Perlu minum air gula 2nd ke?

Nak tye mommies² yg pregnant... Kalau 1st time minum air gula kat klinik or hospital then xsangkut gdm.. asakah kita kena minum lagi utk 2nd time? Sebab anak 1st sy sangkut gdm... And 2nd nih 1st minum xde gdm... Nk tye... Ada tak mommies yg berpengalaman gini? #gdm

6 Balas

Depends sis, saya 26w, berat naik mendadak, saya dah 2 kali minum, sbb mimum awal sbb obese sma. Tadi nurse kata kalau naik lagi bersedia untuk repeat kali 3. Risau hehe. Sbb sya punya berat 2 minggu skli naik berkilo, nurse pun risau jugakk😅

1y ago

oohh sy da 27w sis... berat pon xde naik sangat mendadak...

kena minum lagi masa 3rd trimester nanti. saya pun tak ada. berat badan saya pun tak naik sangat. kalau sangkut masa first time minum rasanya lepas tu dah tak minum.

1y ago

oohh sebab sy 1st minum da week ke 23w, risau plak kena minum lagi utk 3rd trimester nanti... by the way... tq share

Kalau esok minum air gula tapi harini tak jaga mkn sgt. Bnde manis telan je possible ke boleh sngkut ?

1y ago

Ada possibility boleh sangkut jadi tolong jaga makan ya.

Depends. Kadang tu, kalau berat naik mendadak pun kena minum air gula lagi..

saya 1st minum tak sangkut jugak tapi 28w kena repeat minum lagi

Saya masa first xsangkut,tapi repeat kali kedua masa 28w