beli barang baby..

Hai semua, sy nk tanya.. Sy mengandung bru 3 bulan.. Dan suami dah ajak beli barang baby.. Tapi mak tak bagi.. Katanya xelok beli awal2 ..lepas 5 bulan ke atas baru boleh beli.. Sy mengandung kan anak pertama.. Jadi bnyak barang kena beli .. Sbb bnyak yg tak ada.. Boleh beli ke awal2 mengandung mcm ni? Sbb suami kata beli lah sikit2 .. Jadi xrasa sangat nanti kalau beli.. Sbb nk beli sekali mesti banyak modal... Pendapat ibu2 semua macam mana??

37 Balas

Boleh je beli lah sikit2..mungkin suami dh tetapkn bajet untk keperluan baby..nk beli last minit takut duit ta mencukupi.. Toiletries Set: -Bath to toe ✅ -Baby powder✅ -Minyak telon✅ -Baby oil✅ -Laundry detergent ✅ -Bottle & nipple cleanser✅ -Wet tissue✅ -Changing mat✅ Grooming Set: -Brush comb✅ -Cotton bud ✅ -Pampers Nb✅ -Nail clipper✅ -Thermometer Breastfeeding Set: -Breast pad -Breast pump -Bottle✅ -Bottle brush✅ -Plastic storage✅ Clothing Set: -Barut perut (umi buat) -Kain bedung✅ -Tuala mandi✅ -Sapu tangan✅ -Baju lengan panjang✅ -Baju lengan pendek✅ -Sarung tangan ✅ -Sarung kaki✅ -Topi✅ -Beg baby✅ Others: -Baby bath ✅ -Kelambu baby✅ -Set tilam baby✅ -Baby swing -Car seat baby✅ -Penyidai kain ✅ Mommy: -Kain batik✅ -Stokin bersalin✅ -Set bersalin NR (akar herbanika, minyak , phyto)✅ -Mandian herba✅ -Pilis✅ -Nursing bra✅ -Maternity pad✅ -Bengkung✅ Ni list brang kalau sis nak guna..sy pun ank first juga..memahami keadaan suami so brang kami ta smpai rm800 pun sbb bnyak survey harga dlu..

4y ago

Hehe mcm sy mmg carseat, set klmbu bengkung semua bli shopee survey time offer..y lain beli kat kdai baby,bju kbtulan penghabisan stock dia jual rm5 spsang..tuh rsa jimat sgt..kain bju y lubang2 tuh je..😁

boleh je sis... beli sikit²... jadi dah hujung² tak kalut membeli... sbnrnye kalau barang baby sekali beli banyak², mmg nmpk betul RM nye... bukan pasal berkira ngn anak... tp ade ank ni,kne lagi banyak jimat... beli sikit², kurang sikit bajet belanja tuu.. saya amalkan tu dari anak sulong.. tp ni da ramai anak, banyak yg recycle je...😁

Boleh je beli sikit2 dulu.. Mcm saya awal2 suami dah beli set tmpt tidur utk bby.. Lepastu baby carrier.. Then masuk 5 bulan mcm tu beli set mandian.. Pastu baju beli 2 pasang je. Lepas bersalin ramai yg bg hadiah set mandian dgn baju bby 😁 makcik2 yg anak dah besar2 tu bg baju .. Alhamdulillah rezeki anak

5y ago

Haah kan.. Betul jugak tu..

Betul la kata suami tu sis. Beli sikit2 yang mana barang kecik2 macam, barut, bedung baby. Tak merasa sgt duit tu keluar. Dah scan jantina dlm 22w keatas camtu boleh la start beli baju dah. Dh nak hujung2 bersalin beli pulak katil ke stroller ke. Baju baby pon mahal sis.

5y ago

Boleh je beli sikit2.

boleh je start beli sikit2 sis..sy haritu masa 4bulan dh start beli..masa 6bulan dah setel smua..bkn apa,nk beli lewat2 nnti perut dah besar,xlarat dh menapak nk g cari brg baby..dgn sakit pinggang,sakit kaki,dgn nk bwk perut lg..huhu

4y ago

Betul tu sis..nak bejalan beli barang pun x larat kalau perut dah besar kan

Kalau nak beli awal2 tak salah pun sis . Sebab saya sndri pun beli awal2 . Dalam 4+ bulan juga la da mula membeli . Siap ada checklist lagi 😅 Bila barang da beli saya tanda . Yang penting saya beli unisex punya

Sy beli sebelum preggy. Mostly warna putih. Saje2 je beli. Suka kumpul baju baby. Kdg bgi dkt ipar duai if bru dpt baby. Jugak sebagai pembakr semangat nk jdi ibu. Mklum la payah nk lekat . Ni bru lekat. 10w4d.

Sy beli lepas buat detail scan dh tau jantina baru beli..dlm 6 bln ke atas..sblum tue sy buat list & survey2 dlu..Org tua2 xbg bli awal& jgn excited sgt tkut jadi bkn2 ( mnta djauhkan)

Beli sikit2 boleh je sis 😊 Memang banyak belanja kalau sekali sederap beli 😃 Saya mengandung 3 bulan beli stokin je dulu sepasang hahaha excited 😆😍

Sy beli je dr start 4 bulan sis. Nak tunggu 7 bulan nnt dah xlarat nak jalan sgt. Jalan sikit dah penat. Beli sikit2 pun xpe..doa yg baik2 & positive je.