Pengasuh anak

Ada ke ibu² yng bekerja hntr ank ke pengasuh? Mcm mna ya ibu² kuatkn hati n mental untk bekerja..bleh tk share² atau bgi semangat.. Sya suri rmh dh 4 thun..ank ada 2 orng.. Sjk ekonomi smua mkin mhal ni..sya rsa bila suami je kerja mcm x ckp..sbb gji nya 2000.. tolak rmh..motor.. blnja keperluan ank n brng dpur..tnggal brpa je.. sya nk krja tpi tu laa hati ni kdang berbelah bahagi jga.. suami tk bgi krja dia srh ddk rmh jga ank je..cma sya ksian je tngok suami smpai trpksa buat 2 krja..sbb dia krja kilang sjak² smua dh boikot brand nestle ni..kilang pn dh mkin kurangkan pekerja...kdng tu dlm seminggu 4 hri je dia dpt krja.. Tu yng kdng duit ckp..kdng tk ckp..

17 Balas

Ramai je mommy yg bekerja hantar anak ke pengasuh @ taska. Kena cari yg betul2. Check dulu page JKM di Google. Check pengasuh @ taska yg under JKM. Yg nie Sgt2 penting untuk keselamatan anak kita. Ada ye taska yg berpusat di rumah (pengasuh), die ikut JKM guideline. X ambik byk2 budak2 @ babies. 1 pengasuh jaga 5 toddlers. Dan juga bab ngasuh anak nie jgn lah berkira (terms of duit) sgt dgn pengasuh @ taska. Sy dah pernah hantar anak ke pengasuh (kawan suami @ kenalan suami @ kwn2) selama anak 1 tahun bertukar2 pengasuh, 4 kali tukar juga. End up sy hantar anak ke taska skarang. Quite expensive, tp sy puas hati. Awak pertimbangkan keputusan awak mcm mana. Kalau keje dr rumah pun byk je skarang. Dari segi penat tu, mmg kita akan double triple penat dr kebiasaan. Tp nk x nk terpaksa bgn juga untuk pergi kerja, tanggungjawab hakiki kita. Berulang benda sama sahaja setiap minggu. Penat nk urus rumah tangga lagi. Just kena kuatkan mental fizikal sahaja. Insha Allah kita nie perempuan mmg kuat dr serba serbi. Bykkan berdoa pada Allah kuatkan diri ini supaya kita boleh tolong keluarga kita.

Sy baru je mula kerja last month…. dulu mmg terpikir lah psl ni cam x best je htr anak kat pengasuh…. sbb dah byk kes kan… sy doa supaya jumpa org yg baik2… alhamdulillah, sy jumpa babysitter yg pandai melayan & jaga anak saya.. sy x htr anak ke taska, tapi htr ke rumah pengasuh… mmg sy xkan htr la anak kat taska sebab dah tahu style dorang… layanan buruk. sebab sy pernah je keja taska masa bujang… ramai dah cakap mcmtu dekat taska ni hmmm… biar x keja la asal anak x dilayan mcm ape kat sana… anak menangis ke ape xkan dilayan nya lgi2 kalau x comel mmg disisihkan.. kena paksa tidur… hayun kuat2 dgn buai sampai ad yg tutup mata baby dgn kain, nauzubillah la… dpn parents bukan main baik, belakang kita,,, layan mcm ape dah… bayar mahal2…nak2 lg yg jaga tu budak bujang. Mana kan ade perasaan mcm ibu2… cuma bagi sy, kalau puan nak kerja jugak, puan survey lah pengasuh yg x ramai anak asuhan… lgi2 baby…. Kalau ramai mmg xdan nya dorang nak melayan anak kita…mcm pengasuh sy, anak sy je yg baby…. Mmg setakat ni ok, alhamdulillah sgt2..

8mo ago

Berhati2 bila berckp pasal taska. Well, u can anything about taska, but people x kn judge base on ur 1 pengalaman sahaja. Jgn takutkan mummies2 out there with ur 1 cent experience. Mungkin itu pengalaman awak bekerja taska, dan mungkin awak pun berperangai mcm tu dgn anak2 org.. Berhati2 juga lah dgn pengasuh nie. Walaupun die jaga anak awak sorg. Sy ckp base on my experience juga hantar anak ke pengasuh. Sy siap bertukar2 pengasuh lagi. Byk sahaja taska yg elok. N I do see changes anak sy hantar pengasuh dan hantar taska. Well, at least hantar taska nie, anak2 seawal usia dah diajar untuk buat aktiviti. Kalau hantar pengasuh, tido sahajala, makan, tido x de buat apa2, masuk anak dlm buaian 24 jam bg anak tido. Senang keje pengasuh. Taska everything got timeline. U like it or u don't like it, u still have to do activities for the kid n present to the parent. It's okay awak. X kisah pengasuh or taska, cuma jgn buruk2 kan satu2 institusi tu. Respect each other.

saya mommy anak 2 dan juga berkerja. masa 1st baby mak tlg jagakan. masok 2nd baby dah xbg mak jaga sebab mak dh berumur. jadi sy dn husband mmg pakat utk hntr pengasuh. sy duduk kawasan kg. awal2 cari jumpa yg dia nk ambik baby umur 3bulan dan anak umur 2tahun++ sorang 450. total kena bayar 900. bg sy agak mahal. cuba cari lain utk ikot kemampuan sy. dn kemudian jumpa pengasuh yg ambik utk both 600. dn alhamdulillah pengasuh sy baik. xde extra charge if lewat atau apa. sebab dia byk memudahkan sy jadi sy juga memudahkan dia. give and take. kalau dia ckp nk cuti then sy bg je. kalau sy xhntr anak sy byr full je. sbb sy setiap hari mmg ambik anak lewat. tmpt kerja sy dgn rumah sy pon hampir 1jam lebih travel. sy berserah pada allah semoga allah lindungi anak2 sy.

