Pimples.......

I'm in my 13th week of pregnancy, and my face is full of pimples and pimples scars. Before I'm pregnant, my facial skin is soft and hardly a pimple will land on it. Do other mommies-to-be experiencing the same? Will my soft and smooth skin comes back?

307 Balas
Expert

Hello and good day to you. Congratulations on your pregnancy. I am sorry to know the trouble that you are facing. However, skin changes and skin problems are one of the common occurrences during pregnancy. This happens due to the hormonal changes during pregnancy. This problem usually will resolve after the pregnancy and your skin will slowly recover. You can visit www.DoctorOnCall.com.my to get more information regarding health or to speak with our certified and registered doctors online. Thank you.

Hi, I'm pregnant and also in the Korean Skincare work line. Make sure you have a good skincare routine, takleh malas tahu. Invest in some good products utk cleanser, toner (PHA sahaja, lain exfoliate toner jgn pakai), serum and moisture. Basic skincare dgn minum bnyk air. Kulit akan lebih baik. I'm in my 15th week. Walaupun breakout, dia laju je sembuh dgn rutin skincare yg elok.

2y ago

klau serum olay bleh guna x? yg xda paraben, perfume, alcohol, dh start naik jrwt kcik2 ni huhu

awal2 tu normal mmg bgtu,sy pun naik jrwt d area pp.. gatal2 muka.. bdn2 pun kdg ikut gatal..tapi sy x kisah sgt gtl2 d bdn.. cuma muka masa tu sudalah bgtu, muka jadi gelap dan kusam sekali. mcm dah tua lah nmpk.. xda jg sy berjemur tapi sy positifkn minda yg sy bgini sbb hormon.. tapi prtghn trmster ke 2 baru okey2 sikit. masa akhir2 trimster ke dua smpai last trimester baru lah nmpk glowing saja muka..hihi

Pengalaman sy ms anak 1st mmg teruk muka sy ngn jerawat siap tinggal parut hitam.. Org kata baby ambil seri kita 😅tp lepas bersalin skin sy jd mcm biase n xde tinggal apa² parut.. Sy pon mmg jenis ssh nk naik jerawat tp ms pregnant anak lelaki muka sy teruk.. 2nd pregnant anak perempuan muka sy bseri sgt xde jerawat mmg flawless muka 🤭

4y ago

Sy 2 girl sblm ni licin muka.. jerawat sebijik pun xnaik.. kalau x time period mesti ada sebijik 2.. tp peknen kalini jerawat dr awal peknen sampai skrg, penuh.. stress rasa.. harap2 boy la.. nak scan awal lg.. huhu

Its normal. Perubahan hormon namanya. After bersalin akan kembali normal. Sy bibir jadi kering sekering keringnya. Mengelupas teruk for 3rd pregnancy ni. First pregnancy bahgian perut bertukar hitam legam. Lepas bersalin kembali normal. 2nd pregnancy berseri2 muka maybe sbb girl😘

1y ago

Sy ma anak boy berseri2... yg sec ond ni hilang seri Blum scan

1st pregnancy sy pun berjerawat. Lepas bersalin, naik tiny bump(jerawat pasir) sampai anak umur 8 bulan. Then, sy buat basic skincare rutin yang betul barulah hilang. Sekarang 2nd pregnancy, sebiji jerawat pun tak ada. Kena rajin jaga kebersihan muka. Tapi, tengah pregnant ni jangan risau sangat oke. Biar je jerawat tu nak keluar. Hormon tengah tak balance tu.

sama jugak dengan saya... mula mula tu rasa down jugak sebab tak pernah face muka berjerawat seluruh muka.. lepas tu my skin kering sangat sangat even though dah minum air kosong banyak.. tapi sebab fikir baby.. saya akan go through je semua benda ni.. ❤Hopefully lepas bersalin nanti muka jadi okay macam dulu.. aminnn..

Saya pun sama time pregnant anak first. Muka pun jadi hitam. Ingat akn ok after bersalin tp kekal plak. Mula lah pakai product jerawat mcm2 x ngam plak. Last2 pakai marykay oil free hydrating gel. Baru kurang jerawat, sekarang xda lagi dh. Ni pregnant yg 2nd terus pakai skin care products,xmau muka break down lagi.

sama dgn sy jugak...muka trus jd kusam,muka mngelupas...malu je bila org dok tegur...suami pernah tegur,kenapa muka jd cmtu....pnh rasa down jugak....skrg,suami mmg tak berani nk tegur lagi,sbb tkt sy down balik...tkejut tngok jeragat pn ada,sblm ni mmg lnsg takde....lnsg tak pakai apa2 skincare,sbb muka jd gatal2......

sme juga dgn sy sis.. sy sblm nie mmg berjerawat gak tp sejak pregnant jerawat naik lagi teruk, smpai kt blkg, bahu, leher sy..hbs naik sume.. kdg2 kt breast pon ad gak.. pastu kulit muke kering.. blackhead and whitehead naik pon banyak.. pakai ape2 pon mcm xjln.. skrg nie sy biarkan jek.. mls nk amek thu dh..😂😂

3y ago

sama mcm sy juga.. harap2 lepas bersalin hilang lah semuanya kan..