Nak luah perasaan

Mcm mana ya nak hadap mulut kluarga yg slalu brckap tk fikir perasaan orng? Sblum2 ni sya ada bwa ank prgi rmh mkcik.. Time tu anak bru setahun..dia ckap ank sya x mcm ank dia..ktanya ank dia setahun dh lancar bercakap Anknya mkcik sya dh disuapkn bbur msa 4 buln.. Sya suapkn ank mkn time umur 6 bulan pun dia pertikaikan... Mkcik sya ckap sya ni ibu mals..sbb tu ank x pndai brckap..ktanya sya kt rmh ddk main hp je..pdahal dia x tahu strunggle nya sya kt rmh mcm mna uruskan ank..uruskan rumah..kt mata dia suri rumah ni mmng kerja goyang kaki..pdhal dia tk tahu pn keadaan kt rmh sya buat apa... Sya bagi ank susu lactogen pun dia pertikaikan ktanya ni susu murah "bgila susu mhal skit" Anak sya bdan tak berisi pn dia ckap sya ni ibu malas suap anak..apa yg sya buat kt ank smua slah kt mata diorang..sya sebenarnya mlas kdng dtang rmh mkcik...tpi bila x prgi sya dikata..bila sya prgi pn dikata jga..stiap kli dtang rmh dia...msti akn ada perkataan negatif diorang ckp kt sya hri2 sya nngis sbb perkataan negatif yg diorang ckap tu slalu bermain kt fikiran..bkn mkcik je slalu merendahkan sya..pkcik dn nnek sya pn sma jga perangainya..orngtua sya dh x da..saya diam sbb sya msih hormat diorang...kdng sya tekanan fkirkn ckp orng smpai termarah ank...rasa mcm sya ibu yg gagal besarkan ank

13 Balas

sis kena bnyk² sabar...org mcm ni kdg² dia xfhm ape itu"SURI RUMAH" Cuba suruh depa duduk umah sis urus ape yg sis uruskan mesti xboleh punya...sis org Tua mcm ni sis kena pekak Kan telinga je...mcm suami sy ckp org yg mengata org ni dia bukan nya duduk satu bumbung,satu umah,satu katil,satu meja makan satu dapor dia xtau ape yg terjadi dlm umah...dia hnya nmpk Mata kasar diorg pastu sedap mengata mcm²..so sis buat hal sis je tentg anak Tu sis je tau urus HAL anak sis,sis ibu dia jadi sis la yg lebih tau anak sis makan ke x..

sy pun da xda parents, dan ada fmly yg mcmni. semua salah d mata. apa yg sya buat, sy cut off terus. biarla dorg mengata sy x dtg² lg, puas² la dorg mengata. yg pnting sy drumah santai ja dgn anak. x mengahadap rupa dorg. kita kena jaga mental healthness kita. cut off terus apa yg toxic dan buat kita stress. mentang² da xda parents dorg boleh ckp mcm², buat mcm² dgn kita. klau sy siap block semua no hp dan socmed. mmg xda yg berani persoal. sy ada hak jaga diri sendiri. biar dorg faham sendiri la.

9mo ago

setuju. dr makan hati baik terus block

ignore cakap org2 keliling mcmtu. ibarat masuk telinga sblh, keluar telinga sebelah. kadang sbb kita ni terlalu diam tu yg dorg takde modal nk borak2. saya pun suri rumah,. tapi sbb sy jenis "muka tak mesra" jadi org2 keliling xberani nk kata apa. bila borak A, sy respon A. tu saja. ank kita, struggle kita biar kita simpan saja. xperlu nk ambil hati kata2 org luar yg xtahu apa2. suami pun kena la main peranan backup bini. klu sama curah api payah la

Dorg rs you dh xde parents sbb tu sesuka hati ckp mcm tu, honestly klu i kt tempat you i dah cut off dh dgn relatives yg mcm ni. Xpyh dtg dah rumh diorg. Kita ni hidup bukan utk org lain, x mati nye dikeji. Sound je balik peduli la org tua ke x. I mmg xkn bagi muka dgn org2 mcm ni. Sabar jgk ada had nya. I doakan u kuat, terus besarkan ank ikut kemampuan u sndiri. Ok? Muka kena garang sikit baru org xberani pijak kepala.

Allahu... Toksik nya mereka. Diamkan je jika tak mampu nak bg diorang diam. Teruskan buat baik sbg hormat saudara mara. Memang perangai macam tu, doakan mereka Baik2 aje. Jika mampu nak Defend diri, keluarkan kata yg baik dan hikmah. Memang sentap dgn kata2 mereka. Klu saya, tak nak pergi rumah orang mcm tu.

kalau sy d tempat sis, sy jauhkan diri. buat stress je. org cm ni toxic wlupun family/saudara sendiri. tp x salah klu sis bersuara. kite hormat dorg tp kena pertahankan juga perasaan kite ni. biasa la mulut org tua2. xde topik lain nak di sembangkan. itu2 je sampai kesudah.

Kalau saya buat keras je. I don't live to please people. I know what I'm doing and I don't need to show people what am I doing. Itu cara saya la. So kalau orang orang yang macam ni memang saya buat tak tahu je.

kalau saya, saya jawab je balik. kalau diorang faham bagus la. kalau tak faham, dan nak jauhkan diri sendiri lagi bagus. semata nak jaga hati orang sampai kita menderita nak buat apa

kena kat saya cukup 1 kali tu saja Sya dtg rumah diorang..biar diorang mengata knpa TDK dtg,daripada Dtg pun buat sakit hati..baik dduk d ruma jak..

9mo ago

setuju

lain kali jawabkan saja.lepastu muka kita jangan nampak mesra sgt..biar nampak mcm nak marah..xberani nak tegur.