Sy ibu yg bekerja. anak 2. sy mmng dari bujang mmng kerja kat tmpt yg sama, smpai lah khawin dan ada anak. mula2 sedih juga bila hntar anak bagi org jaga. bermacam2 bermain kat fikiran. hari2 rasa tak sabar nak balik kerja cepat. smpai lah anak dah masuk 2,trpksa juga hntar kat tmpat pengasuh, sbb klu harapkan suami seorang je, memang btl2 tak cukup. tapi dlm masa yg sama juga, bila hntar anak kat taska, anak kerap sakit. sbb bercampur dgn ramai budak. dlm hati ni, dah meraung2 rasa nak berenti kerja, nak jaga anak sndri kat ruma. tak habis2 dgn rasa bersalah, dan rasa sebak kat dada ni. gara2 kita tak mampu, kita trpksa keluar bekerja untk mncari rezeki. tapi anak2 kesian bila tiap kali sakit terjangkit dgn budak2 lain.

8mo ago

dah cuba cari dah. tapi tak jumpa. saudara mara smua pun bekerja. adapun jumpa yg charge mahal sangat. tak mampu nak bayar. sy hntar anak kat taska ruma je, cuma kat sna tu, ramai anak2 asuhan. pengasuh pun ramai juga. hantar 2 org anak, rm700.

Sy dlu pernah kerja jgk sis.. Slpas ggur suami ckp dduk rumah je.. Tp yela hti ni dah biasa kerja beli brg ape nak xperlu mtk2 ngn suami sbb kite tahu tahap diakan.. Tp sy benti jgkk ank mase 1thun 8b..tp skrg kije balik sbb ksian kat dia.. Nak kate xckup ckup tp hjung2 tu lemasla kejap tu yg nak kije balik.. Tibe2 bos dia nak pakai kerani tp kerja 4jam je.. Sy pun kijelaa wlaupun gji sparuh dlm 800 cm tu tp okayla utk tpop yg xckup.. Tp ni ngdung balik🤣🤣

Kena serahkan semua pada Allah swt bila kita letak anak di pengasuh. Dan sis kena buat calculation juga brp rm pengasuh charge utk 2 org anak. Skrg upah pengasuh mahal. Berbaloi tak dgn gaji bulanan yg kita dpt. Kadang gaji bila tolak upah pengasuh & duit minyak/belanja g kerja last2 tinggal berapa shj. Sbb tu ramai juga mak2 yg resign jaga anak sendiri di rumah sebab tak mampu nk bayar upah pengasuh mahal2

Aku mungkin berperangai mcmtu dgn anak2 org???? Hello???aku resign sbb aku x tahan tgok budak kena buat mcmtu lah.. bukan takutkan yer, ITULAH REALITI NYA. Ko pun dpt pengasuh yg tak helok, so makna nya ko lah slh pilih. Nak kata pengalaman aku sorang psl taska ni?? Hello?? Duk dlm gua ke sis??? Ade aktiviti pun ape guna anak dilayan buruk, depan parent je baik. Ikut suka hati YOU lah nk mcm mana.

sy bkerja mmg htr ank ke pengasuh. cuma parents kena cari betul2 yg syg ank kita dan blh jaga sebaiknya. jaga hubungan kita dgn pengasuh juga. bayar on time, apa yg dorg nk prepare siap2, ambil ank on time..klu lewat bgtau. tu semua penting. klu awk rasa berat hati, buat kerja dari rumah. jd dropship ke apa...awal2 mmg sendu..kena rajin saja. klu ada bakat masak, buat home food jual kt perumahan

Situasi awk sama dgn sy.. kite tgh pregnant jd tak larat nak kerja suami smpai buat 2 keje. Kite kesian tgok dia penat kite pon nk keje nk bantu dia tp suami dia memahami dia ok je.. kite plak yg rasa nak jugak kerja! Nak jugak.. sy pon anak nk masuk 2. Tkpe slow2. Sy pon asal ticer taska. Awk nk sy jaga ank awk ke? Awk dduk mane? Sy gombak/KL . Apa2 ckp je ye

8mo ago

sya ddk kat shah alam..sya pn bru je hbis pntng..

hm tu kena doa dan tawwakal banyak ii supaya anak dijauhkan benda ii yang tak elok sebab manusia zaman sekarang boleh sekejam lebih dri binatang, sejujurnya la sebagai bekas guru taska saya kalau boleh pun taknak letak anak kt pengasuh or taska sebab saya sendiri nampak macam mana diorang handle.. wallahualam tp bukan semua manusia macam tu 😊