Hi semua, saya dh lewat priod 9 hr, pagi td test upt +ve. jadinya, waktu bila ssuai jmpe doktor ye?

Hi semua, saya dh lewat priod 9 hr, pagi td test upt +ve. jadinya, waktu bila ssuai jmpe doktor ye?
16 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

tgu lagi 1kali missed period. kira ckup kn 2m, bru pg scan dkt klinik. nnti dh boleh nmpk bby + heartbeat. kalau below than that xnmpk ape pon or nmpk kantung kosong je. nnti awak risau, fikir xnmpk bby, kandungan x jadi la. just for now awk jaga diri jaga mkn, beli folic acid dkt farmasi, mkn 1 hari 1 kali. minum susu hl ke susu nestle ke.

Baca lagi
1mo ago

haah yer. kk nk tgok gmbr scan tu. 6w selalu nmpk kantung je lgi. tgu smpai 8w dh nmpk bby dgn heartbeat. nnti xyh nk repeat scan byk kali.

Kalau sy lg seminggu sy pergi klinik swasta dulu scan kantung dalam atau luar(takut luar rahim and bahaya) lepastu dah cantik kantung kat dalam g kk lambat sikit dalam sebulan lg (8/9weeks) pun okay. G awal awal kk buat apa dah la lama tunggu hehe

1mo ago

tu la, pergi KK awal-awal lepastu lama menunggu. 😂😂😂 so sebelum tu pergi klinik swasta, dah okay semua baru pergi KK untuk buku pink la kan. okay, thank you ye sis 🤗

kalau klinik kk,, dari 7 weeks saya dah jumpa doktor,, bagitau test kit +ve nanti doktor refer dekat bahagian ibu n anak untuk booking buku pink... nanti 9 weeks baru scan nak tengok kantung... saya dulu macam tu sis 😁😁

1mo ago

masa tu bukan heartbeat baby je dengar sis, dengan heartbeat saya sendiri pun dengar jugak tu 😂😅

TapFluencer

Lagi seminggu dah blh scan nmpak kantung dah… saya awal bulan 6 check naik line positive lepas 2 minggu scan baru nmpak kantung and yolksac sis.. awal2 pg xnmpak ape🤣

1mo ago

oh, better tunggu lama sikit la ye. baru pergi scan. hehe 😂 by the way, thank you tau 🤗

Cara saya, lepas upt , terus google pregnancy calculator duedate utk tahu dh brapa weeks kandungan. Tnggu 8 weeks baru booking buku pink dkt KK

1mo ago

Ha'ah la, saya belum download lagi apps tu, thank you sis 😊😊

1-2 minggu lagi. By that time dh blh nmpk kantung. Buat masa skrg mkn folic acid dlu ya, any brand pun ok.

1mo ago

oh, macam tu. depend pada setiap orang la ye. okay, thank you so much tau 🤗

Nak jumpa dr atau buka buku.. kira ja dari tarikh first day of last period. Antara 8w-12w blh buka buku n jmpa dr

1mo ago

dua-dua sekali sis, dah alang-alang hehe

saya pergi masa 7w, sekali nurse kkia bgi appointment dtg masa 12w.. katanya awal lagi

1mo ago

tak tahu la sis.. tapi tak salah tu tanya dulu hihi.. sy pun baby first, tak tahu pula terlalu awal datang haha excited nak buka buku pink punya psal

8week -12week.. jgn lebih 12 week.. nnty call kk terdekat untuk appoinment

1mo ago

okay sis, paling cepat 8 minggu jela boleh hehe. thank you ye 🤗

dh asalkan positif pergi je terus jumpa doctor tkyah tunggu2 pun 😅

1mo ago

tkde lah. pergi la klinik private ckp yg awk dh delay period 9 hari n dh buat upt kat rumah positif. then doctor mesti akan proceed dgn scan nk tgk dh berapa minggu, dh ade kantung ke belum, dh ade isi dlm kantung ke belum.