Baby pramatang

Semalam check up dekat kk. Nurse nak check jantung, tapi tak dapat dengar. Nurse hantar ke bilik doc untuk scan. Bila scan, doc pun cakap jantung baby lemah. Doc terus suruh refer hosp. Bila pegi hosp, kena masuk bilik yang check jantung baby, bila sampai2 jantung baby 178. Dah cucuk ubat untuk kuatkan paru2 baby, check lagi jantung, menurun. Doc scan, cakap semua okay. Tapi jantung baby je lemah. Terus dia hantar ke bilik operate. Semalam, alhamdulillah baby dah keluar dan sihat. Cuma baby nampak kecik. Berat 1.7kg 32weeks. ? now dia dekat NICU. Saya belum dapat jumpa dia lagi sebab tak boleh bangun. Bius separuh badan tak hilang lagi. Akhirnya, doc bius semua sampai tak sedar. Tahu2 dah dekat tempat lain. Doakan baby saya sihat sentiasa dan boleh keluar cepat. First baby dan saya baru 19tahun. ?

66 Balas

Alhamdulillah wlau pon awk bru 19thn tpi awk sgt bgos dgn keadaan ank awk dri perot . xkesah la bby kelua awl sis . mudh doc nk pantau bby supye lebih sehat . mudh mudhn bby cpt sembuh dik n cpt balik ke rumh . mtk doa pd Allah untk ank dik . doa ibu tu pentg tok ank kita . awk pon kne kuat kn semangt . sy dlu bby xpramatg tpi sy trkne denggi plak mse da nk dkt due . bby kelua besa tpi syg dlmn dy xmatang . 1bln juga dlm nicu . emegency czer juga mse tu . Alhamdulillah skrg ank tu dh 3thn sehat walafiat je . 😊

Jgn rsau dik doa bnyk2 utk ank adik....in shaa allah smua ny akn baik2..yg penting adik perah susu adik smpn nti bby dh sedar msti dia nk susu 😊.. Jgn rsau bby prem nhe wlaupn xckp bln tp pembsaran dorg sma jk mcm bby2 lain yg penting ckup susu bila dh ble mkn bg ckup mkn.. Ank sis dh dua orang.. Dua2 lahir prem 28 dn 29wkks 😄 1kg & 1.4kg.. Alhamdulillah Skg dh nak msuk tadika thun dpn..yg penting adik bnyk kn doa, jga kshtan dn sedia perah susu yg ckup utk bby adik nti..

insyaallah x de ape² awk..sy dulu ank yg bongsu pun 31w/1.78kg..dpt tgk dia kejap masa kat dlm lb..pastu sy suh nuse bwk pergi cpt sbb sy tau kesihatan ank masa tu x menentu..dgn wayar berselirat..duduk dlm inkubater..7 ari ulang alik spital anta susu n bagi susu ikut tiub ..ari ke8 sy dpt katil kt wad peads..ari ke14 baru dpt merasa jaga baby cm ibu yg lain..sbb dia da blh minum sendiri x boleh nafas sendiri..1bln jgk ank sy di spital..

In syaa Allah, semuanya baik² saja. So, sekarang ni da nak mula stabil, cuba stimulate kan untuk keluarkn susu badan, urut buah dada dan pump manual untuk kluarkn susu, tak dapat jumpa pun at least anak minum susu badan ibu. Kira bersyukur da tu. Semoga cepat kluar hospital bawa baby dengan jayanya, in syaa Allah.

Takpe sis. Sy pun bersalin baby pramatang. 34 w, 1.7 kg. Hari kedua baru jumpa baby. Duduk nicu 13 hari. Sekarang dah 2 bulan. Berat 3.4 kg. Baby pramatang kuat sis. Cuma kena dgr cakap doc ya & kuarantin anak bila discharge nnti sampai 6 bulan. Ikut pantang larang baby pramatang. Insha Allah takde apa2.

5y ago

Mggu depan refer doktor sbb carta pertumbuhan bantut teruk

Alhamdulillah. Tahniah sis dh selamat bersalin. Saya doakan smoga sis n bby dikurniakan kesembuhan oleh Allah. Aaminn. Sis bykkn berdoa. Sis kene kuat. Nnti bby pon kuat jgk. Jgn pkir bkn2. Selalu amalkan zikir dn urut breast untuk persediaan susu kn bby nnti. Pkir yg positif je ye. Allah bersama dgn kita. 🌹

alhamdulillah selamat bersalin ibu dan anak. suami sy dulu pon prematured baby, mertua pon kate kecik sgt2, alhamdulillah dpt jgk jd suami sy bakal ayah sminggu dua lg. ibu kene set mind utk jd seorang yg positif, sy doakan semoga ibu dan anak sentiasa sihat 💪🏻💪🏻💪🏻

kuat kan semangat ya sis. dkatkan diri pada tuhan. in shaa allah. moga baby cpat sihat☺dan sis d berikan kekuatan Aamin.. umur kita beza setahun je. sya skrng tunggu hari dah. umur sya 18thun ... saya yakin sis kuat. smoga d permudahkan segala urusan😘

Semoga awak and baby cepat sihat. Insyaallah kalau baby sihat takde apa² masalah, cukup je berat baby boleh keluar awal. Banyakkan berehat. Jangan terlampau stress ye. Kalau ada susu badan, pump susu bagi nurse. Lagi senang berat baby naik.

InshaAllah.. Everything will be ok.. Yakin je.. Ibu kena kuat.. Positif dan yakin.. Sy juga pernah lahirkan baby pramatang.. 1st baby.. 31 weeks.. Dgn 1.41 kg.. Skg dh membesar normal mcm budak2 lain.. 👏🏻