Kencing kotor

Kencing kotor nieh d sebab kan apa ya... Naik pening dah nieh bila p chekup kadang kencing kotor jenuh nak tnggu minum air bnyak2x tnggu kencing lgi 😩😩😩 dpat lagi nurse yg kuat marah2x tak faham lah xbbleh ckap elok2x ke...sya pun tak nak lah kencing kotor klau dah tekena mcam tu perlu ke nk tengking sya nurse jaga kat makmal tu x penyabar langsung 😩😩

32 Balas

biasa kita kurg minum, kerap kencing pun boleh jd kencing kotor sb infection n jgn duk tahan2 kencing kita fhm yg preggy kerap kencing n rasa mls nk p kencing .. cuba sis minum jus cranberry bagus untuk yg kena kencing kotor.. biasa kalau kita kena kencing kotor ni doc akan bg antibiotik so habiskan.. sehari sebelum checkup mlm tu bykkan minum air bgi kencing kerap bangun pagi minum air masak dulu, tunggu kencing sekali pastu minum balik segelas air baru p checkup.. masa ambil urine tu pastikan ambil urine pertengahan jgn yg 1st2 keluar.. insyaallah ok..

Sis kna ingt yg sy pesan ni je..kncing ktor nk buang dy 1cara je..melalui air kncing jgk..xde pakai mulut ke hidung ke prnfsan ke..so nk buang dy kna byk mnum air msak.bru rsa nk kncing..bila kerap kncing dh xde kuning2 tu..tkr jd jernih..tu mknanya buah pnggng pn dh clear..mnum je brbotol bg rsa nk kncing..buang dan buang..sy kna sekali je..pastu sy mnum byk air..mmg bsah spnder kja kncing je..xyh ssh2 try produk mmgarut2 ..selagi xbuang mmg trperap lama dlm bdn akan jd kuman.

sis cuba amalkan air timun .. ni atas pengalaman sy la ..kencing kotor masa 20w .. 2 timun batang (dibland hancur lps tu tapis ) gula batu besar 20sen mcm tu ( tumbuk hancur ) buat air timun tu dalam 500ml ..abiskan smua skli telan dah tapis air timun tu sis masukkan gula yg dah ditumbuk hancur ..kacau² lepas tu minum amalkan setiap hari .. sampai kencing tu okay ..

1y ago

sama² .. saya selamat melahirkan baby boy 1/9 .. ni baby dah masuk 2 bulan hihi

Urine kotor byk sebab tp mostly sbb badan kurang air.. pemakanan.. atau mmg sejak awal ada keputihan.. pastikan sblm tca, mnum air putih secukupnya. Elakkan makanan/minuman manis. Bersihkan kawasan kemaluan sebersihnya. Dan bila kena kencing kat checkup tu, ambil urine yg tgh.. buang kencing yg awal tu

sis, kalau nurse tu asyik nak marah je, sis tegur direct je. apa masalah dia nak marah2 kita pula? kita ni orang awam yg tgh nak dapatkan servis kat tempat dia. kalau rasa tak boleh buat kerja dgn elok, berhenti saja. kita ni bukan budak kecil asyik nak dimarahkan je 🙄 pantang saya dpt nurse mcmni

Kencing kotor biasanya sbb kita jrg minum air masak (byk minum air manis). So klu nk clear dari kencing kotor mmg kne minum air masak supaya buah pinggang kita bkerja & kerap kencing utk clear kan protein yg ada.

2y ago

Air kelapa pior boleh minum, tapi klu ragu2 cuba minum sikit2 dulu ya. Sy minum alhamdulillah baik2 saja. Masa awl pregnant dehydrated teruk, sy minum air kelapa. Then continue minum bila bdn rse xsdp, demam. I mean not everyday, cuma minum bila perlu.

cuba sis tadah kencing yg keluar masa tengah2. jangan amek yg kencing mula2 keluar tu. sy masa first check up pun kencing kotor jgk. then, ada yg bagi tips mcm ni. Alhamdulillah tak pernah dah dpt result kencing kotor. apa2 pun, banyakkan minum air kosong ye.

2y ago

ohh yeke. okay kalau mcm tu mmg kena minum air kosong lebih lg. sy masih struggle lg nak banyakkan minum air haha tak tau la kenapa pregnant ni jadi susah nak minum air byk2. sy doakan lepas ni sis takde dah kencing kotor sampai la selamat melahirkan. Amin3

sis kena kencing kotor urine yang protein ke glucose? mcm saya kena glucose, so setiap pagi sebelum sampai klinik saya akan minum air kosong banyak banyak. bila kencing, ambik air kencing yang tengah tengah. insyaAllah urine glucose jadi negative.

Puncanya biasanya kurang minum air masak dan bnyak minum air manis,selain tu,penyebab lain boleh jadi miss v x bersih..klu boleh..sebelum atau selepas bersama suami pun kena cuci bersih..banyakkan minum air putih dan jangan tahan kencing..

Tips yang mak saya bagi & saya sendiri buat sekarang. Malam before tidur, minum air masak dulu. Pagi bangun tidur masa hari nak check up pun minum air masak. So far menjadi tips ni. Kencing kotor normally sbb kurang minum air masak.