Berat Naik Mendadak

Salam semua.. Nak tanya kalau berat naik mendadak, ada kena apa2 tak dengan nurse time checkup akan datang? Saya last checkup bulan 6 berat 72kg, minggu depan checkup untuk bulan 7 tapi berat sekarang dah 77kg.. Naik 5kg, nurse bising tak? Atau kena apa2? Tq semua

22 Balas

Saya 2 bulan berturut turut berat naik 3.5kg 😂 masa check up 5 bulan naik 3.5kg bp 10.5 sekarang 6 bulan 3.5kg bp 10.4 juga. Dgn bp saya drop 😂. Selang 2 minggu lepas check up tu kena g klinik lg tp dalam 2minggu tu kena g check tekanan darah. Then g klinik Alhamdulillah naik 1 kg bp pun naik juga 10.8 macamtu. Nasib baik laa nurse tu kata takkena minum air gula untuk kali kedua.

Biasanya sruh mnum air gula je la.. sbb berat naik melebihi target.. sy dulu tiap2 bulan dok naik 1 atau 2 kg je..tiba2 ada 1 bln tu naik 4 kg.. trus esok tu kna mnum air gula.. bkn apa... dorang nk brjaga2 je spaya kita x kna kncing manis msa pregnnt😊 alhamdulillah smuanya baik2 shja..

4y ago

Sy pun bulan ni tiba2 naik 4kg 😅dah cuak ni esok c up 😂

kna check bp n urine selang sehari. nurse bising jgk suh kurgkn karbohidrat. sbb berat asyik naik. lpas mnum air gula msa 7 bulan. sgkut gdm plak. so 2 mggu skali la kna check bsp. bertabah la. smoga kita ibu2 dipermudahkan urusan dan selamat bersalin nnt.

Waalaikumsalam... Misi akan suruh minum air gula... Saya pun dah masuk 8bln.. Berat sebelum ni maintain naik tiap2 bln 1 @2 kg ja.. Baru ni naik 4.5kg..misi suruh saya minum air gula dan buat BP seminggu 2kali

Saya pun overweight tyme preggy, dekat 30kg naik.. tp alhamdullilah xde sangkit kncing mnis pr drh tinggi.. cuma smgu byk kly kne g klinik cek.. naik muak g klinik.. hihi tu la perot asik lapar je hehe

lebih krg sama la kita.. bulan lepas checkup 6 bulan. 2 mgu lagi checkup 7 bulan. dh naik 3kg ni dlm msa 2 mgu je. hadoiii.. tpi checkup kli ni mmg kena minum air gula pon.. sbb perut dh 7 bln..

sy dh kena...berat terlebih naik sikit je..depa dh suruh cek bp selama dua minggu...nusre kata tanda2 darah tinggi.... tapi xde apa pun..saje berat nk naik..dh lalu makan

Sy lepas raya berat naik trlebih sekilo je. Lepas tu 3 hari brturut2 kena g klinik untuk check bp. Nurse risau ada pre-eclampsia kalau berat naik tiba2.

Misi X bising,tapi nanti kne check 2 mgu sekali ngan kne minum air gula. Sy dh kena..dri start buka buku smpi dh 36w ni,mmg sy check up 2 mgu sekali

Klau nai byk camtu nt nurse akn suh mnum air gula...klau dh mnum air gula sblm ni..nurse suh buat bp 2 hari sekali...7× kna buat bp nt..