Baby Kuning

Assalamualaikum n morning mom's.. Bby sya da hri ke10, tp kuning still da lg.. Bru ne cek trn tp sikit je.. Blh share petua trnkn kuning bby.. #pleasehelp #bantusharing

12 Balas

Baby sya skrng 19hri,sya guna susu lactogen untuk trun kn kuning dia, sbb susu lactogen boleh kurang kn kuning, dia kerap sngat berak kencing kuning, sya pernh Bgi susu dupro langsung tak berak hti jdi risau, sya tukar Dngan susu lactogen, skrng muka baby kurang kuning, sya tak guna susu lactogen je untuk kurang kn kuning dia, sya mandi kn dia Dngan herba mandian baby untuk jaundice punya, grape hijau jga mampu trunkn kuning baby, sbb sya nk tahap kuning dia cpat trun sya jga jemur bby kat bwah cuaca matahari pagi, sejam mcam tu, skrng kuning dia agak trun, first kuning baby naik smpai 15 sblum guna petua ni, kuning baby mesti kena trun bnyak sblum dia 21hri,sbb doktor ada Bgi tau sya klau kuning dia msih naik jga kena admit hospital blik lh, hope kli ni tdak

Hai sis , anak sy paling tinggi kuning 261 .. doktor suruh bg je susu bdn n Next checkup kuning still same , lpastu sy cube bg susu fm S26 tanpe sulam dgn susu bdn dan sy mndikan dgn herba cina .. Kuning dri 261 trus drop 38 ngam2 sebulan . Kdg2 susu ibu pun nyebabkn kuning tinggi myb cara permakanan dri ibu tu .. smpai skrg sy bg susu fm , susu bdn trus drop dh xde . Ank sy 9/11 ni dh 2bln . Alhamdullilah sehat berat pun ok

petua nya kerapkan susukn anak.. sy hari tu susu bdn kurang, doktor suruh topap dgn fm.. spy baby berak kencing.. kuning ni berak kencing je ubat dia.. boleh bancuh susu bg kat anak guna penutup ubat batuk kalau anak menyusu bdn takut nipple confuse.. kalau susu bdn banyak, x perlu campur fm.. cuma kerapkan penyusuan.. jgn jemur anak.. nnti kena Cancer kulit pulak nanti..

anak saya dulu smpai hari ke 55hari masih kuning. saya last buat dan menjadi ialah saya mandikan anak saya dgn pokok dukung anak. 3hari buat turun banyak terus hilang kuning pada hari ke 55. puan pun boleh cuba. sbb dulu saya buat macam macam siap mandikan dgn air sirap pun tak turun turun kuning. bila dngn pokok dukung anak terus turun.

saya dulu 1-ibu kena makan buah anggur hijau 2-saya mandikan anak dgn herba cina dia macam dalm uncang teh 3-kerapkan bagi susu supaya dia banyak berak and kencing,anggur hijau yang kita makan tu akan serap dalam susu. anak saya 1minggu je kuning lpastu dah hilang sebab amalkan 3 benda tu

Wslm. Saya dah cuba semua petua untuk turunkan kuning. Ada turun, ada tidak. Kita ikhtiar je. Paling best masa saya guna t-rub balm. Bagi bayi cepat berak. Turun dari 291 ke 270 Dan kerap bagi susu badan, sejam sejam. Anak kuning tinggi sebab saya mommy darah O+.

3y ago

Sya dh stress bila doktor sruh msuk blik hospital, tpi sya pujuk hti jngan stress sngat, sya stress sbb sya bru discharge blum ckup rehat lgi kt rumah, mommy darah O baby pula darah B+, memang susah sngat nk trun, ksian kt baby hri² kna ambik darah

sis beli ubat kt kedai cina...bgtau cina tu,beli ubak untuk mandian bby turunkn kuning,nnti dia tunjuk...

sy bg anak sy susu karihome..dan mlm tido on lampu..alhamdulillah ank kuning 2 mnggu shja

masa ank sulung saya dulu , saya bagi minum susu lactogen alhamdulillah turun kuning

Kerap susu kan anak je