Sekadar luahan..bgi sya semangat

Saya tngh prengnat 6 bulan.and ada ank 2thun Sya dh brkhwin slma 3thun..msa saya mengandung ank slung..suami kantoi curang tpi dia dh jnji x akan buat bnda yg sma..bru2 ni sya tertengok hp dia bnyk sngt msg dri perempuan smua dri bigo..siap ajk check in hotel...msa mengandung kn ank slung sya mmg tau suami kaki perempuan..bkn saya x nk mnta cerai..msa tu ank slung sya ada sakit mmng ulang alik kna prgi hospital...jdi sya brthn dmi ank Ingtkn bila sya prengnat yng kdua ni...suami dh brubah..tpi ttap sama jga perangai nya...saya tk tau nk buat apa..sya ank yatim..ada kluarga pn smuanya toxic..blh tk mummy2 bgi sya nsihat and semangat...sya tk nk stress.. tpi air mata ni kdang2 jatuh jga bila terkenang nsib rmh tngga sya.. Doakn jga kandungan saya kuat smpai dia dilahirkan..#jngnkecamya #doakanyangbaik2yea

17 Balas

Sy tak tahu nk buat apa utk bantu sis. Tp ini hanya buah fikiran sy. Suami mcmni xboleh dh nk bergantung harap. Sis kne strong alone. Kedua, sis kne cari circle baru yg positif. Ada mat saleh kata dlm page motivation katanya, bila kita dibesarkan dgn keluarga toxic, otak kita tendency utk install benda negative yg dia absorb lalu melekat dlm minda separa sedar scr tak langsung fikiran dia menarik benda sama berulang mcm dpt suami yg mcm bapa. Sbb tu org kata positif thinking ni penting. Tp bergantung pd penerimaan individu itu yg boleh mengubah nasib diri samada jd jauh lebih baik atau disebaliknya sbb Allah turunkan ujian itu pasti bersebab dan sesuai dgn kemampuan hambanya. Maksudnya sis boleh hadapiNya. Ketiga, sy suggest sis cari kerja. Kalau nk jd agent insuran sy boleh bg no hp bos atau kenalan suami yg sama bidang. Sbb bisnes insuran ni kalau buat betul2 boleh hidup senang. Kerja pun lebih flexible sis boleh buat appointment dgn prospect sambil bawa anak. Circle org bisnes pun usually positif dan bersemangat. Ketiga, belajar bergantung harap penuh pada Allah bukan makhluk. Suami juga makhluk Allah jd dia x sempurna. Allah maha mendengar. Kita punya faith kne tinggi. Boleh contohi kisah Nabi yg lg teruk ujiannya tp ttp ingat Allah, yakin dgn rezekiNya dan bersabar. Allah tak kejam. Allah hanya mengikut sangkaan hambanya mcm ayat Quran kata. So bersesuaian lah dgn konsep The Law of Attraction, positive attract positive. Begitu juga sebaliknya. Kuatkan semangat sis. Dunia ini mmg tmpt ujian. Hanya syurga saja tmtp bersenang lenang

11mo ago

i agreed with you 💯% sis .. mostly pendapat saya sama dgn sis .. for you sis , be strong !! bangun balik .. minta maaf lelaki mcm tu mati hidup balik tak kan pernah berubah sis .. saya pun dari background family yg tersangat toxic till saya peluk agama islam and found my husband.. ada sebab kenapa kita di uji .. sebaiknya jauhkan diri dari org yg toxic sbb fikiran kita akan kerap tertekan . saya ex anxiety patient sis ( before sya jumpa islam ) after that saya mula pasrah kan smua kepada Allah dlaam masa yang smaa sya jauh kan diri dari keluarga dan kawan² yg toxic. BE STRONG SIS .. I KNOW ITS HARD FOR YOU .. BUT TATAP LAH MUKA ANAK DAN FIKIRKAN ANAK DALAM KANDUNGAN .. LPS JE BERSALIN SIS FOCUS BERPANTANG SEHAT KAN BADAN BETUL² KUAT KAN MINDA BETUL² .. BILA SIS DAH SEHAT CARI KERJA MACAM SIS NI OFFER KERJA INSURANCE RAMAI SAYA TGK IBU TUNGGAL JADI ORG YG BERJAYA LAPAS KERJA INSURANCE. TAK MUDAH UNTUK LALUINYA , BUT INI LAH UJIAN YG PERLU KITA TEMPUHI .. SEMOGA KATA² SAYA SEDIKIT

