Ubat Kuatkan Rahim

Assalammualaikum mami2 semua...nk tnya la..kalau kita belum pregnant lg...tp amalkan ubat kuatkan rahim xpe ke..sbb sy penah keguguran 2kali...setakat ni sy cuma amalkan asid folic saja... #ingintahu

6 Balas

Sis tunggu pregnant nanti kalau doktor rasa perlu ambil ubat kuat rahim baru doktor bagi. Macam sy sebelum ni pernah nak gugur juga sy ada minta ubat kuat rahim tu tapi doktor tak bagi. Mungkin doktor tahu yg kandungan sy masa tu memang tak menjadi that's y dia tak bagi. sy dah nak masuk 12week masa tu. dan last memang gugur juga. Sekarang Alhamdulillah sy pregnant semula setelah setahun 5 bulan sy gugur, hari tu sy ada turun macam lendiran coklat sikit masa 6week doktor bg sy ubat kuat rahim tu sbb doktor rasa sy perlu. Sis jangan makan ubat sembarangan tau, takut bahaya. ikut je saranan doktor okay. In Shaa Allah ada rezeki sis 🥰

3y ago

kalau boleh sis kuatkan rahim dulu makan je folic acid. Kalau nak ikutkan doktor suruh kita kosong kan rahim lebih kurang 3bulan leaps gugur untuk pulihkan rahim semula baru boleh mengandung lagi. Kiranya selepas 3kali bersih dari period baru plan mengandung semula. Tapi ni bergantung pada org juga, kalau jenis rahim memang tak ada masalah boleh je carry on mengandung terus

dlu...masa sye mula2 mengandung kndungn 3mggu doc dh bg ubat kuatkn rahim dan kne makan smpi 16 mggu atau smpi 20 mggu mgikut keadaan dan saranan dsbbkn pnh keguguran dua kali pd 1st trimester dan 2nd trimester...tp ade juga kwn2 lain pnh share dorg disarankn mkn bermula kndungn mereka di usia 9mggu...duphastone nama Ubat tu. mkn bersama asid folik dgn berjarak masa sedikit...ade satu lg jnis injection...tp apa² pun better puan pegi klinik kk or swasta dan tny pndpt n pndgn doktor dlu...biar dlm pengetahuan pakar...😊

3y ago

Aaminn...yarabbalalamin...bole try juga madu wawazainal -soulmate tu..n bile dh preggy...stil continue acid folic n ambil suppliment -qaseh adinda...sbg tambahan...sye lame juga ttc lps keguguran twins 2nd trimester dlu...setahun 7 bln...lastly tekad dgn husbnd pegi buat rwtn di lppkn...myb if sis dh brkhwin lbh dr 2thun..bole try utk join rwtn under lppkn...cost die rendah sket dr direct ke private..kite usaha ...insyaAllah rzeki sis dipermudhkn...💗😘💗

Wassalam sis. Dah tanya doktor dulu ke? Dah ceritakan permasalahan sis? Doktor akan cari punca masalah sis & berikan penyelesaian. Selama ni saya tak amalkan apa-apa ubat walaupun mengalami keguguran berulang cuma baru-baru ni je makan folic acid. Alhamdulillah dah melekat. Ttc 2thn.

3y ago

Nt sy nk try tnya doc...risau juga kalau mkn sesuka hati je...setakat ni mmg asid folic je sy amalkan..

Ubat kuatkan rahim yang sis makan nama apa ? Saya pun pernah keguguran nak beli juga ubat tu 😬

3y ago

Klu nak beli ubat duphastone tu wife sy ada lebih.,harga blh bincang dgn dia.,apa2 contact sy dlu nnt sy big ni wife sy.,.

Sis, klu dlm area shah Alam boleh contact sy. Sy ada 3 kotak duphaston akn dbagi free.

3y ago

farmasi. Tp better consult dgn doctor.

cuba jus mamariam elok

3y ago

dua2 elok kn