Babybump n baby movement #firsttimemommy

Hi mommies, harini kandungan sy genap 20w. Tapi ramai juga yg tegur babybump sy still kecik, dorg semua tak percaya yg kandungan sy da 5month... Sy pun still tak rasa baby movement lagi sbb pena juga baca, kebanyakkan org ckp da boleh rasa since kandungan tu 19w. But bila gi scan baby semua okay jea, just sy agak paranoid bila dgr org ckp mcm tu. Auto sy rasa risau sgt, asyik fikir jea pasal benda negatif.. ada tak mommies yg berpengalaman mcm sy? Help please 🥲

11 Balas

Bt x tau ja sis. Lg bgus sbnarnya org tak nampak baby bump kita,, tau2 ja dah beranak 😏😏. Sebab mulut org ni susah skit..besar salah,,kecik pun salah lebih baik drg tak tau lg aman fikiran kita. Baby movement klu 1st mom lambat rasa sbb x pasti tu baby ke atau lapar😂..But, biasanya usia kandungan masuk 6 inshaAllah mmg dah rasa dan masa tu srs rasa x selesa pun ada

1y ago

hehehe haah sis, sy skrg da 7bulan pun still kecik perut. ramai ckp tak mcm third trimester ngandung, tapi sy ignore jea. aslkan sy sendiri tau baby sy mmbesar dgn sihat dlm tu, baby movement pun sy dpt rasa masa kandungan 21w3d. skrg syukur sgt, makin aktif baby siap golek golek dlm perut ni 🤣 mmg tak bape selesa sbb trkejut time baby tendang, dgn senaknya. asyik nak pee pee jea, tapi tu la memori indah bagi seorang ibu kan 🥰

Sama sye dah 28week pon perut x nampak sgat Sbb sye tinggi badan pon cubby2…Tpy tgok Org lain yg montel2 pon perut maju kkdg fikir jugak Tpy nurses ckp normal Ade je org yg time ngandung anak 1st baby pandai Myorok…mcm sye tendangan rase sejak baby 3 bulan lebih lagi…Lepas too baru nieh timbang dokter ckp Smue normal berat baby 1.27kg

1y ago

sama ngn sy, jenis tinggi n badan chubby. haritu masa 26w buat details scan berat baby da dekat 900g. ni da 28w tak sure bape berat baby sbb tak scan lagi. awak da bape weeks?

klw sya 3bulan mmng dh rsa ada begerak dlm perut tpi slow la, tpi dh masuk 26w adoiii haa kau ank berkungfu d dlm siap packge x le tdo mlm subuh bru dpt tdo. actually awk rajin-ii la story-ii dkt bby dlm perut tu, usap-ii smbil tnya mna anak mama kompom awk akan rsa tipu la x rsa. bnykkan rehat ya. no negative thingking

1y ago

alhamdulillah awak, sy punya baby da start kick masa 21w3d. masa tu sy baru bgn pagi, rasa ada wave kat perut 🤣 geli jea, now da 28w mmg dia berzumba ke ape dlm perut tu, smpai senak sy rasa. maybe sy lambat sikit rasa gerakan tu sbb first baby n doctor ckp depends ats org juga kan. btw awak da bape bulan? anak first juga yea

Biasa lah, mulut org kita xblh nk tutup. Masa sy pregnant pun org duk kata macam2 juga. Sy smpai bsalin pun xnmpk sgt perut. Kena admit wad semua misi tanya bsalin awl ke, padahal sy dh overdue. Yg betul2 penting is bila dtg checkup, dktr monitor & advise everything is normal, xperlu kita susah hati.

1y ago

betul awk, sy haritu gi KK checkup pastu nurse tu boleh tanya.. awak da bersalin ke? 🤣 sy mcm krik krik jup pastu terus jwb yg sy dtg nak checkup. padahal pegang buku pink tu. just kkdg risau juga, sbb dgr org ckp itu ini kan

Abaikan je sis, asalkan baby kita sihat. Sy pom ramai yg tegur perut besar mcm 6bulan padahal baru 5bulan. Rasa down la sekejap, then bila checkup dkt klinik tanya nurse & ye cakap normal la saiz perut gitu. Baru la lega rasa & malas dh nk fikir sal org cakap 😌 buat kusut kepala je 😗

Tu normal sis,sbb first time jd ibu kn?Kita pn lmbt rsa gerakan baby,depend dgn bdn ibu msing2.Sy dlu baby first prut pn kecik,sbb sy bdn size kecik je.Dh 8/9 bulan bru nmpk besr preggy tu.Stay positif je sis,mkn yg sehat2 utk tumbesaran baby dlm prut .

1y ago

betul tu, asalkan kita tau anak kita sihat dalam tu kan 🥰

saya pun xrasa baby at mana , kadang2 saya fikir aku nie mengandung ke x eh 🤣🤣🤣 malas nak fikir lebih sebab buat saya akan stress sis.. good luck n take care yaa

1y ago

yeke? awak ada gi scan tak? kalau da gi scan tak risau sgt, sbb nak make sure baby okay jea dlm tu. semoga dipermudahkan urusan awak yea, semoga kandungan awak sentiasa sihat. amin ☺️

sy dh 6bln 25w sis...perut xnpk pon...semua xcaya dh 6bln...tp pk positif je la...baby pon gerak elok je...ngam 16w dh rase gerak2...so xpe kot perut kecik

1y ago

ank no 2 tp jrk 8thun...kali nie perut kecik..ank prtama besar je ..lain prgnt lain kot ..tp scan mmg lain jantina...

Saya pon tengah mengalami rasa macam awak skrg. Kdg terpikir jugak yg negtif sampai rasa nk pergi scan banyak kali nk tahu keadaan bby. Skrg saya baru 19w

1y ago

takpe awak, inshaa Allah tak lama lagi awak akan dpt rasa baby gerak. jnji setiap kali scan kita tau yg baby okay, sy pun harini baru dpt rasa baby gerak untuk first time. sy baru 20w3d, pagi tadi tiba tiba jea baby gerak byk kali juga. alhmdulillah happy sgt. sy doakan tak lama lagi awak pun akan dpt rasa baby gerak yea. kena selalu usap perut awak, borak ngn baby. biar baby tau mommy dia tak sabar nk tunggu dia gerak 🥰

Apa org kata masuk telinga knan kluar telinga kiri..depa mmg cakap sdap mulut ja..inshaallah tk ada apa2 tu..fikir yg baik2 ya🤗

1y ago

inshaa Allah amin.. tq for the support awak 🥰