Air Gula

Kalau lah bole ngelat minum air gula, korang akan skip x? Saya kene minum utk 2nd time sebab berat saya lebih 600gram .... ?

11 Balas

Pengalaman saye mase minum air gula kali pertama kandungan 14w dekat KK. MasyaAllah dah la morning sickness xilang lg..pastu dpt pulak air gula jernih xde perisa pape. Air pulak xsuam😅. Mula2 minum ok je sbb yg ats tu xmnis sgt, bile dah nk habis satu mug tu Allahuakbar manis tu terasa dkat tekak sampai tersembur. Last2 muntah. So kena repeat. Saye repeat dkat swasta Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Mase minum air gula dkat swasta best sgt sbb bancuh air gula fresh2 lagi. Lps ambik darah yg pertama, dia ckp tunggu kjap nk bancuh air gula. Pastu dia bg siap ade sudu kt dlm mug. So ape lagi kacau2 la air tu bg sebati rase manis. Pastu minum rase oren+suam2 sikit.

takkan skip.. mungkin parents kite or inlaw takde history of diabetes, manatahu kite yg dah makan mcm² niy ad.. who knows.. better buat sis.. sy dah buat.. lepas ambik darah lepas 2 jam minum tu terus muntah balik.. 🤭 nasib baik tak muntah in between tu..abeslaa kne repeat mnum.. rasa air sirap pandan tp manis jer.. you can do it sis..

Saya pun 2 kali kena minum air gula. Yg 2nd time tu kena sbb berat badan naik mendadak. On 3rd trimester. Almost 10 kg naik daripada berat on last check up 😂😂🤭. Alhamdulillah, normal dan tak gdm.

4y ago

Berat sy pun naik 10kg msk 3rd tri. Tp doc siruh minum air gula sbb umur 35 tahun. Bkn psl berat naik byk. Bila sy tnya dia perlukah sy cntrol mkn sbb rncang nk cut down nasi bagai n consume byk buah. Dia mcm x setuju. Suruh sy continue sj dgn pemakanan skrg ni. Sy klu minum susu 2 kali and mkn nasi tiap hr mmg naik.

Huhu.. tak boleh.. sy pon harap sgt berat x naik bila checkup nnti.. sbb lpas raya haritu.. dr da tegur.. bnyak berat naik..

Kenapa nak ngelat? Check kandungan gula utk kebaikan baby & mummy. Enjoy your pregnancy moment. 😊

Xkn skip, sbb yg terkesan nanti dekat baby kita & kita lepas bersalin..

Klaw saya xmaw skip..tapi cukup la 2kali mnum spanjang preggy..😝

Memng skip.. Sebb rasa mual betul bila minum air gula tuu.. 😂

Tanak ngelat pom sebb rasa sedap orange giteew manis sgt2😂😂

Sama ..sya minum terus..takut termuntah