Naik bintik2 merah

Kalau naik biji merah ni kenapa ye? Ruam susu ke ni#firstmom #seriusnanya #firstbaby #ingintahu

Naik bintik2 merah
38 Balas

Anak saya dulu dari lahir sampai umur dia 1tahun6bulan baru baik . Mula mula dia naik bintik macam anak sis . Pergi kk setiap bulan , macam macam cream kk bagi , tak baik juga . Last sekali saya jumpa pakar , pakar suruh saya tukar sabun basuh baju anak , kalau pakai sabun mandian jangan pakai sabun yang boleh menghasilkan buih . Jangan letak bedak dekat kawasan merah merah tu . Cari loysen Yang moisture’s, pastikan kawasan tempat anak dalam keadaan bersih . Saya ikut semua kata pakar . Alhamdulillah pulih 100% . Cuma bila dia makan kadang naik bintik merah dekat kawasan mulut dia saya terus sapu cream dari shklee . ☺️

Baby sy pun macam ni juga semasa sebulan. Kami bawa jumpa doktor pakar dan dia maklum “nothing to worry about. Reaction baby pada environment which is normal”. Jadi doctor sarankan tak perlu buat apa just pastikan kulit bayi basuh dengan air dan elakkan dulu product2 sebab utk avoid allergy. Seminggu lepas tu dah okay. Apa2 utk lebih confident, boleh refer doctor

hai .. sy tk tau cara ni brkesan atau tak , anak sy prnah mcm tu tpi sy ikut apa org guna , sapu mcm2 krim tk smbuh2 .. jdi tips saya , tiap kali mandikan bayi , jgn biar shampoo atau mndian bayi tu sentuh muka bayi .. mandikan mcm biasa , tpi muka hanya cuci dgn air je , tk paya guna apa2 sabun dan syukur ,, brhasil .. cubala ..

ank sy sebulan kena mcm ni kt muka. igt ruam panas. rupanya alergik cadar katil. sy guna minyak kelapa dara & chetaphil cream. Alhamdulillah 3hr baik. ruam panas xmcm ni. biasa ruam kt pelipat2 leher lengan. klu kena kt muka serata smpai terlinga tu alergik fabrik, cadar. sy skrg klu baringkan anak alas guna kain lembut

sama mcm anak sy. sapu krim kk bg,sapu tasnem skeenz,sapu krim dr klinik swasta, semua xjadi. last² sapu bedak pureen merah tu je. ada la skit prubahan. dah byk minggu naik mcm tu. kejap nmpk skit kejap nampak byk. ilang sana, naik sini. xabis² smpai da sebulan lebih da..sian kt bby. harap hilang terus la. 🥺

12mo ago

ank sy pun mcm ni.. sy stop pakaikn sabun mandi kejap dan sy pun berhenti mkn herba2. susu badankn takut baby xthn herba2 y sy mkn. pastu sapu cream chetaphil 2 kali sehari lepas mandi.. alhamdulillah 3 ke 4 hari hilang dh. kdg panas atau ruam susu atau pun alergik pd sabun mndi.. kne tgk situasi..☺️

baby saya pun macam ni mula mula lahir. teruk satu kepala naik ruam. ni ruam panas. baby saya pun kalau panas sikit atau pergi jalan ke environment naik ruam. sis cuba cream ni. ia agak mahal tapi sangat berbaloi. kena rajin sapu

Baby saya naik macam ni , kesian laa tengok , pergi klinik doc cakap demam sekam yang macam campak tu , saya tak bagi baby pakaii baju sepanjang badan diaa merah macam ni , satu badan muka semua naik .. alhamdulillah sekarang dah legaa ..

Mcm my baby..masa si bb baru 17hari.kalo smpai kepala bintik2 tu brmksd shmpoo xngam ngan kulit.kalo dtmpt badan,kulit bb xngam ngan peluh ,sbb peluh masin.dan ada kemungkinn kena susu Fm.

12mo ago

I see. Sejak pakai aveeno wash & shampoo habis naik rashes satu muka dan kepala tp badan semua ok ja. Mau kena tukar baru lah ni

cuba sapu losyen snowwhite strawberry. bby sy naik biji air celah ketiak.sy sapu losyen tu alhamdulillah kering trus.. ssuai utk kulit bby losyen tu.. bby sulong sy bru 22hari..