Berurut perut

Minggu ni sy pregnant dah 12 minggu , boleh ke kalau sy berurut diperut ? Kiranya yg urut tu mmg bidan dan tukang urut utk perempuan . Orang kata untuk betulkan kedudukan baby dalam perut . Betul ke dan boleh ke ?

19 Balas

Aduhai......dah kenapa nak berurut masa pregnant ni....plis ibu2...bykkan membaca dan tanya pada dr atau org yg pakar dalam bidangnya (yg bertauliah yer)....baby dan uri akan bergerak pada kedududkan sepatutnya bila sampai masa dan ketikanya (7 atau 8 bulan ke atas).....kalaupun dihujung kehamilan tiba2 placenta previa atau ank songsang atau anak betul2 tak masuk laluan atau ada masalah lain yg menghalang ibu2 bersalin secara normal....bersalin czer pun ok ja...tiada apa yg perlu dirisaukan...semua tu rezeki dan ketentuan...yg penting...hargai nyawa dan keselamtan anak dan diri kita....chillll💪💪💪💪

Sy lepas branak ad bidan ni mmg da tua n pakar.. dia nk angkat rahim sy.. sy ckp xpyah. Dia ugut sy siap ckp nty nk brsama suami ssah.. kata dia lg jgn cari dia. Nsebla sy jnis suka bca n folo doc kt fb. Rahim akn kcut sndri lpas brslin sbb doc mmg bg ubat kcutkan rahim. Gila nk tekan tolak bru 4hri branak..fmili mrtua pksa sy diurut dia sbb fmili sllu ambik srvis dia. point kt sni even bidan ni mmg kjanya urut/urus org mgndung/ brslin/brpntang xsmstinya dorg betul. Bnyakkan bca info kehamilan kt fb doc mcm prof imelda, doc erna nadia . 😊🌱

Bagi sy x payah la sis. sbb tkot nanti tukg urut kalih kn, tali pusat terbelit leher baby lagi bahaya. Doc pun ad ckp pada saya kandungan boleh bergerak2 n alih2 shingga lah kandungan 34week if baby 1st. klo second baby dlm 36 week cm tu dia da dduk satu posisi. Sy pun sblom ni masa 28week g scan baby ddok posisi berlipat, pngung baby ke bawah kpla n kaki dia berlipat. Bila scan 30week baby dah dduk kepala d bawah. Jadi sis jngn risau. Doa bnyak2 insyaallah tuhan permudahkn.

Tiada istilah berurut untuk betulkan bby dlm perut sis. Lg bahaya ada lah kalau urut2 ni. Sedangkan urut pinggang blkg pn xboleh. Bidan hanya pada yg terlatih sahaja. Kalau biasa2 tu hanya tukang urut. Tlg la elakkan urut2 area perut ms preggy ni.

Sye mse pregnant pling tkt nk sntuh kt prt, lg la brurut n tlalu awl nk btlkn kdudukn bby sis, biase 7bln keats bru btlkn bby lau bby xddk kddkn btl.. 12w tu awl lg sis, kn bnde lain plk jd nti, better xyah la urt.. Fllow checkup kt klinik sdh.

5y ago

Tulh 12bntuk bby pn xsmpurna lg, nk btlkn apenye😇

Kalau placenta previa pun tak boleh urut ini pulak nak urut saje saje. Aduhh, tak payah lah kak..tolong follow page dr. Imelda balchin byk info kehamilan kat situ.. Semoga membantu.😁

Se elok nya xperlu pn brurut perut tu..baby akn trun sdri kea laluan nya nnty..lgpn awl lg bby msih bmain lg(bpusing2 dlm perut) Brurut perut ni bhya.. Nurse pn xbg brurut...urut bdan tu bley la

Mengandung atau tidak mengandung, jgn urut perut. Dlm perut tu ada organ2. Nnti cedera kalau diurut. Lagipun 12 minggu posisi apa yg perlu dibetulkn.. masih kecil tu bby

5y ago

Ouhh okay2 .thank you sis🤗

baby tak duduk tetap lagi sis awal² ni.. kejap atas kejap bawah.. doc cakap awal² ni tak perlu risau kedudukan baby mcm mana pun.. tak perlu berurut.

awal sgt sis. biasa 7 bulan ke atas bru boleh urut perut . 12mggu bby msi kecik & terlalu awal utk d perbetulkan kedudukan nya. baru lagi.