beli barang baby

hi ibu2, sy nk minta pendapat dan pandangan ibu2, sy dan suami ada sdikit masalah kwangan, patut ke sy beli sikit2 brg kperluan baby awal ye, sy bru 15 weeks pregnant, gaji suami mmg ckup2 untuk mkn saja.. sb ada yg kata tak elok beli terlalu awal.. tp memandangkn gaji suami tak ckup, mcm mana ya, boleh beri pandangan ibu2 tak, terima kasih..

38 Balas

Boleh dah start beli sikit2 sis.. kalau nak jimat , sis beli ni je penting untuk NB nanti . KEGUNAAN BABY • Set baju+seluar (Shoppe > ummababyshop.my) • Youbaby ( pakai untk bila anak demam shj) • minyak telon (beli 2/3botol siap2) • bedak • Barut (beli dalam 10 helai pun ckup >Ecoshop ummababysho.my ) • Shampo Johnsonbaby • Bedung beli 3/4 helai • Set tilam bantal (qqbabyshop.my > shoppe ) • besen mandi beli yg bulat dulu pun xpa • cotton ball ( cuci pusat baby- beli satu pack je ckup) • cotton bud ( ecoshop ) • Wet tissue ( jayatechonline >shoppe< Rm0.91sen je 80pcs,pack kecik jimat) • cream ruam pampers (cari kat farmasi, sy guna eeho cream) • botol susu • pencuci botol susu ( ecoshop ) ( kalau suri rumah better bagi df ,kecuali susu kurang boleh tambah fm.klau susu meriah xyah bagi fm dulu , utk jimat tak yah beli susu fm , kalau sis kerja boleh join mana2 tips tambah kan susu spaya boleh pam utk baby) KEGUNAAN MAMA • stokin (pakai mana yg ada,klau nak lebih boleh beli yg tebal) • kain batik beli 5helai pun ckup • baju pakai mana yg ada je • breast pad beli kat shoppe • pam susu beli kat shoppe • milk collector • minyak angin • tungku • bengkung Ini je yg paling jimat . utk NB ni tak yah beli baju bnyak2 dulu sis , lepas baby 3bulan baru start beli2 baju.. Klau nak g chckup KK pun pakai kan roppers je senang nak buka, tak pun boleh bedung je.. sy pun first mom, mula2 mmang beli bnyak barang2 baby. lpas bersalin xsmua pun barang baby tu pakai .. mommys2 yg lain mana yg tak cukup boleh tlg tambah ya senarai2 ni..

rasa bole menabung dulu kalau gaji cukup2 makan..mcm sye..dpt tau pregnant dah masuk 7w,mula2 runsing jugak hati sbb lepas kawen suami kena buang keje faktor ekonomi,pampasan yg diberi cukup utk sebulan je..lepas tau pregnant,suami masih keje part time,duit belanja harian suami mampu bagi rm20 dan dia minx utk jimat..so setiap kali beli lauk,sye akn simpan rm1 setiap hari..tanpa pengetahuan suami..skrg dh masuk 18w,suami dh dpt keje baru full time tp gaji basic pun rm1500 jelah,1 jun hari tu kan..takpelah,masih menabung.. In Shaa Allah,ada rezekinya bole beli brg ibu berpantang dulu..brg baby beli basic je mcm pampers dgn kain bedung..nanti ad rezeki baby,In Shaa Allah ad yg bg hadiah kan..hehe..tu jelah tips dri sye... #menabung🤭

2y ago

Sis boleh follow IG: drbabyoutlet. Ada set lengkap basic pakaian baby newborn RM150 je sis. Siap semua dgn baju tdo dia, mitten, booties, topi dia. Semualah lengkap. Newborn ni, tak perlu beli baju banyak pun sis. Sebab baby ni cepat besar.

buat masa sekarang boleh start menabung dulu sambil tu survey barang paling penting serta harga untuk baby & ibu berpantang nanti. ikut la nak check dekat kedai online ke atau kedai luar. buat list senang nanti bila nak beli. macam saya beli barang kecil kecil dulu untuk baby & barang berpantang yang perlu ja. barang baby yang besar besar macam carseat, stroller tunggu baby besar sikit baru beli atau mungkin pinjam ja kalau ada yang bagi pinjam. semoga dimurahkan rezeki serta dipermudahkan urusan sis & suami ya. insyaAllah ada rezeki baby tu nanti.

