🤩 JOM Menang Produk Babyhood Bernilai RM1,028! Sertai Hari Ini, Parents!

Kami sedang mencari 1 orang pemenang bertuah untuk membawa pulang Babyhood Bassinette Grey & Nappy Bin!! Anda rasa anda layak? Cepat, sertai di sini: https://community.theasianparent.com/contest/cari-menang-bersama-tap/1675?lng=en

🤩 JOM Menang Produk Babyhood Bernilai RM1,028! Sertai Hari Ini, Parents!
88 Balas

Cara mengatasi bayi menangis di tempat tidur : 🌹Kurangi stimulasi. Matikan lampu, kurangi kebisingan, dan bedong bayi Anda agar sistem sarafnya lebih mudah tenang. 🌹Beri pijatan pada bayi. Memberikan sentuhan adalah cara yang bagus untuk bersantai dan membantu ikatan Ibu dengan si kecil. Ibu boleh memberikan pijatan dengan menggunakan minyak atau hanya menggunakan tangan tanpa bahan tambahan. Pijatan dasar dengan menggunakan tangan bahan dikatakan lebih efektif. 🌹Mulai waktu mandi. Saat anak mulai rewel dan menangis di malam hari, Ibu bisa membiasakan bayi untuk bayi mandi agar bersih dan bisa tidur dengan nyenyak. 🌹Tenangkan dengan suara. Sssst atau mendengarkan musik lembut bisa menjadi cara efektif untuk menenangkan si kecil. Jangan takut untuk bereksperimen memainkan berbagai jenis musik dan jenis vokal yang berbeda. Jika bayi mulai tenang saat mendengar suara yang lembut, ulangi cara ini ketika bayi rewel di keesokan harinya. 🌹Variasikan posisi menyusui. Jika bayi lapar dan terus ingin menyusu, cuba ganti posisi. Perubahan sederhana posisi menyusui dapat memengaruhi kenyamanan bayi.

CARA ATASI BAYI MENANGIS DI TEMPAT TIDUR: 👶🏻 Kenal pasti punca bayi menangis sama ada sebab lapar, pampers penuh/ bocor, kembung perut, persekitaran tempat tidur terlalu panas/ sejuk, dan lain2. 👶🏻 Lepas dah tahu punca bayi menangis, cuba atasi masalah tersebut contoh kalau lapar bagi susu, kalau pampers bocor/ penuh terus tukar pampers, kembung perut cuba untuk urut dan sapu minyak, cuaca panas/ sejuk cuba untuk sejukkan/ panaskan ikut kesesuaian. 👶🏻Tempat tidur bayi juga perlu dalam keadaan selesa dan selamat. 👶🏻Jika bayi menangis berterusan cuba untuk tenangkan bayi dengan bedung/dukung/ peluk/ tepuk perlahan. 👶🏻 Bercakap dengan bayi atau pujuk untuk tenangkan dia. 👶🏻Cuba ubah tempat tidur 👶🏻Pasang white noise/ zikir/ doa agar bayi lebih tenang 👶🏻Ibu ayah perlu bersabar dan jangan mudah marah jika bayi menangis. Bayi akan makin menangis jika ibu ayah tidak sabar/ tenang. 👶🏻Paling penting bayi perlu rasa kehadiran ibu ayah bersama-sama dia. Jangan tinggalkan bayi seorang diri. 💕💕💕💕

CARA MENGATASI BAYI MENANGIS DI TEMPAT TIDUR IALAH SEPERTI BERIKUT : 1) Jika anak menangis di dalam katil bayi, pujuk dan beri kata kata semangat dan galakan kepada anak anda sebagai contoh ‘Jangan risau, ibu tak tinggal adik’, ‘Shhh, jangan menangis, kan ayah teman ni.’ 2. Memberi mainan kesukaannya. Meninggalkan mainan kesukaannya di katil membuatkan si anak tidak merasa keseorangan. 3. Jangan selalu mendukung dan membawa anak ke bilik anda untuk hentikan tangisan. Ini akan membuatkan si anak akan berterusan menangis kerana dia tahu anda akan mendukungnya untuk ke bilik anda. 4. Jangan tinggalkan anak ketika dia masih segar. Tunggu dan tidurkan anak sehingga dia betul betul terlena kemudian barulah bergerak meninggalkannya perlahan lahan. 5. Banyakkan bersabar. Jangan terlalu menunjukkan yang anda sedang tertekan atau marah kerana anak akan dapat membaca riak wajah dan memburukkan lagi keadaan. Sebaliknya, cuba untuk bertenang supaya dapat mengawal situasi. Semoga ada rezeki untuk baby girl saya yang berusia dua bulan, Khadeeja Rose.

