susah tidur

hi.. macamana nak buat baby tidur lena..baby saya 7 bulan...siang tidur sekejap sekejap dalam setengah jam bangun dh....malam pula menangis bila ditidurkan walaupun sudah mengantuk sangat..this happened almost everyday....?

susah tidur
222 Balas

Sama macam anak saya jugak 7 bulan,bila dekat rumah tidur cuma 15 minit atau pun 5 minit sahaja...tapi kalau dekat rumah pengasuh dia akan tidur lama tidur dekat bawah...kalau kat rumah tidur bawah waktu siang memang tak nak tidur walaupun dah mengantuk sangat...tapi bila malam selepas waktu maghrib baby saya akan tidur dalam buai sehingga pukul 8.30 saya akan turunkan dari buai letak atas tilam dalam bilik dengan suasana gelap dan sunyi cuma akan dengar suara tv sayup-sayup je...dan baby tidur lena sangat... Akan bangun dalam pukul 1@2 pagi untuk menyusu dan akan tidur balik sehingga pukul 5.30 atau 6 pagi dia akan bangun...itulah rutin dia setiap hari.....penat bila waktu siang tak hantar rumah pengasuh bila tak kerja baby tidur sekejap-sekejap sahaja....

sy anak dr dulu...smpai umur dia 3 tahun 3 bulan.masalah dia susah tido...sy cuba perlahan² atur waktu kurangkan tidur lama waktu siang...tp tetap x boleh...atas 1 tahun baru ok sikit...sikitlah...umur 2 tahun makin ok...tp bergaduh jugaklah nak suruh tido tu...haha...ada je jwb dia..."hana xnak pejam mata...hana nak main, hana xnak tido...hana belum ngantuk" haha...teringat masa pregnant dia mmg sy susah tido dr awal pregnant smpailah nak beranak...anak ngikut kot..gurau je..tp anak sihat..rasanya dia demam masa kena hfmd je 1 tahun 7bln masa tu... tu pun x sampai seminggu dia baik ..lps tu xde demam sampai skrg ni...Alhamdulillah...sbb dia aktif....huhu...maybe ada bahagian dia sukar...ada kemudahan lain pd anak...

Sy ikut saranan doktor... Pkol 9msuk blik.. Jgn bg bby npak chaya.. Wlaupon dr fon kite.. Ltak dkat katil biar kn dia main.. No eye contact... No smile.. Dlm 10 mnit dia akn mengantuk n nangis.. Ambik bby n ltak kn pd position tepuk skit2 then dia tido... Trjaga 2x je utk susu... Bgun pkol 7..buat mse ni polar tido dia ttap...

baby saya pun mengalami waktu tidur yg singkat pada siang hari. .waktu malam memang payah nak suruh dia tidur semenjak masuk 7 bulan. .main dulu walaupun mata dah nak layu. .sampai laa dia letih. .penat lepas tu menangis nak tidur. .kadang2 temankan si kecik main sampai tengah malam. .nasib laa saya ni ibu suri rumah. .kalau bekerja. .memang xcukup tidur punya. .Bila baby saya dalam masuk 7 bulan. .jam tidur dia sebelum ni dalam lari sebab terlalu aktif nak bermain .nak belajar gaya baru. .paling lama di suruh tidur pun 1 jam macam tu. .so jadi ibu ini kena laa belajar banyak bersabar. .baby ini kadang2 cepat nak aktif sebab tu dia xnak tidur. .

Mcm saya skng mmg saya bgi dia tidur dlm buai... Spaya dia cukup tidur.. Bila mlm saya ajar dia tido tanpa buai.. Org tua2 kata bby bnyak tido ni dia bijak nty.. Tu sbb kualiti tido dia saya jaga tpi kne tido buai.. Spaya dpt tido lama.. Dlu saya fikir juga xnk ajar buai nty nk brjln susah.. Tpi kesian pada bby.. Nty dia xcukup tido..

