Ubat kuatkan rahim

Hi ibu2 nak tanya bulan 7 sy keguguran. Dan harini cek double line alhamdulillah. Soalan saya, perlu ke sy ambik ubat kuatkan rahim? Boleh share pengalaman semua?

11 Balas

Mcm sy sbb pernah gugur 2kali, umur sy pn dh 35tahun, dan masa pregnancy ke-2 doc pnh bg sy ubat kuatkn rahim (duphaston) sbb bleeding. Jd masa pregnancy sy yg ke-3 sy ade mkn ubat kuatkn rahim tu sbb riso kandungan lemah atas pengalaman yg sblm tula doc ckp rahim lemah. Tp sy mkn 1biji sehari & tak ambil setiap hari sbb sy takut jg 😅 tp sambil tu sy berdoa semoga kandungan kali ni menjadi. Jd masa sy ke klinik swasta utk wt scan confirmation pregnant sy bgtahu doc & tnya doc. Doc bgtau klu xde pendarahan xperlu mkn, tp sbbkn sejarah gugur tu klu nk mkn boleh tp tak disarankan, cuma perlu continue consume folic acid 👍🏻. Alhamdulillah skrg dh masuk 32weeks kandungan sy. Bykkn berdoa je sis, mkn mknan yg healthy kaya dgn protein & zat besi dan folic acid jgn tinggal. InsyaAllah..

2y ago

Klau mkn blackmores pregnancy bole tak sis

Pengalaman sy 2 kali gugur, next pregnancy sy terus makan ubat kuat rahim sebaik naik upt 2 line. Doc dah ckp awal2 bila next double line nak bagi ubat kuat rahim. Sy beli je kat farmasi, ikut dos yg direkomen. Sy dah lebih 35 thn, sy taknak ambil risiko kandungan sy ni. Doc ok je, suh continue je. Alahan sy mmg teruk ambil ubat ni, doc kata itu tandanya kandungan sy kuat. Berbanding masa sya gugur dlu alahan tak berapa kuat. Skrg dah 32 weeks, sy percaya ubat ni selamatkan kandungan sy. Bagi mereka yg ade sejarah gugur, susah pregnant, umur dah 35 tahun ke atas, masalah fertility, ade bleeding, ade buat suntikan telor, akan diberi ubat kuat rahim

Macam saya pn dah 3 kali gugur sis.. Kali ke 4 alhamdulillah baru btl2 lekat.. Skrg masuk 11 mggu dah.. Harap2 kali ni sampai lahir.. Aamiin.. Cadangan sy.. Sis ke klinik dlu.. Lps tu cerita ke doctor yg sis pernah gugur.. Die akan bg ubat berdasarkan keadaan kita sis.. N die akn bg option utk kita lps ubat tu habis nk mkn ubat ape plak.. Semoga dipermudahkan segala urusan sis n baby.. Aamiin..

Pengalaman saya, 2x gugur on 1st trimester sebelum ni, kali ketiga pregnant mmg dr saya bagi ubat kuatkan rahim dan on aspirin. Disamping tu pun saya jaga makan, dan banyakkan bedrest awal2 haritu. Alhamdulillah skrg saya dah 34w dan baby membesar dgn sihat.

Ubat kuatkan rahim ubat terkawal. Hanya boleh makan atas nasihat doktor. Selagi tiada pendarahan etc tak perlu. Tapi org ada berdarah tapi doktor tak bagi ubat kuat rahim pun sbb ubat ni berdasarkan situasi individu.

pergi klinik utk sah kan kehamilan awak dan inform doctor sebelom ni awak ada sejarah keguguran. doctor yg akan bg awak ubat tu. awak jgn beli sendiri. semoga urusan awak dipermudahkan❤️

pengalaman sy lepas keguguran tu sy just continue makan asid folic jak.. sebab utk plan mengandung lagi baik makan asid folic.. kalau lain2 ubat better biar atas nasihat dr.

u xblh suka2 ambil w/o dktr advise. Sbb dktr akn tgk sblm ni ggur brp week, then u ada masalah kesihatan or whatever yg related.

Saya pun pregnant lepas gugur hari tu... Doktor xbagi ubat pape pun... Dye suruh makan folic acid je

Lpas gugur kan... Bpe lama nak rest sblm pregnant balik yer? Sy bru lpas gugur 4mggu kandungan...

2y ago

3bulan..3x dtg period.. lpstu amalkan folic acid.. dan mkanan yg lain brkhasiat tggi zat..sayuran..buahan²..kurma...susu kambing.. inShaaAllah ada rzeki lagi..cepat lekat... Yg pasti jgn stress... Sy pgalaman gugur bulan 2 haritu..tak sedar pregnant..sy lasak rumah mak kena banjir..kerap turun KL mmbantu keje2 berat.. dlm masa sama trkena covid.. dan busy buat prsiapan majlis knduri jugak.. Mgkin gugur brkait rapat sbb lasak n covid jugak....dan mgkin mmg takde rezeki... Skrang alhmdulillah..Lekat smula dah 4bulan..