Siapa pernah alami keguguran 13w berapa lama nak tunggu janin turun ? Korang rasa sakit tak ?

Keguguran

3 Balas

Hai awak, ni pengalaman saya sendiri jadi tahun lepas.. utk saya, amik masa dlm 1minggu 6hari dari tarikh Dr bagitau miscarriage utk baby tu keluar.. tanda2 mcm sakit & bleeding, seminggu lepas dari tarikh Dr bagitau miscarriage.. Dan saya pilih utk baby keluar sendiri, taknak cuci @ guna ubat.. 21/9 : Dr bagitau saya missed miscarriage (time tu dah 8w1d) Dr bagi saya 2mggu lagi (5/10) scan utk confirmkan missed miscarriage 27/9 : dah start saya sakit senggugut manja² 28/9 : start keluar lendir + darah (time ni jarang sgt keluar darah), lendir + darah berterusan sampai 4/10 1/10 : start keluar ketulan darah tapi kecik sgtt (lebih kecik dari duit 5sen) 3/10 : Pukul 3pm-5pm dah start senggugut (tak sakit sgt, tapi lebih sakit dari 27/9).. 8:00pm-8:38pm sakit senggugut (pinggang & perut) yg amat sgt & keluar ketulan darah.. lepas tu dah tak sakit perut & pinggang dah ~ 4/10 (10:15am) : takda rasa sakit senggugut mcm semlm.. just sakit pinggang manja² sahaja 4/10 (4:30pm) : start senggugut yg teramat sgt 😭😭 sakit on off.. kejap sakit, kejap okey.. pastu sakit semula 😭😭 4/10/2022, 6:30pm - 7:46pm : sakit contraction selang 4² minit dgn tempoh sakit selama 1 minit 4/10/2022, 7:46pm - 8:34pm : sakit contraction yg teramat selang 2² minit dgn tempoh sakit selama 1 minit (time ni sakit yg amat sampai rasa nak pengsan, dah rasa pitam time ni) 4/10/2022, 8:36pm - 8:39pm : sakit contraction yg teramat amat amat amat amat amat sgt sepanjang 8:36pm - 8:39pm (sumpah yg ni lagiiiii sakit contraction dia 😭😭😭 sampai terguling guling dlm kereta 😭😭) time ni dah otw ke Emergency sebab dah nak pengsan, badan menggigil dah.. mmg rasa mcm ada something keluar selepas 8:39pm, ingatkan ketulan darah.. rupanya kandungan saya dah keluar 😭 then sampai d emergency, nurse suruh husband baringkan saya kat tilam.. time ni dah tak rasa sakit langsung ~ Dr scan baby dah kat depan pintu rahim, dah kat hujung² pintu rahim.. Dr just korek sahaja keluarkan baby, Dr tunjuk yg kantung dah d keluarkan 😢😭 Dr scan rahim clear & tak perlu D&C, Alhamdulillah Alhamdulillah 🤲🏻 Baby cantik ja dlm kantungnya, shape kantung sgt cantik, tiada koyak langsung & saya tak buka pun kantung tu 😇 Appointment saya sepatutnya 5/10/2022 utk confirmkan missed miscarriage tapi perancangan Allah sebaik baik perancangan.. baby keluar sendiri jugak 4hb 😇😇

1y ago

ye betul.. tapi saya dlm 2 hari je mcm tu, tu pun hari ke 2 dah keluar byk darah then malam tu kantung dah keluar.. yg sebelum2 tu tak byk pun, tapi boleh nampak darah kat pantiliner

pengalaman saya keguguran 13w , jantung baby stop, KK buat surat g hospital..Dr check MMG jantung baby stop.. Dr beri masa 2mggu utk janin turun sendiri.. tp janin x nk turun.. kena g semula hospital kena masuk ubat.. baru janin turun dlm masa 8jam dah rasa contraksion

1y ago

sis saya cadangkan kalau tak tahan sakit sangat terus je g hospital... semoga Allah permudahkan urusan sis...

saya dr bagi tempoh 2 minggu utk kantung turun sndiri .tpi darah je kluar..jadi kena masuk wad utk cuci..dr scan pastu masuk ubat ikut bawah utk bukaan rahim..hari yg sama perlu jalani s&c utk bwk kluar kantung..saya dr bius..jdi xrase ape wktu cuci tu..

1y ago

saya pergi hospital waktu appointment yg dr kasi di hospital .selepas 2 minggu..saya bleeding 2 hari sblom appointment dr..