Senario Dunia

Kadang teringin nak cerita kat mak kisah rumahtangga dan nak minta di motivasikan beri semangat untuk teruskan dalam hidup ni. Mak mmg tawarkan untuk berpantang kat rumah mak, tapi husband ni terlalu banyak songeh, dan dia bawa la mak dia datang rumah untuk jagakan pantang.. Aku tak tahu la pantang kali ni macam mana, sekarang ni pun uruskan anak aku ,tempat pembuangannya dah melecet, hari² dok melalak bila membuang air besar. Aduhh.. Selama aku jaga anak tak de pula melecet sampai terkoyak kulitnya.. Dah tu tgh sarat ni nak masuk 38 minggu, aku je la yg masak. Harapnya boleh la tolong masak bila nampak tgh sarat ni, mungkin selagi tak bersalin, selagi tu nak biarkn aku uruskan rumah . Kadang husband ni fikirkan masalah dia je, ingat bawa mak dia dah selesai masalah, macam makin tambah masalah aku tgok. Punggung anak melecet, makan dalam bilik, bersemut berlambak, bajunya di ampai baju tak angkat² , baju² kami di angkatnya, next baju kotor yg dah basuh dah penuh dengan baju² dia.......! ( maaf, tanda seru dah mula stress ?) Pregnant kali ni aku banyak bersabar, bukan tak suka dengan mak mertua, cara dia tu buat orang menyampah.. Berlagak . Konon duduk rumah anak dia boleh buat sesuka hati dia, tak fikir perasaan orang lain. Katanya pembersih, Allah... Kain basah berlonggokk! Banyak la benda yg dia longgokkan,.. Maaf la ye, aku tak de tempat nak luahkan, sebb husband tak suka dengar cerita apa² yg buruk pasal mak dia.. Aku tak de kawan nak share.. ??

4 Balas

Kesian awak. Suami 1 jga. Kena jga ambik hati kita, dengar la luahan kita. Sekurang2nya mampu utk buat sedih kita ni reda sikit. Bab mertua, sy tak tau nk cakap mcm mana. Sbb tu Syurga suami awak. Tapi nak tak nak kena la berbincang

Sis dah terkahwin pun n ada ank.suka x suka trpaksa trima la segala perangai mak/bpk mertua,family dia apa semua.tp kalau dah teruk sgt bole kot tegur2 sikit apa yg patut...

4y ago

Tak mampu nak tegur sis.... Kita juga yg disalahkan nya lagi... 😩

Sabar ye sis. Suami ni dia sayang sgt kat kita macam mana sekali pun. Tapi kalau sentuh bab family dia MMG kita kalah.

Kuatkan semangat.. Klu x tahan sangat bgtau g kat mak mentua apa yg tak betul. Apa nak jadi,jadilah..