1y ago

bby sy pn tido buai..tghmlm dia dh lena betul angkt ltk ats katil.. klau p bjln ke ap mmg xguna buai.. tepuk² lena..cuma dkt rumah je mmg kne guna buai klau x mgmuk cm kena dera🤣

mandikan anak dgn air suam supaya lebih selesa. urut anak selepas mandi dgn minyk mamz. urut tapak kaki betis lengan belakang. pastikan anak sudah kenyang sebelum mandi dan selepas mandi mmg nk susu utk tido. sebelum mandi jam 3 /4 mcm tu dia dh mkn makan. diantara tu ada ambik snek. kalau kenyang baby tido lama malam . sejam sebelum tido nyamankan suhu bilik cahaya malap supya bayi tahu masa tido dan suasana aman. boleh guna bunyi shhh white noise utk tidurkn bayi. tp kdg2 bayi sy mmg tido je kalau nak susu gantung.. hehe.. so far sy mcm ni je dr anak 1st. anak lena... merengek sikit je kalau haus.

Lebih kurang anak saya. Anak saya start 5bulan dan sampai sekarang 7bulan dia akan tidur just 30min 25min paling lama sejam pasa waktu siang. Pada waktu malam rutin harian baby saya tahu start pukul 10+pm ke 11pm adalah waktu tidur. Dia akan tidur sampai pukul 7. Dan akan bangun minta susu sekali . Sebelum tidur, sis cuba tukar kan baju if baju anak tu berpeluh dan salinkan pampers dan letakkan minyak pada perut , betis belakang baby. Saya buat camtu. Dan bagi pendapat saya, baby kalau dia dah ngantuk dan nangis itu adalah normal. Dia macam over tired. Tapi kebanyakkan nya semua begitu

hi..assalamualaikum baby sy 7 nak masuk 8 bulan.. sy slalu basahkan baby dgn air pili mcm mandi kerbau tu sbb mandi ptg tu dia peluh risau tak selesa masa tidur.. lepas tu sapu minyak angina sikit kt perut n kaki dia.. pakai kan pampers baru.. lastly tutup lampu & susu kan baby.. klau baby suka kena tepuk.. tepuk lahh, klau dia suka dgar lagu or zikir.. nyanyi lahh pelan2 sambil usap umbun rambut dia.. actly baby ni suka manja2.. alhamdulillah.. sy ikut petua ibu sy menjadi, malam tu dia ngis atau merengek lapar je tak pon pampers penuh.. selamat mencuba 🥰☺!!

ank sy ragam nya berubah rubah..masa dlm pntang xnk tdo mlm... nk berdiri je..baring xnk..ngis... dekat subuh baru tdo... siang tdo lma... mencabar juga...smpai mnagis saya.. masa 2 3 bulan.. baik je dia..tdo sendiri xyah tepuk ke apa...rasa best pulak.... masok umur 4 5 bulan ni lain lak ragamnya...siang tdo kjap je... sebab mlm tdo lma...dia tdo pkul 11mlm..11 pg baru bgun mndi.... siang rasa memcabar nk bg dia tdo...kita pula byk kja kna buat..dia nk bkpit je..xboleh tgl dia..😅.. sy kna byk bsabar....tp alhamdulilah ragam dia macam baik je 2 3 hari ni..😄

sama macam anak saya susah nk tdo siang asyik nak main jer lagi2 bila nenek dia jaga ada sepupu2 lain lagi lah susah nk tdor.. dah tu bila malam merengek… tdo xnk tempat sempit dok nk berguling meniarap tdo mengereng tdo bila nk pusing tu sangkut menangisnya bukan main kuat… lagi satu jenis nak menepek jer ad kt sebelah kene pegang tepuk.. jenis nak rasa yg kita ada kt sebelah.. jenuh nk buat kerja wehh buai ada tapi kadang buai pun dah xjalan.. kene tugu tepi buai tepuk dia smpi tdo.. kalau tak bergegar lah buai tu dia ngamuk… aduhaii anak anak 😭