Tak tahu setan apa yang merasuki ku...

Masuk hari ni,dah 3 hari saya tak boleh tidur sampai 2 3 pagi... Anak menyusu/ngempeng.. kol 3pg baru dia nak lepaskan... Masa dia tgh menyusu tu,saya terdetik begini... "Tahun 2024 katanya Dajjal, Imam Mahdi akan keluar... Suasana masa tu darurat sangat.. makanan takde semua takde.. anak dah setahun.. budak2 mesti dia lapar... Saya takut... Saya takut anak saya dibunuh Dajjal.. Yakjuj Makjuj... Daripada dia dibunuh lebih baik Allah ambil nyawa dia sekarang..." Saya sering terfikir benda2 mcm tu... Kdg2 boleh ketakutan sendiri.. pandang muka anak yg skrg baru nak masuk 3 bulan... Saya jgk kadang2 rasa bersalah sbb kawen dan lahirkan dia tahun ni.. kiamat dah dekat... Apa yang bole saya buat utk singkir fikiran2 semua ni.. Zikir,Quran,Solat semua saya dh buat tapi bila time malam anak tgh ngempeng,saya terfikir sbb ank skrg bole menyusu sehingga kenyang.. kalau nanti mcm mne?? 😭😭😭 Saya tak nak fikir semua ni😭 saya nak yakin dan berserah pada Allah tapi semua fikiran ni ganggu sayaa😭😭😭

13 Balas

assalammualaikum sis. peredaran zaman kite takkan dapat hentikan nya... apa yg bakal berlaku pun.. hanya allah yg maha mengetahui... apabila allah memberi kita amanah iaitu anak. Makanya tugas kita sebagai hambanya hanya perlu menjalankan tanggungjawab terhadap anak itu. Mendidik dia. Mengajar dia. Membentuk dia menjadi insan yg taqwa kepada allah... Sis jgn terlampau memikirkan bende bende di luar kemampuan. Ye sesungguh ia pasti berlaku tetapi jgn la kita terlampau taksub dan abaikan perkara lain. Apabila ia dtg pasti ia dtg.. kite harusla bersiap sedia dari sekarang dan kuat kan rohani ya sis... kuatkan segalanya dari awal.. agar kelak dpt kite laluinya insya allah. Tugas sis sekarang bukan utk memikir sgt semua tu.. hanya fikirkan bagaimana nak membesarkan anak ke jalan allah dan menjadikan nya anak soleh dn solehah... yg lain tu biar allah yg uruskan... emosi sis harus dijaga juga ya sebab baby masih kecil... dia memerlukan sis utk kuat ya👍... Tips saya... bila sis berfikiran begini.. sis akan hadapi tekanan... better limitkan permikiran sis terhadap ni... lebih baik kita bersiap sedia dengan segala ilmu utk menjalani hari kelak.. daripada berfikir apa yg belum terjadi.. anak yg dilahir hujung zaman ni mana tau nnt jadi seorang khalifah yg mantap di bumi utk hadapi zaman seterusnya. Fikir positive ya sis. amin🌹

ni semua lebih overthinking puan.. sy pon kadang fikir mcm2..tp suami slalu stabilkan otak sy balik.. kadang fikir kenapa la kahwin. tak kahwin xperlu ada keturunan. dah ada keturunan nk kne jaga amanah btul2 . kalau trsalah langkah trsalah ajar,trsalah didik,dosa kita pon dpt skali. dah la kita pon tk trkira dosanya. ni tmbah lagi. pastu fikir kesian dia sbb dilahirkan kt dunia lpastu nnti dah besar nk kne hadap mcm2 dunia ni. dah la dunia tengh akhir zaman. segala yg dosa smua boleh berkait sangkut paut kalau didik tak betul. smpai fikir sorg jelaa anak yg diamanahkan yg akn sy jaga didik betul2. bukan mudah nk didik anak zaman skrg. mncabar. dah xnk tmbah dah. sbb fikir dari segi mampu ke x sy untuk didik dgn baik lurus dlm keadaan zaman yg mkin hujung ni..sy lebih fikir masa depan dia.. tp jenis sy. bnyak muhasabah diri. dlm fikir mcm2,sy sendiri ada jawapan keatas soalan2 yg sy fikir tu.. kadang ajak husband fikir sekali benda yg pelik2. tp dia slalu neutralkan fikiran sy disamping sy muhasabah diri..so kita just follow the flow je.. kalau benda tu kita boleh kawal,kita kawal..kadang mungkin dijentik hati kita untuk lebih ingt pada tuhan.. positif je sis.. nk negatif sgt pon tak boleh fikiran tu. takut makan diri. takut hidup tak tentu arah nnti. nk makan minum tidur smua trganggu.. jgn fikir sgt..

