Korang biar atau korang sapu cream kalau mcm ni?

I tau ni normal bagi baby. Masa anak 1st pun dulu gini. Cuma x sebanyak ni. Kali ni baby punya ruam naik bnyak sgt.. Dkt kepala pun ada smpai ada yg nanah² cuma x pecah la. Dekat leher ada sikit, dkt celah kangkang pun ada jgk bintik² merah ni.. Apa korang buat ek? Biar je ke atau sapu apa²? Kesian tgok penuh 1 muka bintik². Ni ruam panas ke? Yg dkt alat sulit tu ruam diaper ek? Sbb yg dkt alat sulit bru start merah² mcm merebak yg dr celah kangkang tu.. Celah kangkang(nappy rash) i sapu drapolene tp mcm makin worse je makin bnyak..

Korang biar atau korang sapu cream kalau mcm ni?
28 Balas

Sis saya pakai cream snowhite srsly sangat membantu. I pakai since baby i newborn now dh 3months pun still ada lagi. Bagi i sangat berbaloi. If baby i ada ruam je i sapu tak sampai 3hari ruam confirm berkurang & hilang. That day pergi checkup pun i told my doctor yg baby i kat area perut tu sometimes ada ruam banyak pulak tu then dia tanya i sapu cream apa i cakap cream snowhite and doctor pun kata bagus. You can ikhtiar if you want . Boleh tekan link tu kalau nak try cream snowhite. https://vt.tiktok.com/ZSN82qsam/

macam baby sy. penuh satu muka sampai ke kepala. siap kena ambik darah lagi nak cek ruam punya pasal. seminggu lepas lahir jadi macam tu sampai la umo dia 2 bulan. macam² cara dah guna. sapu itu ini. last² kawan rekemen losyen snowhite treatment. sy sapu losyen snowhite treatment tu 2 3ari hilang terus semua tu. alhamdulillah. lega rasa. kalau sis nak cuba kena cari losyen snowhite TREATMENT tau, yang flavour strawberi tu. bukan y biasa punya. sy beli kt lazada/shopee je..pasti kan y ori baru beli. semoga membantu

Bagi saya tak normal sis sebab baby sis ni kepanasan tu sebab timbul ruam.. jangan biarkan kesian baby sis rasa gatal n pedih.. rajin2 bagi mandi n kalau bleh pasang la kipas atau aircond dekat baby spya baby selesa ya.. kalau trlalu banyak sgt elok bawa p hosp nnti doc akan bgi ubat sapu tu.. cuba guna bedak cap naga insyaallah hilang cuma kalau bahagian muka jangan sampai kena bedak dekat2 mata sebab bedak tu mcm peppermint sejuk2 lain..

Sy Dr baby lahir sampai skang sy guna Tepung upi jer.. leher, muka sampai celah kang kang semua Tepung ubi 😂😊 Helok gila. Pakai 1 hari dah OK. Rambut dia lebat ya ampun so memnag slalu kene botak je sebab asyik naik ruam. So sy memang akan sapu Tepung ubi je. Dr anak 1st sampai anak no 2 memang xpakai cream or losyen pape klau ruam. Try laa Cuba OK momi. Kat muka sapu nipis2 je takut masuk mata & hidung. ☺️

7mo ago

Sapu kering sis. Lap kering2 kulit baby tau Hehe kat muka sapu nipis2 je. Kalau hilang sapu Lg. Kat leher ke or tempat lain boleh je letak Banyak2 cam letak bedak.

Kalau dah sampai nanah ni bahaya tau awak. Nanah ni boleh merebak & menjangkiti darah.. mommy sila take action 😭 Kena check balik sama ada baby ada allergy dgn pampers or susu ke. Kalau saya lah dah try sapu drapolene tp tak berkurang, saya akan try brand lain. Kalau semua pun tak kena mmg kena bawa jumpa doctor dah

7mo ago

Kena confirmkan tahap mana bahaya nanah tu. Saya ckp based on experience sis, 2 org family saya kena operation sebab nanah. Nanah tu kejap ada, kejap hilang bila sapu2 ubat then timbul lagi after months. Rupanya nanah tu hidup dlm badan & kena operation buang

Drapolene utk elak nappy rash/ruam panas. Sudocream pulak pakai bila dah terjadi nappy rash. Utk bernanah mcm nie saya pernah bawa anak ke klinik and doktor bagi hydrocort utk sapu. Saya tukar brand sabun mandi kulit sensitif utk baby. Baju pun pakai yg nipis2 takut bawah leher bernanah lagi. Skrg takde dah masalah nie

Time anak kene cmni, doktor nurse kk bg pakai calamine lotion biasa tu je. Alhamdulillah sehari baik. Kat alat sulit n bontot ni susah skit kene try n error . Anak2 sy smpai besor, ssuai pakai yg beli kt watson tu je sudocream. Pun sama sehari dh kurang meleput ke rashes kt area tu

awak pakai SNOWHITE ..cari cream snowhite.. anak saya ruam dkt muka badan tangan .. ruam pampes smua saya pakai SNOWHITE...asal ada bintik merah ke dkt angota badan anak sy pakai SNOWHITE ALHAMDULILLAH dah setahun sy amalkan ... elok sesuai dgn anak .ikhtiar la awak

6mo ago

awak sorry saya baru baca, awak dah beli ke ? snowhite sy pakaikan kt anak 3 hari dah ada perubahan...

sama macam baby saya..mula2 dekat pipi je lepas tu melarat ke leher, lepas tu kepala.. saya guna skeenz tasneem nampak kurang tapi lepas tu naik balik.. saya tukar guna lotion snowhitee.. alhamdulillah serasi dengan baby.. muka baby pon da bersih

dkt celah kangkang tu maybe ad yg bby xngam..cntoh dr bedak ker sbun ker atw diapers baby.cba tkar mna taw akn mmbaik..sma kerap bersihkan dkt alat sulit bby..wlaupn kncing setitik..