perut kecil

kalau perut kecik ni mmg org suka mengata n bandingkan ye?, sepanjang pregnant mesti ckp pasal saiz. padahal berat baby okay ,tapi bila bgtau , mcm tak percaya. takkan nak tunjuk muka baby. tak surprise la nanti.. lepas tuh yg paling terasa family sendiri pun duk mengata . siap tanya misi lagi sbb da 7bulan lebih tapi perut mcm 4bulan . kadang2x fikir positif ,kadang2x negatif sampai stress.

89 Balas

Abaikan orang cakap.. Family sendiri ke family mertua tu yg cakap.. Kalau boleh duduk dgn org yg positive vibe.. Nanti stress duk dgr org cari punca knp perut kecil.. Haa pastu nanti mula la salahkan mak yg mengandung ni.. Saya pernah rasa sis, preggy perut kecil molek, scan semua berat normal. Pastu lahir2 tak sangka la kluar ringan 2.34kg.. Tapi dr cakap gula semua normal kdg anak ikut baka mak, macam saya ni mmg kecil orgnya. Tapi mertua dok call ckp iolls diet waktu mengandung sbb kat rumah xde gula ape smua tu baby kecik.. Kite dgr ni sakit hati. Apebende lah dok cari salah saya.. Kat rumah sy tu xde barang sbb saya suka makan tapau sejak preggy, tak larat masak. Tapi malas saya nak explain. Terus saya lari berpantang ke rumah mak saya.. Duduk dgn org2 positive, tengok2 baby pun bam2 dah.. Berat naik banyak.. Jadi moral darincerita saya abaikan kata2 negative, jika awak tak mampu abaikan asyik terfikir2, duduk dgn org yg positive vibe.. Hindari yg negative vibe tu. Emosi ibu kena jaga kan.

kalau saya jadi awak saya malas nak ambil kisah , biasalah awak perut besar ada isu perut kecil pun jadi isu .. kalau kita asyik2 ambik tau lama2 nanti sendiri juga yang stress pastu sakit hati sorang2 orang yang mengata kita tu dia happy je buat kita sakit hati .. betul puan , kadang kita takleh tahan dengan apa yang orang pertikaikan tapi selagi kita layan loya buruk dorang tuh selagi tuh dia suka mengata kat kita kan , abaikan je biar dia menilai sorang2 kalau buat taktau confirm dia sakit hati .. haha saya kalau orang sentuh apa2 bab mengandung yang suka kritik2 ni saya gelak lagi kuat dari dia walaupun tak kelakar makna dia faham lah saya tak suka dengar dan dia akan stop mengata 😂

1y ago

hahahaah yeee betul tu kenaa buat cm tu

Saya biar kecik sis. Senang nak solat. Selagi ukur lilit memgandung tu ikut minggu. Maksudnya anak sihat. Okay lah tu. Bila makin besar ini sis nak solat pun tercungap kdg kena solat ddk terus.. Nak berdiri pun tak mampu. Lebih baik perutnya kecik nak ibadah senang. Kecik perut senang nk kempis balik. Tak yah risau besar kecik perut tu ha. Ada byk kebaikan perut kecik. Ada byk jugak kebaikan perut besar. Msing2 rezeki lain2. Lain kali dia org ckp mcm tu, terus aje jawab. Nak besar mana? Atau tanya dia direct jawapan apa yg kak nak saya jawab. Kak ckp saya ulang balik jawapan yang akak nak dengar tu.

dnt wrry sis jngn stress² ok🫶🏻sya pun perut kecik jgk hihi,skrng dh nk 27w tpi perut sya nmpk mcm bru 3 bulan, tpi alhamdulillah berat baby sya skrng dh 1kg 🫶🏻hiraukan mulut yg berkata, sis kne lh happy² msa pregnant ni ok,kesian baby dlm perut sis tu 🫶🏻,kita pregnant ni enjoy² je sis,gembira kn hati sndiri, nnti sis stress ,baby pun stress , tk smua org yg mngndung tu mmpunyai perut yg besar,sya skrng tngh preg anak sulung pun perut sya kecik,lgipun baby bump ni pun sbnrnya aurat, jdi kita yg perut kecil ni blh jga dngn sebaik baiknya 🫶🏻

