Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Fairuz Nazri, Head of Child & Adolescent Psychiatry Unit di UKM Hospital

Hi Ibu-ibu semua! Anda rasa tak semasa mengandung ni, emosi macam tidak stabil? Ya kita tahu tu semua hormones mengandung kan, tapi pernah tak anda terfikir bagaimana nak kekalkan kesihatan mental semasa hamil? Atau pernah tak ibu rasa macam stres sangat sebab dah la tengah mengandung tapi banyak kerja di pejabat? Rasa seperti suami pun tak faham apa kita tengah alami? Tapi kesian dia asyik kena tempias dengan ketidakstabilan kita. Jika anda mempunyai semua persoalan atau berada di dalam situasi tersebut, anda wajib ikuti Sesi Tanya Pakar kami pada kali ini. Tanya soalan anda tentang tips untuk kekal kesihatan mental semasa mengandung dan cara untuk mengatasi stres dan kemurungan bersama Dr Fairuz Nazri bt Abd Rahman, MBChB (Glasgow), DrPsych (UKM), AdvMChAdolPsych (UKM) Associate Professor Consultant Child & Adolescent Psychiatrist Head of Child & Adolescent Psychiatry Unit in UKM Children's Specialist Hospital, Psychiatry Department pada 26 September 2022, hari Isnin. Penting tau ibu-ibu untuk kekal positif semasa hamil, kerana ia dapat memberi kesan pada kandungan kita. Jangan lepaskan ATE kali ini! *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Fairuz Nazri, Head of Child & Adolescent Psychiatry Unit di UKM Hospital
33 Balas

assalamualaikum doc..sy mmpunyai seorang anak llki brumur 16 Bulan Dan sedang mengandung anak kedua. kandungan berusia 5 Bulan.sy mnghadapi mslh emosi yg senang berubah..dah lama saya perasan sy mengidap mslah ni ( anggaran lebih 7 tahun) tpi xpernah berjumpa dengan mana2 doc atau rujuk hospital sbb mmg tak tau mcm mn seek help from others. dlu Masih terkawal lagi, tpi sejak mengandung anak ke2 ni..Rasa emosi X stabil Tu tersangat teruk.. sy pjj dgn suami. sy Rasa sy sangat down sbb xmmpu nk handle anak sulong dgn baik disebabkan sarat mengandung n bebrapa hal yg mengehadkn kemampuan sy. smpaikn Ada perasaan nk bunuh diri n cederakan diri. persoalanya,perlukah sy rujuk pakar utk mslh yg sy hadapi? sy juga ad mslh hilang ingatan. tak pasti samada mslh Tu berkait X dgn stress yg slalu sy Alami. sy xingat Zaman skolah,Zaman kanak2 Dan sikit2 ingatan sy setahun 2 tahun lepas,mkin hilang. maaf jika penerangan sy agak pening. sbb sy X pandai nk mengarang bnda yg dh lama Dalam fikiran ni. trima kasih byk2 doc.