Folic acid

Assalamualaikum. Saya dh lewat haid 4 hari & pregnancy test naik double line walaupun kabur². Sebelum ni saya pernah gugur. Bila pregnant semula saya jd takut & risau. Saya ada tanya ahli farmasi tentang ubat kuatkan rahim. Dia pun suggest untuk jumpa doktor dulu & ubat kuat rahim bagus ambik masa awal kehamilan katanya. Bila saya ke klinik swasta, doktor hanya buat ujian pregnancy test tanpa pemeriksaan yg lain. Bila saya tanya perlu ke saya makan ubat kuatkan rahim (duphaston), dia hanya cakap folic acid tu la ubat kuatkan rahim. Sebelum mengandung hingga sekarang memang saya ada ambik folic acid. Saya tau pasai ubat duphaston tu dalam group ni jugak. Betul ke mommies folic acid tu ubat kuatkan rahim jugak ataupun doktor tu malas layan saya #ingintahu 😣

2 Balas

xde bleeding x perlu duphaston. bila doctor x bagi, mkna nya awk x perlu kan pon ubat tu. ckup mkn folic acid je. and jgn buat kerja berat. byk kn bedrest n rehat during 1st trim. no sexual activities until 13w.

Folic Acid is good for pregnancy. if alrdy start eating before pregnancy, insyallah. as long no blood spot. should be good. once ada darah, terus pergi Dr, usually Dr akan inject ubat kuatkan rahim.