Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Fairuz Nazri, Head of Child & Adolescent Psychiatry Unit di UKM Hospital

Hi Ibu-ibu semua! Anda rasa tak semasa mengandung ni, emosi macam tidak stabil? Ya kita tahu tu semua hormones mengandung kan, tapi pernah tak anda terfikir bagaimana nak kekalkan kesihatan mental semasa hamil? Atau pernah tak ibu rasa macam stres sangat sebab dah la tengah mengandung tapi banyak kerja di pejabat? Rasa seperti suami pun tak faham apa kita tengah alami? Tapi kesian dia asyik kena tempias dengan ketidakstabilan kita. Jika anda mempunyai semua persoalan atau berada di dalam situasi tersebut, anda wajib ikuti Sesi Tanya Pakar kami pada kali ini. Tanya soalan anda tentang tips untuk kekal kesihatan mental semasa mengandung dan cara untuk mengatasi stres dan kemurungan bersama Dr Fairuz Nazri bt Abd Rahman, MBChB (Glasgow), DrPsych (UKM), AdvMChAdolPsych (UKM) Associate Professor Consultant Child & Adolescent Psychiatrist Head of Child & Adolescent Psychiatry Unit in UKM Children's Specialist Hospital, Psychiatry Department pada 26 September 2022, hari Isnin. Penting tau ibu-ibu untuk kekal positif semasa hamil, kerana ia dapat memberi kesan pada kandungan kita. Jangan lepaskan ATE kali ini! *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Fairuz Nazri, Head of Child & Adolescent Psychiatry Unit di UKM Hospital
33 Balas

○assalam doc.. saya nk tnye...bgaimana cara nye nk singkirkn pemikiran negatif semasa hamil..? semasa hamil ank sulung saya njoi sbb mse tu sye bekerja.. xde nk terfikir bukan² keatas ank dlm kndungn.. mngkin sbb sbuk bekerja..bila preggy yg kedua ni..saya xbekerja dn suri rumah sepenuh masa...lbih² lg semasa kdngn berusia 6w.. sye mngalami spotting ringan hmpir 2minggu.. sjak dri itu.. mcm² yg kluar dri dlm hti dn pemikiran sye.. ketakutan...fobia.. dn sebgainye.. sbgai cntoh.. mse awal spotting.. sye setiap hri buat upt sbb takut ggur atau bby meninggal.... bila dh berjaya lepasi wktu kritikal tu . sye rsau takut bby mngalami kecacatn.. sllu terbygkn yg bukan²..tengok perut rsau.. sbb sntiasa fikir perut xbesar².. sdangkn mse ank sulung xde pn perasaan seperti ini.. kdang².. sye bleh terdengar seolah² suara saya ade dua.. yg kdua sllu bisik dn ckp perkara tdak baik.. sperti bby akn jd xsihatlh.. meninggal lh dan sebagainye.. kdng bila sye trdengr seperti itu sye akn tepuk dada dn cpt2 beristigfar...bila nk menangkis suara negatif sye tu.. atau byangn negatif sye.. sye akn byangkn rupa bby yg comel².. atau.. sye akn ingatkn watak² lelaki dn perempuan yg cntik² dlm drama yg sye suka tgok..persoalannye.. adekh sye mngalami msalah kesihtan mental..?? ...sebelum tu . mse pntng ank sulung sye hmpir mngalami bby blues . sye pnah stress..mrah dn cubit ank mse dlm pntg . tp sye berjaya kawal...kesannye lpas pntg sye jd mudah marah...adekh disebbkn kesan dri bby blues mse berpntg ank sulung dahulu...?? perlukah sye berjumpa pkar psiktri...?

2y ago

Waalaikumussalam mungkin puan perlu berbincang dengan pakar gynae berkaitan perkembangan kandungan puan. Kalau pakar gynae tidak ada kerisauan dan puan masih merasa kusut, seeloknya dapatkan rujukan kesihatan mental untuk pastikan apakah suara yang puan alami itu demi kesihatan puan dan anak-anak puan juga.