Korang biar atau korang sapu cream kalau mcm ni?

I tau ni normal bagi baby. Masa anak 1st pun dulu gini. Cuma x sebanyak ni. Kali ni baby punya ruam naik bnyak sgt.. Dkt kepala pun ada smpai ada yg nanah² cuma x pecah la. Dekat leher ada sikit, dkt celah kangkang pun ada jgk bintik² merah ni.. Apa korang buat ek? Biar je ke atau sapu apa²? Kesian tgok penuh 1 muka bintik². Ni ruam panas ke? Yg dkt alat sulit tu ruam diaper ek? Sbb yg dkt alat sulit bru start merah² mcm merebak yg dr celah kangkang tu.. Celah kangkang(nappy rash) i sapu drapolene tp mcm makin worse je makin bnyak..

Korang biar atau korang sapu cream kalau mcm ni?
28 Balas

Kalau dah sampai nanah ni bahaya tau awak. Nanah ni boleh merebak & menjangkiti darah.. mommy sila take action 😭 Kena check balik sama ada baby ada allergy dgn pampers or susu ke. Kalau saya lah dah try sapu drapolene tp tak berkurang, saya akan try brand lain. Kalau semua pun tak kena mmg kena bawa jumpa doctor dah

8mo ago

Kena confirmkan tahap mana bahaya nanah tu. Saya ckp based on experience sis, 2 org family saya kena operation sebab nanah. Nanah tu kejap ada, kejap hilang bila sapu2 ubat then timbul lagi after months. Rupanya nanah tu hidup dlm badan & kena operation buang