mani di dalam faraj anda walaupun hamil, dan ia tidak akan menimbulkan sebarang kesan negatif kepada bayi dalam kandungan. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Saya bersama dgn suami setiap hari since 6w. Alhamdulillah okay takde masalah. Cuma bila perut dah besar seminggu 1-3 kali je sebab susah nak cari position yang selesa. Now 37w+ bersama 2 hari sekali untuk mudahkan bukaan. So boleh je sis. Tapi sis kena alert dgn perubahan/effect jugak tau. Kalau ada pendarahan, better elakkan dulu ya

1st trimester kalau boleh elak² kan. Sbb nurse ada ckp rahim kita belum kuat lagi. Kdg² boleh menyebabkan keguguran. Tak silap air mani laki mengamdungi prolaktin. I pernah masa tu tak tau pun pregnant, asal bersama je sakit perut memulas². Sampai berak tau. 😂 mcm rs kejung perut. Ada nurse ckp mild contraction. Hati² yer sis.

Saya dari start pregnant sampai sekarang 24w bersama macam biasatak pernah miss sehari & tak la lembut pun. Paling kurang 2 kali sehari...tapi tak lepas dalam lah sebab ramai kata air mani boleh cepatkan bukaan so tunggu 8 bulan ke atas baru lepas dalam In Shaa Allah

4y ago

P

Tkde mslh pn sex awl kehamilan , sy tnye sdiri doktor . masa diawal kehamilan sy mmg kerap bersama suami . cuma doc ada ckp, klu ad blending kne stop dlu .. tkut rahim tk kuat .. itu aje .. dn klu ade sejarah ggur mmg tk disarankan ...

Xde masalah..Sy 1st trimester,ank ke5,prnh gugur,pernh breech..n yg ni lps 6 tahun rs kekok Bila preggy lg..tp yg ketara rasa nk berkepit je dgn suami..suami pun sAma..hari2 nak..pancut dalam xde prob..😍☺️😘😏

Sy xtahu sy prgnnt smpai DH lebih 8w.. Sy berhubungan dgn suami mcm biasa.. xde lemah lembut ke apa😅 alhamdulillah ok..tpi kalau kndungan mmg msalah or pnh Ada sejrh gugur.. mmg xdigalakkn nk bersama sgt..

Oh sy x berani. Bkn ape... Hubby badan lebih besar dr sy. Tkut dia high sgt time tu... Tersungkur ape ke sy... Emm risau.... Even klu dia peluk dr belkang pun, bdan sy rs mcm kena hempap

Kalau kandungan xde masalah, inshaAllah ok. Sy dr 9w bersama dgn husband, lepas dalam. Tp tak kerap bersama sangat. Sebulan 2kali mcm tu je. Even ok pun tapi risau lah jugak 😅

First trimester if blh sperm buang luar.... First trimester ni kantung blm kuat menempal..takut sperm akan kacau proses pelekatan...