mungkin awak terlalu bnyk baca benda2 mcm ni, smpai dh consumed pemikiran awak. Mmg kita mak2 akan naturally risau dgn masa dpn anak, mahupun di dunia atau akhirat. Tp kita pun manusia biasa, mak2 pun ada limit. Tk boleh taksub dgn pemikiran kita, nnt jd kurang waras sehingga xboleh beza realiti & fantasi. Instead of doa “ya Allah ambil nyawa anak aku skg”, mungkin awak boleh tukar cara doa tu. Cth: “ya Allah bila sampai waktu nya kelak, tlg tunjuk kn jln yg benar kpd anak2 aku. Jln yg Kau redhai. Jln yg Kau tunjuk kn pd org2 beriman. Jln org2 yg beramal soleh.” dan lain2. Mungkin hati lebih tenang sbb kita latih hati dan otak utk percaya “aku dh doa pd Allah, dan aku yakin Allah akan tlg aku dan zuriat ku. Selagi ada masa, aku akan ajar anak aku ilmu agama”. Sbb semuanya berbalik kpd rukun iman yg pertama: beriman kpd Allah swt. Kita yakin Allah lah yg Maha Pencipta, dan pemilik segala yg ada di seluruh alam. Yakin dgn kekuasaan Dia. Bukan tugas manusia utk kawal benda2 diluar kawalan. Tugas kita utk buat persedian sahaja. Sbb apa yg Dia janjikan, akan terjadi. Sama ada kita nk atau xnk.

hurm...smua org akan memikirkan ttg ini puan..apa yg blh kita buat..amalkan bc surah Al Kahfi stiap hari begitu juga surah Al-Mulk sblm tido serta zikir..kemudian doa byk2 pd Allah mg kekalkan iman kita hingga nyawa kita di ambil dan mati dlm husnul khotimah ...doa jauhkan kita dr fitnah kubur dan dajjal stiap hari semasa solat sblm bg salam... dan satu lg dh boleh siap2 mulakan prepping... kalau ada kwsn lapang dkt rumah dh blh dah lapang2 mintk husben buat sesi bercucuk tanam sayuran atau apa shj tuk jd sumber makanan tuk keluarga kita sendiri sblm berlaku krisis makanan kalau xde tanah lapang duk atas awan mcm sy pun blh juga bercucuk tanam.. kalau ada space dkt yard .balconi atau tepi tingkap rumah..blh susun atur tanaman kita nak tanam....dan pape pun kita serah semuanya pd Allah dia sebaik2 perancng ..dan dia juga yg menentukan segalanya ..mg kita smua dpmudahkan urusan sm ada di dunia mahupun akhirat ..Allahuma aamiin Ya Mujib .... mg dpmudahkan segalanya. aamiin ..

bnykkan dngr ceramah ustaz² aswaja.. jgn fikir melalok sgt.. imam mahdi,dajjal,yakjuj makjuj tetap akan kluar bila sampai waktunya.. mmg ini skrg sudah akhir zaman.. maka siapkan kukuhkan iman kita dgn sentiasa bertakwa kpd Allah.. baca surah al kahfi selalu utk lindungi diri dari fitnah dajjal.. baca surah al mulk utk elak seksaan kubur.. sbnarnya mungkin Allah nk selamatkan awak agar jgn terus hanyut leka dgn dunia yg sementara ni😊 rajin² sembyg..mengaji Al quran..bersedekah.. bljar fardhu ain dan semua kebaikan yg Allah perintahkan ya 🥰

sebijik apa saya pikir sis 😭 kita ni overthinking saya lagi lah, tggu hari nak bersalin je ni... betul2 rasa kesian dkt anak... tapi sis, kene set semula dlm kepala kita bukan takut pada kiamat, takut pada Allah kiamat mmg akan jadi, cuma x tahu bila org beriman, anak2 kecil insyaAllah ke syurga nanti... banyakkan je amalan, tp jangan pikir kiamat pikirkan Allah sis... kita takut dekat Allah

byk kn dgr zkir2 yg mnenangkn hati sis.. smua tu rahsia Allah. sis dh byk bt amlan pon. doa smoga amalan tu jd pelindung sluruh kuaga .. mmg la kiamat akn terjadi. tpi tu smua rahsia Allah. yakin la. spa yg x tkut andai kta. bngun pg smua bumi bepecah belah. ank2 smua kita x tau d mna mereka. tpi ank2 yg msih kcil nii Allah dan mlaikat sllu lindungi mereka..

dasyat nye sis pikir! klu sis jnis yg kuat mbaca bab2 nie, elok la bhenti dlu.. sblum tdo, or tyme waktu rlex2 bykkn tgk vdeo yg mnyenangkn/bkn content yg heavy.. tkot nant sis tbawak2.. bab2 dajjal & imam mahdi itu semua rahsia Allah.. sbgi hamba kte hanya mampu bdoa agar dilindungi..

ya allah mcm mna nak ckap , pemikiran sis sbijik mcm saya sblum nk tdo msti trfikir2 bnda2 mcm tu😭😭 , tambah pulak skrng sarat sarat nak besalin dah🥹 yala kan sbb tlampau sygg kan anak smpai mcm mcm terfikir kalau jadi mcm ni kalau jdi mcm tu😞

ye betul..klau sy betul2 elakkan perkara y blh ganggu pikiran sy..ape y sy xleh baca n tengok..sy mmg elakkan..sbb blh jd tekanan n kemurungan.bt n bace sesuatu y blh bt ati tenang.klau mse mnyusu tu blh Lyn ape2 y menarik semasa mnyusu