ubat acid folic & minum air gula

Hai mummy semua..saya ada soalan nak tny..hari khamis nnt saya kene minum air gula..kan nnt kene puasa,so ubat acid folic still ada balance lagi.. nanti sebelum pegi kkia utk minum air gula,boleh x nak makan acid folic tu,sbb kena puasa kan??atau skip je x payah makan??

7 Balas

Tak perlu, puasa maksudnya sebelum minum air gula ambil darah, lepas tu minum air gula, dua jam kemudian ambil darah lagi. Dah habis prosedur tu, mommy boleh makan folic acid dan makan mcm biasa. Jika tidak malam sebelum tidur tu boleh makan folic acid dan esoknya minum air gula.

4y ago

No problem. Moga dipermudahkan, jangan muntah nnti kena repeat lagi air gula.

jangan makan atau minum apa apa sis sebelum minum air gula tu. nanti lepas dua jam minum air gula nurse akan ambik darah semula. lepas tu sis dah boleh balik.. boleh makan ubat lepas tu.

4y ago

haah sis. azab sikit nak tunggu 2 jam tu.. bawak la minyak cap kapak ke apa. takut muntah je. 😅

Boleh je nurse sy lah ckp dua jam before pergi minum air gula tuh boleh je nk ambil ubat..cuma jgn mkn dn mnum jela..contoh minum air gula 8pg ubat ambil lah pukol 6pg tuh..

4y ago

Oh..mcm tu..sbb selalu ambil pukul 8 pagi..tu confius kejap..ok awak..tq ye 🍭

ambil lepas settle ambil darah. lepas dah boleh mkn tu. Timing mkn ubat lari sikit takpe. Jgn ambil time puasa, nanti bacaan gula awak tak tepat.

4y ago

boleh kumur² sis.

Ade tak tips minum air gule saye minum air gule tadi muntah kne repeat lagi … ke sbb saye makan ubat asid folic pagi tu sbb kan saye muntah ?

Kalau sy, puasa akan skip semua inc vitamin tuu

4y ago

Tp lps dr minum air gula tu,nak minum air kosong sikit boleh ke??bgi hilang rasa nak muntah..sbb saya morning sickness teruk sgt2

lepas balik dari kk kan bole makan gak sis ,

4y ago

Oh yeke..sbb saya hari2 mkn waktu pagi..sbb doctor pon ada ckp ari tu mkn ikut masa yg sama..saya confius..tq sis🍭