Bya, Malaysia

About Bya

Period
Period lepas bersalin sakit tak?banyak tak keluar darah atau normal macam masa belum mengandung dulu2? Takut pula sbb hari ne dah ada tanda2 nak period. Baby dah 4 bulan 2 minggu. Full breastfeed.
period lepas brsalin tu mcm biasa ja sis.. xda beza pn..
Period sy normal ja sis. Mcm sblm beranak juga. Cuma drh xberapa byk la. Tp msh dlm kiraan 6-7hari period.
Rambut gugur
Mommies... Lepas bersalin memang teruk rambut gugur ke.. Rasa terkejut rambut bnyk sgt gugur. Hampir botak kat depan kepala... Akan tumbuh balik tak? Takut nampak... 😕😕
ye normal . mmg bnyk . bole d kata kn 1rumah . ari ari kne rjin sapu rumah . hormon sis . nt ank da nk dkt 2thn bru kurg sikit2 lps tu ilang sndri gugur ny . klau yg da mcm botak tu akn tumbuh rmbut b
..more
Panadol
Hi mommies... Ibu breastfeeding boleh ambik panadol tak.. Untuk pening kepala..
VIP Member
Boleh ja sis.. sy pn mkn klau pening..😊
jus ma mariam
Boleh tak minum jus ne lepas bersalin or brestfeeding. Kira nak habiskan jus ne sbb ada lebih sblm bersalin hari tu. Tapi rasa ragu pula sbb breastfeed...
Hi. Adakah dia senang untuk bersalin tanpa jahitan?
VIP Member
Jus ma mariam ni jus apa ya sis?
Cuci Rambut
Masa berpantang cuci rambut pakai air paip biasa atau pakai herba? Sbb ada yg ckp cuci guna air paip bukan air suam nanti rambut mudah gugur..
VIP Member
guna je air herba . tak pulak gugur 😅 tp lepas gugur lepas tu . gugur teruk . sbb tak pantang or apa2 pun .
Saya mndi guna herba smngu skli , hari biasa guna air suam .
mandi guna air biasa saja..tiada masalah..☺️
rambut klu xmngndung pon JGN amal basuh dgn air suam,sebab bila pkai air suam pori2 di kulit kepala tu lgi trbukak n rambut senang gugur. lebih baik dgn air sejuk.
Air viasa je siss..
Bertangas
Sy dah 38hari berpantang. Nak tanya kalau dah boleh bertangas waktu skrg. Sbb ada org ckp 2-3 bulan baru boleh.. Bagaimana pla dgn berurut..
Urut kalau deliver normal hari ke 3 macamtu dah boleh. Bertangas I tak sure sebab dulu tak buat pun 😅
pil chi kit teck aun
Nak tanya, ibu menyusu boleh tak ambil pil chi kit teck aun? Rasa senak je perut ne..
Saya kalau sakit perut saya buh minyak
perut berbunyi
Ada tak ibu2 kat sini yg breastfeed tiap malam perut berbunyi disertai rasa sakit..tak tahu masalah gastrik ke ape sbb x lapar pun masa perut bunyi tu. sy makan kerap tp sedikit..
VIP Member
Biasa juga tp sy biasa lapar kalau gitu heheh
Ibu berpantang
Ibu2 berpantang ne boleh tak makan roti/bread yg ada gula tu? Dengan bread yg seakan-akan kek.. Teringin nak makan tapi rasa ragu..
VIP Member
Sis sekarang boleh semak makanan apa yang selamat dan tak selamat dalam Aplikasi theAsianparent pada bahagian "Makanan dan Nutrisi". Semak situ memang lebih senang!
hai mama2..
Ada tak mama2 kat sini lepas bersalin, sembelit dan berak keluar darah. Fresh blood. X tahu ne buasir ke ape. Ke ada luka dlm perut..
Pernah jadi awal2 lepas bersalin tu, tapi tak banyak sangat darahnya kan. Lepastu baik sendiri je. I rasa sebab susah najis nak keluar tu yg buatkan ada luka sikit kat bahagian kulit dalam. U boleh tr
..more