sy 4 org ank sblm ni termasuk skrng dlm kandungan ank ke 5,suami asyik kantoi dgn perempuan lain.masa ank ke 3,sempat bermadu kjp😂. Allah saja yg tau..sy meluah dgn mak sy,suruh sabar.sy sabar sb dia masih sygkn sy,bri nafkah seadany.. bertanggungjawab dgn ank²..pernah failkn cerai tp suami x mau lepaskn.masa tu pantang ank ke 4..dan sy redha dah masa tu.mls dah nk fikir,lantak dia lh nk buat dosa,yg penting dia bg nafkah dan apa kemahuan lain sy.dia buat hal pun sy x nangis dah.tawar dah hati.ank ke 5 skrng dlm kandungan ni pun dia masih buat hal hari tu,dgn janda..kali ni sensitif juga sb bawaan bby.pernah juga lh hiris tgn nk buat rasa²😂.. lps tu ingat Allah..sebut nama Allah tiap kli sakit hati.pujuk hati,suami adalh pinjaman tuhan saja.bkn milik kita pun.tiba saat dia akn prgi.jgn dia angkt tgn nk pukul sdh,yg tu kita kna lari jauh².jgn stress ya,tda guna nk fikir laki mcm tu.x perlu tau dan jgn ambl pduli apa dia nk buat kat blkng.dosany,biarlh dia tanggung sndri.

besar ujian sis. sy faham sis reda utk mengandung lg dgn harapan suami tak buat hal dah. tp malangnya perubahan ni mmg hanya akan berlaku bila diri sendiri tu yg nk berubah. perkahwinan, anak2 takkan ubah sikap & jati diri org tu. betul ckp mummy lain, first sis kena kuat demi anak. jgn berharap pd suami dah. anggap je dia sbg ayah pd anak2 sis je. sy takda kt tempat sis tp tahu betapa hancur hati bila kepercayaan kita dipandang remeh mcmtu je. kedua, habis pantang nanti sis cari kerja. tak perlu kerja bagus2 besar2, cari kerja biasa2 dulu pun takpa. utk sis ada duit sendiri & sedia utk menapak bersama anak2. inshallah bila sis cukup duit nanti, sis akan jumpa jalan utk masih bersama atau pergi dari org yg tak hargai pengorbanan sis mengandung, melahirkan & membesarkan anak2. bykkan tahajjud & istikharah mengadu minta petunjuk dari Allah. sis ada jawapannya, cuma sis kena tekad utk teruskan atau melangkah pergi. moga semua dipermudahkan utk sis & anak2.

Saya faham sis, org terdekat saya pun cerita lebih kirang dengan sis. Suami curang dari pregnant anak pertama. Skrg org terdekat tu tgh pregnant anak kedua juga, cumanya dia masih ada family dan mak ayah. Alasan dia bertahan sebab masih sygkan suami dan anak². Suaminye tak kerja sebab belajar, isteri yang kerja, msg kat phone jgn cakap lah pasal perempuan ni, hmm sy yang tgk kesian sgt, tapi kuat semangat betul isteri ni. Kerja , jaga anak sorang², takpe sis, semoga Allah membalas segala kebaikan sis dengan kebahagian disana nanti. Semoga sis tabah ye..🥰

manusia kaki curang ni memang ubatnya cerai dear.. makcik saya dah bekali2 suami dia curang. mula2 kantoi curang dengan isteri adik ipar dia (adik ipar lelaki) dahtu curang dgn adik ipar makcik saya pulak (adik ipar perempuan). Lepastu salahkan makcik saya. hbs hancur keluarga kami disbbkan dia, dulu pernah kacau kakak saya nak ambik jadi bini.. gila ke ape nak kawen dgn anak buah sendiri.. kesimpulannya disini, pelir dia tu memang gatal. angkat kaki sis, its now or never. bila dah berumur lagi susah nk cari kerja nak mula hdup baru

