kuning

Mcm mne nk trn kan kuning bby ...

10 Balas

Kalau ikut pesan my mother...bagi susu tepung sebab kekadang kita pantang ni makanan kita kan banyak panas and kuning2 macam halia and kunyit .. so bila baby minum susu badan kita dia pun kena. And mandi dia 2kali sehari. Anak saya pun kuning tapi tak tinggi sebab saya ikut cara mak saya..time tu mmg bagi susu badan saja and sbb dia yang jaga pantang saya,mmg la kerap minum air halia thats why kuning anak saya still ada sampai 2minggu. Last2 berserah kepada susu tepung.sekarang dah ok..

Sy pun baby kuning juga.sy x bagi minum apa pun. Inikan pula nak mandikan apa2 herba. Ikut nasihat nurse/doktor.Jangan ikut petua2 yg org tua bagi. Just breastfeeding.kalau baby tdr kejutkan utk breastfeed. Mmg baby kuning akan tdr sepanjang masa. Sudah namanya demam kuning. Susukan 2 jam skali supaya baby kuat kencing dan berak. Sy amalkan ini. Kurang dr 2 minggu kuning dah xde..

Penambahan... Elakkan dulu halia dlm masakan. Just letak garlic dlm sup/sayur..mmg berkesan. Lepas kuning hilang then ble la ambik halia. Kunyit pun elakkan dulu..bnyakkan minum sup utk tambah air susu. Sy amalkan sup betik muda+ayam.cubalah..semoga kuning baby cpt turun..

Saya ikot petua aunty nurse di hosp yg saya deliver dulu.. Dia cakap bg minum air sengkuang cina.. Tp xbanyak laa.. Dan saya jugak banyak menyusu anak instead of bg susu formula.. Untuk mandian saya bg mandi air rhino sehari sekali..🤗🤗

Elakkan sumbat apa apa pada bayi, bahaya untuk penghadaman perut bayi yang masih mentah. Jangan ikut petua petua sumbat masuk dalam mulut bayi. Keep feed your baby mommy.

Kerapkan menyusu baby satu jam atau setengah jam. Kejut baby untuk menyusu. Baby jaundice memang akan kerap tidur. Mother milk adalah yang terbaik.

5y ago

Sua kan nipple puan ke arah mulut baby. Hala kan ke bahagian hidung. Cuba ya

perahan dri buah anggur pn ssuai bg pda byi tuk turunkn kuning

5y ago

Da try xjd juga

Kerapkan menyusu badan.. Bg baby berak n kencing byk

5y ago

Bg je, lg kerap bg nnt susu lg byk. Kalau xbg nnt susu akan slow n stop terus.

banyakkan menyusu baby

Air daun betik