Cara mengatasi bayi menangis ditempat tidur 🌈 Jika anak menangis dalam katil bayi : ♥️ Pujuk serta usap secara perlahan belakang badan anak ❤️ Beri kata-kata semangat atau galakan seperti contoh “Jangan la nangis, mami kan ada” and etc agar dapat tenangkan anak2 🌈 Berikan mainan kesukaannya ( fav toy 🧸) 🧸 Agar si manja merasakan tidak keseorangan - ada benda untuk bermain/membuatkan anak tidak rasa takut 🌈 Jangan selalu dukung dan membawa anak masuk ke bilik ♥️ Hal ni demikian kerana anak akan terus menangis kerana tau yang anda akan membawanya ke bilik kita 🌈 Jangan tinggalkan anak semasa masih aktif atau segar 🥀 Boleh menyebabkan anak berasa takut dan menangis. Ibubapa mesti tunggu sehingga anak tidur dengan bebetul lena. If boleh dodoikan dahulu anak2 sehingga lena 🌈 Tetaplah bersabar 🕊 Selaly bertenang dan kawal emosi agar tiada tekanan kepada anak & burukkn lagi keadaan. InsyaAllah all is well, bertenang segalanya pasti dpt dikawal dengan baikk. #theasianparentmalaysia #babyhoodMalaysia

🚨 CARA MENGATASI BAYI MENANGIS DI TEMPAT TIDUR. #1 Jika anak menangis dalam katil bayi, pujuk dan berikan kata-kata semangat atau galakan. 🌻Contoh : Shhh... Jangan risau, Mami tak tinggal Afina. (dengan nada lembut sambil usap kepalanya) #2 BERIKAN MAINAN KESUKAANNYA 🌻Tinggalkan beberapa mainan kesukaannya untuk bayi bermain dan mengisi masa. #3 JANGAN SELALU MENDUKUNG DAN MEMBAWA ANAK KE BILIK ANDA UNTUK HENTIKAN TANGISAN 🌻Mengelakkan bayi terus berbuat demikian berulang kali sehingga menjadi habit. #4 JANGAN TINGGALKAN ANAK KETIKA DIA MASIH SEGAR 🌻Tunggu sehingga anak lena terlebih dahulu supaya dia tidak rasa takut ditinggalkan. #5 BANYAKKAN BERSABAR 🌻 Anak sedang belajar emosi melalui persekitarannya. Emosi yang positif oleh ibu bapanya boleh menjadikan anak lebih pandai mengawal emosinya kelak. 🌻 Bayi adalah manusia kecil yang sedang belajar tentang segalanya. Berikan mereka masa untuk memahaminya 🌻 #BabyhoodMalaysia #theAsianparentMalaysia

Cara mengatasi bayi menangis ditempat tidur⏬ 💜Kenal pasti punca bayi menangis samaada pampers penuh, lapar, perut kembung ataupun persekitaran terlalu sejuk / panas 💜Jika sudah kenalpasti punca para ibu kena atasi masalah tersebut contoh jika pamper penuh tukarkan pampers baru, jika lapar berikan susu dan seterusnya. 💜 Jika bayi Masih menagis Cuba dukung Dan pujuk samaada bercakap dengan bayi, tepuk perlahan2 Dan ubah posisi tempat tidur. 💜 Pastikan tempat tidur bayi anda selesa Dan sesuai dengan mereka contohnya suhu bilik Pastikan tidak terlalu panas atau tidak terlalu sejuk. Jika sejuk pakaikan stokin Dan selimut/ bedung bayi anda. 💜Pasang Muzik yg menenangkan seperti zikir, doa Dan alunan Muzik soft. 💜 Paling penting ibu ayah kena ada bersama bayi Dan tetap bersabar Dan pujuk bayi sehingga bayi senyap Dan tenang. Cool ye ibu ayah🥰 Semoga ada rezki saya antara yg bertuah..Terima kasih 😘🙊🙈🙏🙏🙏🎉🎊