11mo ago

setan nya jantan macam ni. eyy geram lak baca

kalu saya jdi sis saya xkn mgdung anak diaa sya jniss perempuan yg bila skli dpt thu kau buat pape blkng aku time tu jugak bdn mengigil time tu jugak aku mympahh x ksh lah kau laki aku kee klau kau syg aku kau xkn buat benda ni tu jeee ..so buat apa nk bersama lagi bkn hasut sis ..tapi tu saya lah ..laki ni kan bilaa dh dpt lain sblom dpt lain ..x smua sama lah ..saya jnis kalau cm ni tkleh bayngkan mcm mna nk sabar kalau saya duduk tmpt sis sbb dia yg salah bkn kitaasa bkn apaa kalau dh prngai sama jee baik cerai

Allah bagi kita wanita yg bergelar ibu ni satu kelebihan iaitu akan lebih pentingkan anak2 drpd hal sendiri. Bukan dari segi keperluan tapi kesihatan sendiri pun tak terjaga bila ibu2 ni lebih penting kan keselamatan & kesihatan anak walaupun diri sendiri pun hampir tewas. Jadi pesanan kata2 semangat yg ringkas dari saya, terus kuatkan hati awak. Doa utk diberikan kekuatan ketabahan dalam menempuh ujian2 mendatang. Ujian kita semua datang dlam bentuk yg berbeza. Kuatkan hati demi anak & kandungan.

sedih bila dgr naseb wanita yg xdhrgai suami. nak mngndungkn sorg bukan senang. pastu time bini ngndung sesedap je ajak pompuan lain check in. hancur luluh hati isteri ni. nasihat sy,baik cari kebahagiaan sndiri. Lps bersalin,cari keje. tinggalkn suami mcmtu.baik berpisah dr besarkan Anak dlm suasana toxic. kite nak bahagiakn org.kene bhagiakn diri kite dulu.kalau sis rasa sis bertahan sbb Anak je,bg pndpt sy baik pisah dr besarkan Anak dlm keadaan mental kite koyak. Anak Pon akan rs emosi kite

11mo ago

apa sis ckp btul ..saya jnis mcm ni .x rugi apaa pon kalau kits tgl laki mcm ni baik duduk gn fmli cri duit sdri ..kalau bersama pon Buat skit hti kita sedeh buat apaa ..jgn tkut bercrai kalai dh memng btul2 ade bukti

susah juga kes awak, bab curang satu hal, siap check in tuh, luluh hati isteri bila tau suami buat mcm tuh. da time tuh mgandung anak dia. 😌 . kuatnya awak sis, bertahan . kalau dia tak puas enjoy, kenapa dia kahwin dulu , kenapa tak fikir anak bini, emm . saya pun emosi baca luahan awak, saya harap awak kuat , kalau tak okay ,luah dkt org terdekat or pergi jumpa pakar kaunseling ke pejabat agama ke bab ni. awak jgn pendam tau .

puan jumpa perawatan islam..bila dah hadapi mslh bgini kita akn hilang smngt, jumpa perawatan islam tuk pulihkn smngat dan hilng kn ganguan2 y boleh mnbhkan kita patah smngat..kedua jumpa perawatan islam minta pndgn ustaz mcm mna nak ubah suami y kaki betina jd baik..usahala puan demi ank2 dan rmhtnga