kencing manis

macam mana nak kurangkan kencing manis semasa hamil?

2 Balas

1. Jaga pengambilan gula sama ada makanan, minuman atau buah2an. elak makan supplement luar sebb mostly ada kandungan gula yg tinggi. 2. Jangan makan nasi berkuah. Catu pengambilan karbo dalam setiap meal - 2 senduk nasi / 1 mangkuk kecik nasi. brealfast boleh try oats tuk ganti mi dan kuih muih. 3. Banyakkan bergerak - Jalan2 selama 15 min sehari. 3 kali seminggu. ni ikit tahap kecergasan ibu jugak. jgn paksa kalau x larat. 4. minum air 0 byk2. 💪

3y ago

jus mamariam ok ke?

Jgn minum air manis. Ais kosong je. Breakfast roti wholemeal. Kalau nak kek, mkn spongecake je. 😁Kurangkan karbohidrat, Yong tau fu semua tu jgn mkn... Sy pernah mkn mmg naik tinggi gula. 😭