Bertarung nyawa

Lately ni, xtahu kenapa datang perasaan takut yg amat?. Sbb orang kata bersalin ni adalah satu pertarungan nyawa antara hidup dgn mati. Tiba tiba allah hntar satu perasaan takut bila mana trfikir mcm mana la kalau nyawa aku diambil saat aku lepas brsalin?. Takut xsempat nk mntk maaf dgn semua terutama mak ayah & dan suami?. Kalau meninggal waktu tu, sape la nak jaga anak, nak menyusukan anak?, nak sayang anak mcm kita syg dia, xde org yg akan bleh syg dia seperti mak ayah & nenek2 yg akan syg dia?. Ya allah setiap masa trfikir Bnda ni. Bkn takut allah ambik nyawa, tp lebih tkut bila fikir soal anak yg besar tanpa seorang ibu? anyone yg tgh pregnant tu , ada x perasaan mcm ni?

1 Balas

Sbb tu sspe yg mati bslin kte letakkn dlm kategori mati syahid sis.. Kematian yg x sia².. Sblm bsalin seelok nyer mntak maaf dgn smua org.. Tuk mmudahkn kte bslin jgk..sbb kte xtaw ade org yg kcik ati @ tersinggung dgn kte..terutama suami.. Sy pnh ade perasaan yg sme mse hmil ank no2.. Sy siap tngglkn wasiat hrta sy kt somi sy... Spe yg ptut dpt tu nie.. Tp tu cuma perasaan yg biase.. Jgn biar ketakutan sis mnghantui sis... Bedoa supaya hati dn pikiran tenang..xpkir yg buruk².. Dn mntk Allah permudahkn segala urusan nk bslin sis nnti...

5y ago

Nasihat sy jgn terlampau pikir yg buruk².. Lbh baik sis pkirkn khidupan sis slps bby lahir.. Bahgia nyer jd ibu..mnyusukn..mndikn..ulik2 bby kte... Pkir yg bahagia² jer... Sis tetapkn lam ati dn pikiran nk jd dn wat yg terbaik tuk bby tu nnti... Isi pikiran tuk pkir yg bahgia² jer.. Bkn mudah² kte nk mati bslin sis..kecuali kte ade maslah kshatan dn mngalami komplikasi... Tp tu jrg² sgt jd... Kbnyakn nyer allahmdulillah selamat mlhirkan.... 😇