Minum kopi ketika hamil

Ji mommys nk tnya, ade x yg suke minum kopi wktu hamil, sy xbole mnum susu tekak jd kembang tp bile mnum kopi bdn rs ok ckit bru ade tenaga buat kerja kalaubx melepek je.. bahaya x pd baby kalau amek sehari sekali je

19 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Tanya pendapat dr. Nnt dr terangkan. Nnt jumpa pakar pemakanan boleh tanya dia. Tny nurse pun boleh. Boleh je nk minum tapi ada gap antara makanan/minuman berzat dgn kopi. Bbrp jam slps mcmtu ke. Kopi mengurangkan/menghalang penyerapan zat yg diambil oleh ibu melalui pemakanan & minuman jd bayi akan dpt kurang zat utk membesar. Tak seronok lah kan. Saya pun suka minum mcm nescafe latte tp lps pregnant mmg x minum langsung sbb sy nk apa yg sy mkn/minum baby dpt manfaatnya utk membesar dgn baik.

Baca lagi

๐—ฎ๐—ถ๐—ฟ ๐—ธ๐—ผ๐—ฝ๐—ถ ๐—ป๐—ถ ๐˜€๐—ฒ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—ฟ๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐˜†๐—ฎ ๐˜‚๐—ป๐˜๐˜‚๐—ธ ๐—ธ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐˜‚๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป..๐˜€๐—ฒ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฏ ๐—ฏ๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ต ๐—บ๐—ป๐˜†๐—ฒ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฏ ๐—ธ๐—ป ๐—ต๐—ฏ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—ต ๐—ฝ๐—ผ๐—ป ๐—ฏ๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ต..๐—ธ๐—น๐˜‚ ๐—ป๐—ธ ๐—บ๐—ป๐—บ ๐˜๐˜‚ ๐—ฏ๐—ผ๐—น๐—ต ๐—บ๐—ป๐—บ ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐Ÿฎ ๐—ฎ๐˜๐˜‚ ๐Ÿฏ ๐˜๐—ฒ๐—ธ๐˜‚๐—ธ ๐—ท๐—ฒ..

Jgn lebih dr 1 cwn sis. Sy jg penggemar coffee dr zaman study tp bila pregnant sy limitkn ke 1 cwn shari, tu pun sy jarakkn hari. Ada sebab knp doctor x recommend ibu2 mngandung mnum caffeinated drinks sbb risiko tinggi keguguran and low birth weight. Jg pnca kpd hb jd low. Mungkin bg org lain okay, tp utk body kita xtahu tndak balas kt kndungan kta cm mna. So, klau teringin sgt, bolehla mnum sikit tp jgn kerap okay sis๐Ÿค—

Baca lagi

sy sblum ni minum kopi bnyk sgt sbb mmg suke sgt ngan kopi smpi mase cek kt klnik jantung jdi laju sbb consume kopi bnyk sgt .. kopi ni berkafien . 3hri duduk lam ward kna pantau buat ecg . kafien ni skli da rase jdi ketagih susa nk benti . mase tu kandungan da 7bulan.. Alhamdulillah lepas dri tu sy langsung tk minum kopi n jantung pun tk laju daa

Baca lagi

saya hb low .. ske btul minum kopi. baru2 ne ada tbce min kaffe tu bgus utk ibu hamil and hb low.. saya minum min kaffe tuu hb saya mkin ok and tkde kaffein bgus la utk ibu hamil, saya kena minum kalau tak, keje tidur aje mengantuk .. try la min kaffe. saya minum pon skli shri je .

klu Sya bila tahu je pregnant terus tk minum kopi dan teh..semua minuman tk baik UTK kandungan..klu pergi checkup setiap bln mesti nurse ingatkn Sya supaya tk minum kopi dan teh...lepas bersalin pun Sya masih tk minum

sy pun coffee lover. 1st tri.. sy tk ambik coffee lgsung. hb elok je. masuk 2nd ambik secawan hari2.. hb border line. sbb doc kata ganggu serapan. skrng ni ambik seminggu sekali la. buat hilang craving

try decaf coffee..kurangkan risiko hb low..jarakkan at least 2jam slps/sbelum amik iron..pluss caffeine ni buat kita dehydrate..make sure minum byk air msk..

boleh je. cuma krg kn manis je. sye coffee lover. sehari kdg2 sampai 2 kali. bila malam husband buat coffee sye mnum sekali ๐Ÿ˜‚

BKN semua susu sis xblh minum.mcm Sy susu hL xblh ngam n tekak sy.susu dush lady blh n tekak sy.tpi berat Sy xde naik mndadak.cuba sis