Saya punya perut 8 bulan kena banding dengan sedara yang pregnant 4 bulan. Sedihhhhh hahaha siap cakap nanti baby tak sihatlah tak cukup sifat ei cili mulut kang. Doktor scan puji je baby hyper berat semua okay alhamdulillah. Malas kisah, malas jumpa orang dah. Kadang mental kita kuat abai je. Ada masa rasa sedih betul. Apapun saya syok jelah melayan tendangan kuat dari baby, lagi terhibur 🤣😍 Semoga awak kuat dan dipermudahkan segala urusan ya. Takyah hirau mulut orang, stress nanti

2y ago

saya pernah kena yg tuh, siap ckp nnt mesti lahir pramatang, time tuh sakitnya hati. doa anak kita mcm tuh pula. saya pun malas nak jumpa org, tapi bila duk dgn family , jiran pula sedara mara, so nak taknak kena hadap juga. hee~ sama la kita, bila tgok dia tendang ,happy gila. nampak yg dia aktif betul kan. kalau dia tidur ,kkadang kacau dia bangun semata nak tgok dia tendang je. 🤭 .

mulut org mmg kita tak boleh tutup .. perut kecik salah, perut besar salah .. mcm saya masa 6bulan ke bawah, org tegur laa mengandung ke ? tak nampak perut .. bila baru nak masuk 8 bulan, ada yg bitter ehhh besar nya perut kau .. padahal baby saya baru je 1.4kg dan mmg ikut perkembangan dia pun .. buat pekak aje laa sis .. lebih baik elakkan org mcm ni sis .. kita pregnant nie nak enjoy moment kita .. asalkan doktor kata baby sihat, perkembangan dia bagus .. dah memadai ..

honesty saya xphm manusia yg mcm ni.. besar or kecik bukan diorg yg pregnant. yg penting baby n mummy sihat dh la. xboleh ke pikir positive n doa yg baik2 kat org lain.. ada ja xkena. org2 toxic mcm ni saya buang jauh2. block in every social media. regardless family or friends. sb a peace of mind lebih penting. family blah husband saya semua saya block.. especially kakak husband saya.. family belah saya pun ada yg di block.. senang.. aman Dunia saya ☺️☺️☺️

sabar ye sis, saya 9 bulan pun tak nampak sangat perut . kebetulan kak ipar pun pregnant juga beza sebulan je. tapi perut dia memang nampak dah sarat sangat . bila ada family gathering belah husband, semua dok tanya mana perut . tengok kak ipar tu perut besar macam dah nak bersalin, ramai dok usap2 perut dia . Takpe, kita sebagai ibu tahu apa yang baik untuk baby. asalkan baby sihat, berat baby okay . hiraukan orang kata okay, semoga sis dipermudahkan urusan 😊

smelah mcm sye..tp sye mmg sengaja sorok perut..kalau pakai baju tshirt cotton ketat nampak je bentuk perut ni walaupun x besar mcm org lain..tp bila jumpa org sye selesa pakai baju besar..ad jgk yg mengata malah ibu sye sendiri bandingkan perut sye dgn perut dia mse mengandungkan saya dulu😂 kdg2 terasa jgk kalau dh asyik di mention aje saiz perut ni.. tp sis jgn stress jgn sedih.. nurse sye kata,perut kecik ni la body senang bentuk lepas bersalin nanti..kikikiki🤭

2y ago

tuh la, sebab family sendiri mengata jadi terasa juga . tapi masa dia tanya misi, misi pun ada ckp mcm awak kata tuh, nasib baik diorg bagi kata positif ,just tuh la, bila kerap kena ,jadi lain pula.

saya lagi la batu kandungan 4 bulan bole tanya kenapa x besar2 lgiii suami pun pakat tanya mcm la dia pernah mengandung geram kadang2 lagi2 yg tanya kita kenapa perut x besar walaupun 4 bulan padahal yg tanya tu kahwin pun x lgi mrngandung lgi x pernah tpi tanya mcm dh pernah mengandung geram tauu tpi kita sendiri yg tahu diri kita mcm mna bila mengandung dan bila doktor kata kandungan selamat sihat abaikan aja kata org tu. biasa laa mulut org x bole nak ditutup