ibu menangis

ibu mengandung yang selalu menangis.. ade efek ape ape untuk baby x... perasaan sy sensitif mse mengandung ni.. slalu menangis ?

18 Balas

Sejujurnya sy dah nmpak effect tu pada baby sy yg baru lahir nie pd 25/4 hari tu .. Dulu sy sgt mudah mengeluarkan air mata sampai menangis teresak2.. Tgok hindustan pon bole nangis dan apa lg bila gaduh ngan suami n suami pulak x memujuk haha. now baby sy kerap sgt menangis, time mandi nangis,time nk pakai kn baju nangis, time nk tukar pampers pon nangis. letak kat tilam dia pon nangis mau nya kena dodoi kat tangan mama n papa dia .. baru sy faham tindakan sy waktu mengandung kn dia membawa kesan yg x baik bila dah lahir . hmmm menyesal rasanya x kawal emosi nie masa mengandung .. nie dah la baby first bila dgr dia menangis sampai mengigil2 rasa kesian pulak. dia akan senyap bila kena susu n di dodoi kat tgn .

Ada efek just control diri tu sis.. sy masa preggy anak 1st happy selalu senyum n gelak2 smpai die keluar pun susah nagis senyum je kerja die 😂 preggy 2nd bby asyik2 moody je semua benda buat xkena tgk org pun asyik nk marah je smpai bersalin kan die muka masam je susah nk senyum n smpai sekarang die cpt marah 😂 now bby yg 3rd ni emosi biasa2 je so yg bby bru ni keluar cool je xbnyak nagis senang di jaga n kuat tido ikut masa preggy dulu 😂

4y ago

Betul sis 😂 anak 1st hati lembut je.. walaupun die boy soft je org nya.. adik die 2nd selalu buli abg nya cpt marah susah nak cool down kena pandai pujuk bru okay to hati keras.. ni yg 3rd ni bru nak masuk 3 bulan tp so far die cool je xbnyak ragam 😂 kena tunggu die besar tgk perangai mcm mana

Saya pn sama ,skrg tgh tunggu hari nk bersalin anak ke2,ms pregnant ank ptama pn sy selalu menangis,akibatnya ank pn suka menangis,suka meragam...lg2 skrg lg teruk dia meragam,,sejak nk dpt adik,,,hrap2 yg ke2 ni x suka menangis..rasa bersalah plak kt ank..sbb kita yg ajar dia menangis sejak dr dlm peruj..

effect emosi baby dkat dlm jg, baby pun blh stress.. kata org klu time mengndung slalu nangis, baby nanti lahir pun slalu nangis.. sy pun slalu rasa nak nangis je tapi sy rajin2 tgk video lucu2 kat youtube 😅 jaga emosi n bykkan bersabar ya sis.. ingat baby selalu, mudah2an nanti dipermudahkan yaa 💕

sy slalu sedih jgk masa mengandung..sensitif..hehe..bby pun suka nanges,kdg2 x reti nk pujuk jdnye..mcm menyesal pulak ikutkan hati sedih masa mengandung..haha..masa dlm pantang lg la kne cntrol perasaan..sy ni xtau la nape jd kaya sungguh air mata..cepat sgt syahdunye ..😂

4y ago

btul lah. kerana hal biase je kita sensitif nangis smpe terisak isak x de suara 😭😭😭 . apelagi time gaduh ngan suami,, suami dah cuba pujuk pun ttp nangis. smpai suami suami ckp suka hati lah kalau nak nangis. dahh kitaorang nangis smpai kol 2 atau 3 mlm. x bole tido.. 😢

Sama laa .. sllu nngs .. suami nk p keja pon nngs .. dgar lagu sedih pon nngs .. sensitive betul .. awal2 suami ingt saya saja buat mcm tu .. skrng nie dia yg dtg pujuk .. lebih memahami ..

effect juga kpt pd baby..masa anak sulong dulu sensitif sgt. sikit2 sentap sedih sayu nak menangis..benda2 kecil pun cepat terasa hati. sekali baby keluar kuat mengangis jee..

Sya pny emoc pn sprt awk....teda apa² yg blaku pn bole mgalir air mata...sprt emoc sdg tganggu..biarpn ktw atau sng ati sama jg air mata akn mgalir....aduhai......

nt baby mengikot . dan kita yg stress nk jaga kalau baby asyk2 ngis. semua bermula dri mengandung.. so behave . jgn ikotkn perasaan tu .

Jangan terlalu ikut perasaan. Jangan menangis sbb stress. Emosi terganggu tu normal. Tapi kena kuat. Nanti baby pun mudah sensitif.