berat naik purata 4kg sebulan (20minggu)

Hi ibu ibu ada sesiapa yg ada pengalaman tak masalah berat naik mendadak masa 20w(5bulan). Susah hati pulak sebab 2bln sebel ni berataintain 69kg nurse bising suruh naikkan berat bila dah naik mendadak pun bising 73kg skrg. Jumaat ni dah start nk pantau tekanan darah seminggu 2x. Nurse takut sy ada Gdm time preggy. 3hari sblm checkup sy bergasak masak sedap2 sbb nk naikkan berat. Sekali naik sgt lah pulak. Ibu2 apa patut saya buat utk maintainkan semula berat? Cara pemakanan

berat naik purata 4kg sebulan (20minggu)
2 Balas

Sy mse ank kedua, sy smpai 3kli mnum air gula dsbbkn berat badan naik sgt, dari 45 ke 70kg sy.. tp 3kli minum xde pun kencing mnis.. nk buat mcm mna dh nk naik..

5y ago

Itu laa sy pun trperanjat naik byk sgt. Nurse yg timbang ckp bguslah pregnant mmg berat naik.mslhnya tulah kena mcm ni plak.

Jaga mkn awk... Control mkn... Nnti kna minum air gula... Mcm saya... Naik 4 kilo, skli sangkut kencing manis... Lps minum air gula... Kna buat BSP...

5y ago

Skrg sy mcm susah hati je.nak mkn sblm jam 8mlm. Lps 8mlm mkn biskut pon sikit je tu pon mcm terasa nak mkn. Kdg x mkn sbb fikirkan psl berat.