Beli Barang baby

Assalamualaikum mommy2. Nk tnya n mntk pndpat. Sy tgh prgnant ank ke2 bru 7week ,housewife, suami keja biasa jaa. Kilang. Gaji tak banyak mana. Bercadang nak beli brang bby awal, cth nya tiap2 hujung blan beli satu barang. Ada rezeki lagi beli lebih ckit. Sbb sy trfkir, nnti dah 6bulan tkut tak sempat nak beli. Tapi suami tkut nak beli, sbb trfkir org tua2 ckp, tak elok klau beli awal2. . Hnya mntk pndapt. Tq

44 Balas

mak sy ok je beli awal2.. cuma dia pesan dlm masa yg sama jaga kandungan baik2.. tp mak mertua dgn akak ipar sy mmg perli abis.. katanya nmpk sgt tak sbr.. sy kumpul duit sikit2.. nk masuk 5 bulan dh start survey brg.. husben keje sorg... kalau sy tak kumpul duit n beli last minit... kopak ouhh poket... budget lari.. lagi kesian kat dia smpi sgup buad part time utk keperluan sy n baby.. skrg dh 7bln.. alhamdulillah baby sihat n brg semua dh 80% complete rasanya.. baby sulung excited melampau haha

Awl blh survey² dlu sis but suggestions sy baik beli on9 je sis lagi pon murh dn mudah... Nk hujung thun ni nant ad Shopee 12.12 n Lazada 12.12... Murh tau...sy beli barang bby smue on9 xde pon g kedai sbb mhl n kualiti pon bkn bgus brg skrg byk ciplak je...nama je dr butik tp kain...hadoi sedih... Sy bgthu je sbb berjimat n murh tp bace review dlu sblm beli... survey² yea br buat keputusan... Nk beli sikit² pon dh ok cuma jgn beli byk t rugi sbb baby cpt besar 😊

Walaikumsalam, dah 2bulan nt sia dah boleh beli barang baby, jgn fikir yg bukan² ,kita meracang Allah yg menentukan, doa yg baik²,lagi pon beli barang baby ni bende happy, kan bagus mcm tu, dalam masa sama nt nak hujung² keperluan semua dah setel, xde lah kita pening, kang terberanak awal ke ape kita xtahu, better preparation tu dah siap, mudah.

Ank 1st ke sis? Bg sy ok je tp pilih warna unisex la dulu,purple putih kuning hijau..cth hujg bulan ni cri mitten n sock baby,beli 3psg dulu..bukn excited tp nk simpan duit mcm pyh kn baik beli je cuma jg diri baik2, pesan org2 tua tu tnjukkan dorg risau sbnrnya tu je..cuma kita je thu apa yg ptt kita buat yg tbaik

4y ago

Ank 2nd sis. Mcm bju mitten ada dah yg ank 1st. Ank 1st dlu pon pkai yg ank mnakan jaa. Yg tu dlm planning, dah sarat @ tau gender, bru ingt nk beli. Skrg tgh cdang nk beli yg tak ada. Pam susu, brg2 mndi ke.n brg2 ibu. Nmpk mcm ckit, hakikatnya, skli beli tu, siap duit jgk lah. Nak menabung rsa tkut tak mmpu. Xcited tu xcited jgk, ibu mna tak xcited kn. Tp pkir kewangan. Tak pkir xcited tu sgt. 😔

Boleh je. Baru tak trasa yg keluar tu. InshaAllah, semuanya akan baik2. Ingat satu je, apa2 pun Allah yg menentukan, bukan kita atau siapa2. Kelebihan kalau beli 6 months keatas kita dapat tau gender baby jela samada girl or boy. 😂 Semoga urusan sis dipermudahkan Allah Taala. Aaamiinn3🖑🖐.

4y ago

Yerr betul tu. 👍👍

sy housewife jugak sis...tiap bulan suami bg duit untuk beli brg2 baby, klu xde dan xtau nk beli ape,sy simpan dulu duit tu..sy start beli yg besar2 dulu baru xterasa sgt duit mengalir...😆 start beli bathtub dulu,pastu kerusi rocker tu,pastu stroller,breastpump,botol susu,almari..

wasalam, bagi saya boleh jaa kalau nak survey2 dulu sbb kita tau kemampuan kita banyak mana.. saya pun beli brg sikit dulu walaupun masih awal at least tak terbeban kalau dah nak smpai due sbb tak tau kondisi baby mcm mana nanti dgn bil hspital lagi, itu ini kan.. ini pendapat saya laa

4y ago

Trima kasih .. bila dh hjung trimester ni , dh xbest nk shopping , lenguh sana sakit sini .. nsib dh settle smua .. Alhamdulillah , pkir yg baik² ja .. InsyaAllah smua okay

Saya pon start beli masa nk masok bulan ke 4..tp org ckp jgn excited sgt..bg saya xde mslh pon.sy start beli almari dulu..lagipon doa byk2 ckp dgn baby, dduk elok2..lps beli tu niat dlm hati utk anak guna bila lahir nnt... Saya pakai konsep, beli je..jgn bgtaw org hihi

Kalau risau nak beli barang awal2, buat mcm ni.. Tiap2 bulan kena asingkan duit untuk beli barang bby, even rm50.. Nnti dah 7 bulan at least dah ade duit utk beli barang.. Kalau ade lebih, simpan lebih.. Xde la nnt bila nak beli barang sekelepuk habis,

Bagi saya, better beli waktu 2nd trimester sebab kita pun lebih aktif berbanding 1st dan 3rd trimester. Awal2 ni boleh lah survey2 dulu kan mana yang nak, buat list. Mungkin awak dan suami boleh asingkan dulu duit perbelanjaan barang bayi ke.. Harap membantu ☺️

4y ago

Ada trpkir mcm ni jgk. Sbb skrg tgh mabuk. Hnya tgk2 je kat shopee.