sy dari tahu pregnant terus buat tabung baby. 5 6 bulan dpt la jgk dlm rm500. tp brg2 bnyak yg sy beli dkat shopee sbb murah bnyak compare beli di kedai. utamakan yg perlu je sis. ikotkan rm500 cukup ntuk dpt barangan basic. baju newborn xperlu bnyak sbb baby pkai skejap je nnt. + inshaAllah nnt dh lahir akn ada sdara mara bg baju baby. tilam baby pon sy jahit sndiri spya lg jimat. lepas tu dari awal ni niat ntuk fully breastfeed baby. inshaAllah nnt dpt jimat duit susu. apa2 pon semoga smua mommies dimurahkan rezeki 😊

sma la sni sis,tiap2 bulan sy beli sikit2,beli sekali mmg x mampu sbb bajet cukup2 saja,apa yg blh cut sy cut,sy x malu nk ckp sy beli baju2 bundle sja,harga beli baru blh dpt 3-4 helai dah baju bundle,lagipun baby cepat membesar,pakai pn x lama dh x muat,x kisah la org ckp dgn anak pn berkira nak beli baru tp ikut kemampuan kita jg kan yg penting baby lahir ada pakaian,semoga kita semua dikurniakn rezeki yg melimpah dn dimudahkn mencari rezeki yg halal

2y ago

betul.. beli sikit2 dl. sya dh beli wlupon 15w

Macam saya dan suami, kitaorang start beli barang starting dari 5 months, sekarang saya dah nak masuk 7 months inshaAllah. Jangan beli secara pukal, tapi start beli benda kecil kecil dulu. Stroller baby, baby cot semua boleh hold dulu. Bila baby dah lahir baru nak beli pun tak ada masalah sebab tu bukan keperluan penting kalau newborn. Pentingkan barang keperluan ibu dan anak untuk sebulan pertama dulu, nanti boleh slow slow cari barang lain dari situ.

klau sy dulu sis prnh dlm keadaan mcm nie juga. ms tu mmg susah ckit. kewangan.alhamdulilah sy beli dan gumpul ckit2 dr bunting 2 bulan dh.. contoh nya .lampin .tuala .barut prt. topi dan stoking sarung tgn tu. tp di sbb kn sy x tahu jantina. sbb trlalu awal. sy akn pilih baju yg wrna biru merah hijau mcm tu dulu. susah lagi beli brg baby di saat2 dh akhr2. lebih2 lagi bila dgn kewangan yg blm stabil2 lagi. 😀sy konsi pengalaman sy. semasa sy dulu2

Benda paling mahal carseat baby dengam stroller.. Carseat jadi.mahal sebab rebate.. Kaw² kedai tekan harga.. Dah lah sy tak lulus rebate carseat.. Tapi sy cuma beli carseat baby yang murah² jer, stroller pinjam adik ipar.. 2 benda tu jer dah 1k.. Tak masuk barang² lain sebab anak 1st kan.. Semua kena beli baru.. Tapi sy beli yang murah² jer.. Beli sikit² bila dah masuk 6 bulan.. Barang baby mahal sekarang ni..

Saya beri cadangan, macam saya dan suami buat tabung khas untuk coming soon baby dari start kami tahu saya mengandung, even dari first sekali and second ni dah stable sikit kami still buat tabung gak, sebab duit kan, kadang takut terguna ke apa. Bila ada amount yang dah banyak sikit, 5 bulan saya beli mana yang besar besar dulu,6 bulan start lah ushar beli baju. Semoga urusan puan dan suami serta dipermudahkan. Amin amin

2y ago

Betul nie. Sy setuju sgt pasal menabung nie. Kadang x sedar laju je guna duit, lgpun skarang pecah je duit rm50 dah x de apa2. Cuma menabung nie kena disiplin. Even awak menabung rm 1 sehari, lama2 bila kira tu jd byk juga. Mcm sy dan suami, kami mmg x usik langsung duit rm5. Kalau pecah duit beli apa2 balance rm5 tu terus masuk tabung. Sy dpt tahu pregnant masa 13 weeks, masa tu pula PKP, suami x dpt keje, sy masih bekerja, kami buat mcm tu la. Sampai skarang, baby dah 1yr 4 month, masih amalkan menabung rm5 untuk simpanan & emergency si kecil. 😉

Beli sikit2 takpe puan. Mcm sy 5bulan dah start beli sbb sy risau sy tak larat nk berjalan bila dh sarat. Sekarang sy 8bulan dah, masa 7bulan tu mmg dh tak larat nak bershopping. Nasib baik sy dh beli sikit2. Sekarang ni puan boleh survey2 dulu mengikut bajet puan. Bt simpanan setiap bulan. Tengok barang yang penting dulu. Bila sampai masa yg sesuai puan boleh mula membeli.