23 week 5 days

If kena kencing kotor time pregnant perlu ke makan antibiotic yang doctor bagi ni? Sebab lepas makan jadi pedih ulu ati or nak minum air galian yang doctor bagi je untuk lawas kncing?

23 week 5 days
44 Balas

Perlu makan Antibiotic smpai hbs.. I pon xnk mkn sbb bau herba tp husband bebel .. dia kata kalau lps ni bila ad bakteria yg sama lgi dia xkn kesan dh dgn antibiotic yg i mkn tu kalau i xhbs kn antibiotic.. Wajib kena hbs kn.. Sy minum ubat ngan air kelapa.. Air kelapa ble cuci air kencing yg kotor.. Jangan letak susu.. Kelapa biasa je.. Mnum smpi rasa kencing dh bersih and minum air suam byk2.. ❤️Gudluck mommy..

Makan sis antbx ni. Nanti resistance dgn bdn. Jgn buat main² dgn antbx. Sis wajib habiskan. Maaf ya sebab sy nasihatkan sis. Sebab bdn sy dan resistance dgn dua antbx. Resistance tu maksudnya kalau kemudian hari kita sakit antbx yg kita mkn xhbis tu takkan boleh sembuhkan penyakit kita. Kena cari antbx jenis lain. Jadi jgn skip okay. Sis minum air barli suam. InShaAllah kencing kotor kurang.

Kena makan. Kalau tak bakteria kencing kotor tu akan ada je dan takut effect pada kandungan. Klau tak sesuai, kena inform pada doc. Kalau nak cuci kencing kotor, boleh beli lobak putih dan buat sup lobak putih atau bnyakkn makan sengkuang. Saya amalkan dua ni, dan kencing kotor cepat hilang.

Sy pun kena kencing kotor masa mula2 bt buku pink bulan 3 haritu. dpt antibiotik doc bagi. Tapi xmakan pun sbb takut.. Huhu.. So just minum air kosong byk2. Alhamdulillah next2 checkup smpai skrg kencing dah okay.. Ada org ckap minum air barli. Tapi xpnah try pulak.

5y ago

Sepatutnya sis kena abiskan antibiotic tersebut. Kuman tersebut ada di saluran tempat kelahiran baby. Doc akan syorkan mkn antibiotic lg sekali sblm kita melahirkan baby nti. Lebih krg 8 bln kandungan sebagai langkah berjaga2 agar tdk effect pd baby semasa melahirkan.

Kalau tak makan ubat tu nanti kuman tu akan dtg balik walaupun awk rasa dah lega tapi sebenarnye kuman tu still membiak. Ada sebab kenapa dokter bg, saya pon dapat juga antibiotik ni then habis kan alhamdulillah tak ada dah kencing kotor walaupun ada keputihan

Mmg wajib mkn.. Kencing kotor tu rata2 cm normal kena time peknen.. Stop caffeine cm tea ngn kopi.. Tea live tu pon jgn bedal ok.. Walaupon sll ade offer. Ahakz. Bykkn minum air masak... Ngn minum air rebusan barli... Ngn telan antibiotics... Insyallh.. Ok tu

klo ad efek, bole pegi kk tu blik jumpa farmasi n ckp kt dia yg klo mkn ubat jadi sekian sekian. klo dia kata normal truskn la klo dia rasa nk tukar ubat dia tukar la.. yg pnting kita da rujuk pakar.. lgipun ni utk kbaikn kita n kndungn kita...xsalah brtnya

Saya pun baru je habis ubat ni Puan. Antibiotics biasanya kena habiskan. Mmg ada side effect sikit la. Pedih ulu hati @ perut sentiasa lapar. Sbb tu isi perut sebelum makan. Tapi InshaAllah selamat utk ibu n baby kalau Puan takda allergic ubat. 😊

Kena mkn mumy..utk kebaikan mumy..sblm.makan ubat tu make sure mkn benda berat dlu... And minum barli suam tnpa gula and air masak bnyak2... jom join group blh share and tnye apa saja https://chat.whatsapp.com/CFOQ5b1hBYd6K7g2iSdV0k

Sis dh bgtau doktor? .. mngkin ubt tu tk ngam dgn sis .. Cuba sis pegi jumpa blk dgn doktor tu ,bgtau masalah sis .. Jgn lupa bawa ubt antibiotik tu sekali ,sbb takut nti yg cek doktor lain ..kekdg dorg akn Tanya ubt apa yg sis mkn