HB RENDAH....

Kandungan saya baru mencecah 5bulan lebih..tahap hb saya selalunye rendah susah nak naik..dah makan hati ayam,bayam,kerang sampai tak lalu nak telan..ada cara lain tak boleh naikkan hb...

44 Balas

Ya..makan jambu batu.. sy masa 5 bulan pun rendah hb.. sy makan bayam pastu hati ayam.. ada la dlm 2 3 kali dlm sminggu tapi kdg kurang dari tu.. gara2 sy masih jg kurang hb, sy kena suru tmbh dos mkn ubat iron.. tapi masih konsisten 10hb x naik2, last2 sy kena suruh iv jalani venofer,tmbh cecair zat besi wrna hitm masuk dlm bdn.. 3 jam tdur, sudah tu 2x.. tunggu brpa minggu terus tmbh lagi.. sekali tukar ubat makan zincofer.. at last naik.. tu pun x bole bergantung dngn venofer, syukur hasil semua tu, hormon jadi lebih stabil x kuat ngantuk, makan pun jadi tmbh baik.. bt sy rajin makan.. semangat makan jambu batu sayur bayam buah bit , tapi sekali dgn junk food aduhaiii 😂 yg penting hb naik makin rasa sihat..

5y ago

Yyp sbb ubat yg kena bgi n tukar tu

masa kandungan sa 7mggu....hb cuma 8.2 ja sis...lepas tu kena suru mkn ubat 3sekawan tu....hb naik 9.6 ja......tapi ada kawan bagi tips mkn buah jambu batu......tpi tpt sa tggal susa mau dpt jambu batu....yg ada jambu monyet tu ja.....jambu saiz kecil2 tu....sa mkn pg dan ptg...setiap kali mkn 2/3biji ja.....selama 2mggu.....sekali cek hb trus naik 11.8.....tekejut doktor.....sbb sa ni beta thalisimia sis....

Saya pun ada masalah HB Low. Sekejap naik sekejap turun. Saya pn ada makan juga bayam, jambu batu, tp tk naik jugak kadang tu. So, ipar sy suggest buat jus peria+epal hijau. Sebab dia dh cuba, adalah naik sikit even tk byk. Tp boleh juga bantu naikkn HB. Sis cuba lah ya. Sy pn dh cuba. Alhamdullillah, dpt jugak bantu naikkn HB sy. Kdg badan kita ni tk sama dgn org. Kene try n error. 😊

Sye sme mcm awk dr awl pregnen hb rndah..tp hrini cek hb naik 11.5....sye pn dlu try mkn bayam, kerang, hati aym semua x naik...lately ni sye kerap mkn daging dgn mkn kurma hri2...alhamdulillah hb naik mendadak...kne try n error sis bdn kite xsame dgn org lain...ade mkanan yg serasi ade yg x...

Talasemia kot, saya pun sama hb rendah pastu beria la makan macam doc suruh sebab nak hb rendah sampai tiap kali checkup kena marah la apa la last sekali pergi hospital besar buat fbc rupanya talasemia. Sia sia je kena maki dgn doc and nurse dekat klinik

4y ago

Pembawa talasemia mmg hb xkn naik . Haha . Hb akn bawah 11 jerr

Saya consume shaklee alhamdullilah naik dalam masa sebulan dari 10.4 naik smpai 11.1 lusa nak p chek lagi.. consisten makan shaklee je.. sebab ubat kk memang tak lalu... berminat boleh pm saya☺️ www.wasap.my/60197857093/Shaklee

klo sume susah nk nek...mri try air rebusan amaln sy..inshaa Allah mmbntu...ad sorg sis ni ikhtiar..sy bntu dy..alhamdulillah hb dy naik dlm shari je..🤗🥰 cuba laa sis..mngkin yg ni serasi dgn sis..

4y ago

mari sis.. wassap sy.. sy cuba bantu sis.. https://www.wasap.my/60109828276/hb

Try iberet folic sis.. Sy dr 9.9 naik pi 13.1 ,alhamdulillah.. Tp tula, kesan dia pening pusing.. Tp nurse suh terus makan je.. Alhamdulillah, skg ni tak pening n pusing dh.

Sis beli iberet dkt farmasi .. Mkn iberet dgn air sunquick tnpa gula .. Ambl sbelom tidur ..kurangkan pengambilan kafien jugak .. Tu pon boleh jd faktor hb low

buah jambu Batu. Makan seHari sebelom Pegi klinik. Nak lagi elok 2 Hari 2 biji . Makan timun hb Dan air ketuban Pon insyaAllah elok😁