El Azzahra profile icon
SilverSilver

El Azzahra, Malaysia

Contributor

About El Azzahra

Got a bun in the oven

Posts(3)
Replies(1)
Articles(0)

Contraction usia 24 minggu

Semalam keluar dengan husband, mulut tiba tiba je rasa nak apam balik. So keluar lah beli apam balik, tut tut apam balik dah habis, masyaallah kecewa terok! Ahhahahahhah so tukar beli benda lain, kebetulan dekat acik tu, ada jual jelly kelapa, ya allah sedap sgt. So kita tapau jelly kelapa dua, dan popia nest satu. Semua manis. So kita pun ngap lah dalam kete, lepas hbis je makan, tut tut eh rasa sakit perut, okau dah cuak, mgkin sbb makan manis. Actually xde la manis sgt kalau nk dikirakan berbanding makanan lain, sbb dia sweet sweet sedap dirasa je. So perut dah mula rasa sakit, dri bahagian bawak tulang rusuk, selalunya sakit bahagiannya , gastrik kan? Maybe sbb lmbat makan or lain lain. So sakit makin lama makin berterusan, makin lama makin kuat. Selagi bleh tahan, kita tahan. Memandang semalam hari minggu, so ajak la suami pergi cri makanan , untk makan bnda bnda yg ringan. Kemudian lepas siap siap semua, ajak suami balik rmah lebih kurang pkul 6.30pm. Okay start dri ni, mula rasa sakit lain mcm, sakit yg xprnah rasa, suami mntk tukar posisi tido, maybe baby mengeras takut xselesa tu menyebabkan perut sakit, masyaallah xjdi jgk, mengiring bertambah sakit, so baring macam biasa, trpikir mgkin ada lmbat makan, dan gastrik dah serang. Sbb normal la kan ibu hamil sakit dekat ulu hti. Tp ni lama lama makin merebak plak skit nya pergi dekat blakang, pinggang dn lain lain. So ckap dgn suami, Jom la kluar makan, kot kot masuk nasi nanti perut berhenti meragam maybe sbb anak lapar. Suami tnya lg, xnak pergi hospital dlu ke, so el Decide untk pergi makan dlu. Haa ni tgh tnggu makanan smpai, fuh dia dtg sakit dah xbleh nk bawang bincang?. Sakit yg teramat sakit, sakit yg xpernah rasa sblum ni. Sakit dri 15 mnit skali, trus ke 5minit skali. So kami bincang apa ptut buat, kita pegi scan dekat klinik, skip jalan cerita sbb pnjang sgt, so doc check jntung baby masih elok, alhamdulillah syukur lega!! tp dah kene pergi trus dekat tmpat bersalin, incase apa apa jd senang, sbb ni tanda tanda sakit contraction dh ni. El dgn husband dah cuak, Kenapa contraction? Actually kndungan bru brape bulan kan. So smpai hospital, dftr kat kaunter, nurse terus check jantung anak, dan panggil untuk Check bukaan jalan. Okay bila check bukaan jalan, doc ckap jalan dh bukak satu cm?. Tetiba rasa luluh hti?. Knpa jalan dah buka, xexpect langsung bnda tu nak jdi?, patut la sakit perut lain mcm. Kemudian lepas settle semua, doc pnggil untk bincang, doc ckap dia kene bg ubt untung matangkan paru paru baby dan ubat tahan sakit untuk tido. Sebab bila sakit contraction makin kuat, bukaan jalan makin trbukak, baby boleh trun dan keluar, memandangkan baby xdpt nak hidup dgn udara luar lg, dia trpksa bg ubt tahan sakit untk elak dri sakit tu makin berlarutan?. Ya ampun kene inject ubat matangkan paru paru baby tu, sakit Xdpt nak gmbar, rasa mcm dah hilang sparuh badan?. Tp demi anak, mom relakan apa saja sayang asalkan adik keluar ckup bulan, sihat wal afiat, sempurna dan xde sakit sakit. Mom nak adik besar sampai hujung nyawa mom, adik brtahan untk beberapa bulan saja lg sayang untuk berada dlam rahim mom, due dah xlama dah, nnti due dh smpai, adik dah matang, dan besar ckup bulan, bru adik molek suaikan diri dgn keadaan luar?. Trlalu awal untk adik keluar nak jumpa mom skarang?, mom xmampu nk tgk adik tnggung bnyk risiko bila adik keluar trlalu awal?. Tkpe mom tnggu adik, adik kene kuat, dah xlama dh kita nk jumpa. Bertahan sayang, doa seorang ibu untk anak xprnah lekang dri mulut. Dah ckup bulan nnti, baru adik bleh keluar, jumpa mom dad semua ? Punca contraction trlalu awa xdpt nk dikenal pasti, sbb doc tnya ad travel jauh jauh x, ataupun angkat brg brg yg berat. Rasanya semua tu xde lg?. Contraction secara tiba tiba. Mommy2 lain ad xpngalaman mcm ni.

Read more
VIP Member
 profile icon
Write a reply