Cara mengatasi bayi menangis di tempat tidur ialah 1. Jika anak menangis dalam katil bayi, pujuk & beri kata-kata semangat atau galakan sebagai contoh "Jangan risau, ibu tak tinggal adik." ataupun "Shhh, jangan menangis. Kan ayah teman ni." 2. Berikan mainan kesukaannya Cara ini dapat membuatkan anak anda merasakan yang dia tidak berseorangan di dalam katilnya. 3. Jangan selalu mendukung dan membawa anak ke bilik anda untuk hentikan tangisan. Perkara ini akan membuatkan anak untuk kerap menangis di tempat tidurnya kerana dia tahu kita akan membawanya ke bilik ibu dan bapa. 4. Jangan tinggalkan anak ketika dia masih segar. Sebaiknya teman mereka sehingga mereka tidur dengan lena kemudian barulah kita keluar dari biliknya perlahan-lahan. 5. Banyakkan bersabar apabila bayi menangis dan merengek. Bismillahirrahmanirrahim. Moga ada rezeki saya dan baby dalam kandungan. Aamin. Terima kasih theAsianParent Malaysia dan BabyhoodMalaysia.

👉🏼 Cara mengatasi bayi menangis di tempat tidur 👼🏼 Pujuk anak sambil memberikan kata-kata semangat seperti "Jangan risau, ibu tak tinggal adik" atau "Shhh, jangan menangis, kan ayah tengah teman ni". Kuatkan diri anda dari berasa kasihan dan tidak mengambil anak tidur bersama. 👼🏼Beri mainan kesukaannya supaya dia tidak berseorangan di dalam katilnya. 👼🏼Jangan mendukung dan membawanya ke bilik anda . Hal ini akan menyebabkan anak anda berterusan menangis kerana dia tahu anda akan mendukungnya pergi ke bilik anda. 👼🏼Jangan tinggalkan anak ketika dia masih segar. Ia menyebabkan anak anda semakin menangis dan merengek. Pastikan dia betul-betul terlena sebelum meninggalkannya. 👼🏼Banyakkan bersabar supaya dapat mengawal situasi. Jangan terlalu menunjukkn yang anda sebenarnya tengah tertekan dan marah. Semoga ada rezeki buat baby pertama kami. #WafaAmmar #WafaAmmarJunior 👼🏼😍🥰

CARA ATASI BAYI MENANGIS DI TEMPAT TIDUR ✅ Pujuk dan beri kata-kata semangat atau galakan kepada anak. Berikan kata-kata pujukan seperti “Jangan risau, ibu tak tinggal adik.” atau “Shhh, jangan menangis. Kan ayah tengah teman ni.” ✅ Berikan mainan kesukaannya supaya dia tidak berasa keseorangan di dalam katilnya. ✅ Jangan selalu mendukung dan membawa anak ke bilik untuk hentikan tangisannya. Apabila kita mula berbuat demikian, anak kita berterusan menangis kerana dia tahu kita akan mendukungnya pergi ke bilik kita. ✅ Jangan tinggalkan anak ketika dia masih segar. Tunggu dan tidurkan anak sehingga dia betul-betul terlena. ✅ Banyakkan Bersabar supaya ibu lebih tenang untuk mengawal situasi itu. Anak kita boleh membaca riak kita dan itu akan memburukkan lagi keadaan. Semoga ada rezeki untuk bayi saya yang akan lahir nanti ✨ Terima kasih The Asian Parent & Babyhood untuk contest ni.

Cara mengatasi bayi menangis di tempat tidur antaranya ialah ❤️ 1) Buat urutan bayi secara perlahan-lahan dan penuh kasih sayang pada bahagian badan dan kakinya. 2) Wujudkan suasana bising dalam rumah melalui bunyi pengering rambut, vakum, pengisar, memasang white noise dan sebagainya. 3) Peluk dan dakap dengan penuh kasih sayang sambil menepuk-nepuk pahanya. Jika masih menangis, cuba bedung kerana si comel dapat tidur lebih lena dan lama. 4) Beri bayi menghisap puting. puting mampu menenangkan bayi dan membuat bayi mudah tidur dengan nyenyak. 5) Tepuk badannya selalu sambil berselawat atau menyanyi lagu kanak-kanak anda sewaktu kecil. 6) Dodoikan bayi atau gerakkan buaiannya sebagai tanda anda berada di sisinya ketika itu. Inshallah semoga ada rezeki anak ibu dan ayah ini, Nurul Ammara Auliya 😘 terima kasih pihak theAsianParent Malaysia dan pihak BabyhoodMalaysia atas peluang ini. 😄