Buku Pink First Bby

Hai mommy. nak tanya, sebelum pergi buat buku pink dekat KK, memang kena scan dekat swasta dulu ke ?. Kalau pergi nak buat buku pink terus, tapi tak bwk yg scan dekat swasta tu (sebab tak buat) takpe ke ?. Atau nurse marah 😂

1 Balas

tak pasti plak kk tempat lain macam mana. tapi yg saya tahu,dekat kk sekarang dah tak ada buat UPT dah. masa saya mak buat buku pink,saya call KD terdekat saya,dan nurse suruh buat UPT atau pun scan kat swasta dulu sbb KK/KD dah tak ada buat UPT. jadi saya pun scan kat swasta,kena bayar rm50 je. dan nanti scan tu kena bawak ke KK/KD sebagai bukti yg kita memang mengandung.

2y ago

haritu sya pergi swasta sbb kebetulan tak sihat, buat UPT dkt swasta tpi tak dapat pengesahan apa apa cuma dapat UPT test tu jer dgn ubat demam. ceritanya, sya dah 10w pastu buat appointment online utk bukak buku pink kt KK esok. tapi sya tak pernah scan lagi bby dekat mana mana klinik swasta. kiranya esok first time lah nak scan dekat KK